ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Πρώτος ο Φιγιόν, εκτός β’ γύρου ο Σαρκοζί

ΦΩΤΟ: REUTERS/POOL
ΦΩΤΟ: REUTERS/POOL

Εκτός του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα του γαλλικού συντηρητικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017 έμεινε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλία Νικολά Σαρκοζί, καθώς καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον σημερινό πρώτο γύρο των εκλογών. Πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 80% των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, ο Ζιπέ 28,2% και ο Νικολά Σαρκοζί ποσοστό 21%. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% ο καθένας.

Παραδεχόμενος την ήττα του, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Φιγιόν, χαρακτηρίζοντας τις ιδέες του πιο προσφιλείς. Ανέφερε ακόμη ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής. Καταλήγοντας ευχήθηκε συγκινημένος «καλή τύχη στη Γαλλία».

Ο Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης για να σταματήσει την πορεία της ακροδεξιάς προς την εξουσία. Πρόσθεσε ότι θέλει να ενώσει τους Γάλλους προωθώντας αξιόπιστες, δίκαιες μεταρρυθμίσεις.

Τον Ζιπέ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε επίσης ότι θα στηρίξει τον Φιγιόν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Φιγιόν και Ζιπέ θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών, στις 27 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ υψηλή και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση ψήφισαν 3,9-4,3 εκατομμύρια Γάλλοι.

Απάντηση