ΑΘΛΗΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός-Αθλητισμός: Euro… off, αγωνία για πρωταθλήματα, Champions & Europa League – Όλα ανοικτά για Ολυμπιακούς Αγώνες

Κορωνοϊός-Αθλητισμός: Euro… off, αγωνία για πρωταθλήματα, Champions & Europa League – Όλα ανοικτά για Ολυμπιακούς Αγώνες

Η UEFA ανακοίνωσε και επίσημα τη μετάθεση του Euro για το 2021 λόγω κορωνοϊού, ωστόσο όλα παραμένουν ανοικτά για τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα και τα εθνικά πρωταθλήματα – Καμία απόφαση από τη ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Η… επέλαση του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη συνεχίζεται με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, γεγονός που έχει επηρεάσει τα μέγιστα και τον αθλητισμό σε όλες του τις μορφές.

Με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες να έχουν ανακοινώσει αναστολές όλων των διοργανώσεων τους, χθες ήταν η σειρά της UEFA να προχωρήσει στις δικές της σκληρές αποφάσεις (μετάθεση Euro) αφήνοντας όμως ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών κυπέλλων (Champions League, Europa League), αλλά και των εθνικών πρωταθλημάτων.

Αυτό το τελευταίο όμως θα ισχύσει με τον… αστερίσκο ότι αυτά θα ολοκληρωθούν έως τις 30 Ιουνίου 2020 και ΕΦΟΣΟΝ «υπάρξει βελτίωση της κατάστασης και αν είναι αρκετά συνετή και κατάλληλη η συνέχιση του παιχνιδιού».

Ουσιαστικά λοιπόν από την χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη (εθνικές ομοσπονδίες, εκπρόσωποι λιγκών, συλλόγων, ένωσης ποδοσφαιριστών) η μοναδική σίγουρη απόφαση που πάρθηκε είναι η αναβολή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το οποίο από EURO 2020, έγινε Euro 2021 (θα διεξαχθεί 11 Ιουνίου με 11 Ιουλίου).

Από κει και πέρα, ναι μεν εκφράστηκε η επιθυμία όλων για να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες διοργανώσεις και γι’ αυτό το λόγο συστάθηκε και μια ομάδα εργασίας (με εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων) προκειμένου να επεξεργαστεί το καλεντάρι μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να υπάρχει και plan b (και plan c) αναλόγως με το πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι αγώνες. Το πιο πιθανό σενάριο πάντως θέλει τις εθνικές διοργανώσεις να διεξάγονται καθημερινές και τα ματς του Champions League και του Europa League το Σαββατοκύριακο.

Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε κάτι πολύ σημαντικό, καθώς σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν συμπληρώσει μια εβδομάδα εκτός προπονήσεων. Δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το χρόνο που θα διαρκέσει η καραντίνα, γίνεται αντιληπτό πως όταν αυτή σταματήσει δεν μπορεί την επόμενη ημέρα να ξεκινήσουν οι αγώνες, αλλά θα χρειαστούν κάποιες ημέρες προκειμένου οι αθλητές να ξαναβρούν το ρυθμό τους… Κι όσο πιο αργά υπάρξει ύφεση στην πανδημία, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η προσπάθεια ολοκλήρωσης των διοργανώσεων.

Επίσης μία άλλη ομάδα εργασίας θα δουλέψει στα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζημιών που έχει ήδη προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί ο Covid-19.

Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως και για τα υπόλοιπα, ισχύει ότι με την… έλλειψη του πονοκεφάλου του Euro 2020, υπάρχει πλέον ικανός χρόνος για να τελειώσει η σεζόν, αρκεί να έχει ηρεμήσει η κατάσταση έως τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαρτίου.

Η ΔΟΕ αποφάσισε να μην… αποφασίσει

Κι ενώ η UEFA πήρε τη γενναία, όσο κι αναμενόμενη απόφαση, αναβολής του Euro 2020, δεν συνέβη το ίδιο με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία στην χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ανακοίνωσε ότι δεν πήρε καμία ουσιαστική απόφαση για τους Αγώνες στο Τόκιο (είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου).

«Η ΔΟΕ παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020 και με περισσότερους από τέσσερις μήνες πριν από τους Αγώνες δεν χρειάζεται καμία δραστική απόφαση σε αυτό το στάδιο και οποιαδήποτε φημολογία τη δεδομένη χρονική στιγμή θα είναι αντιπαραγωγική», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η ΔΟΕ επισημαίνοντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσει τις επαφές της και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο ήδη οι αντιδράσεις είναι κάτι παραπάνω από έντονες…

Η πρώτη ήρθε από την Ισπανία που δοκιμάζεται καθημερινά με εκατοντάδες θανάτους και τους αθλητές της σε καραντίνα ανήμπορους να προπονηθούν, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη μιλώντας στο Reuters εξαπέλυσε μύδρους κατά των «Αθανάτων», τονίζοντας ότι με τη στάση τους βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και αθλητριών.

Απάντηση