ΑΘΛΗΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑΗΜΑΘΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Εδώ και τώρα: Καραϊωσήφ Α. “Ο αθλητισμός των ΑμεΑ θεωρείται πολλές φορές ταμπού”(Βίντεο)

Ο  Καραϊωσήφ Αλέξανδρος ιδρυτής του αθλητικού συλλογου ΑμεΑ Βέροιας “Εν σώματι υγιεί”,  έναν σύλλογο που έχει σκοπό την ηθική εξύψωση των νέων με οποιουδήποτε είδους αναπηρία νοητική ή σωματική που θέλουν να αθληθουν και σε επίπεδο πρωταθλητισμού, και εκπαιδευτικός προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Εδώ και τώρα με τη Δέσποινα Καρέκλα και στο ραδιο web tv Avena 97,7 την Τριτη 16 Φεβρουαρίου.

Το σωματείο Εν σώματι υγιεί έχει οικονομική και διοικητική αυτονομία και καλλιεργεί 5 παραολυμπιακά αθλήματα. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες που αφορούν την προσέλκυση αθλητών με αναπηρίες στον σύλλογο που έχει έδρα μια επαρχιακή πόλη.

Σχετικά με τον Κωνσταντίνο Πετράκη που διαπρέπει στο εξωτερικό στο  para snowboard εύχεται και θέτουν ως στοχο να παρευρίσκεται στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

Ο αθλητισμός των ΑμεΑ θεωρείται σε πολλές των περιπτώσεων ταμπού. Η έλλειψη προσβασιμότητας και η μη αποδοχή της κοινωνίας ότι ένα άτομο μπορεί να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο και να ανταγωνίζεται άτομα που έχουν παρόμοιες αναπηρίες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Οι  γονείς των παιδιών με αναπηρία πιστεύει ότι είναι ήρωες και έχουν μεγάλη δύναμη που τους οδηγεί να  ξεπερνούν  τις δυσκολίες.

Μετά τις επιτυχίες των αθλητών του σωματείου, όλο και περισσότερα παιδιά εγγράφονται στον σύλλογο. Ο ίδιος προσπαθεί να πείθει τους γονείς και νεαρούς ενήλικες ποια είναι τα οφέλη του παραολυμπιακού αθλητισμού. Όταν ενας αθλητής είναι μέλος μιας ομάδας με άτομα που έχουν παρόμοιες αναπηρίες με αυτόν,  μπορούν να κάνουν ταξίδια, να αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο και να έχουν πολλές πιθανότητες διάκρισης.

Από τον δήμο Βέροιας δεν έχουν παράπονο, ο,τι χρειάζονται το ζητάνε αλλά δεν έχουν ζητήσει και πολλά. Κατά βάση όμως στηρίζονται στις δικές τους πλάτες και στην στήριξη των μελών.

Μια ανησυχία τους είναι εάν όλοι οι αθλητές θα επιστρέψουν στον σύλλογο μετά την καραντίνα.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται με αθλητές με αναπηρία έμαθε ότι αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν και στην καθημερινότητα τους και στους αγωνιστικούς χώρους αλλά δυστυχώς αδικούνται από την κοινωνία.

Περισσότερα δείτε στο βίντεο:

Απάντηση