ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Καλπάζοντας προς την κορυφή!

Μέσα σε ένα χρόνο, από το νούμερο 168 της παγκόσμιας κατάταξης «απογειώθηκε» στο νούμερο 27 και βλέπει ακόμη ψηλότερα – Ο Έλληνας πρωταθλητής σόκαρε τον κόσμο του τένις αποκλείοντας τον Τζόκοβιτς στο τουρνουά του Τορόντο και συνέχισε πετώντας εκτός και τον Γερμανό Ζβέρεφ, νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης

Σε δύο ημέρες ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα γίνει 20 χρόνων (γεννημένος στις 12/8/1998), αλλά έχει ήδη τόσο πολλά όσα λίγοι συνομήλικοι του. Όντας ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών, έχει σκαρφαλώσει στο νο27 της παγκόσμιας κατάταξης και μοιάζει με αφηνιασμένο καθαρόαιμο που καλπάζει προς την κορυφή.

Στις αρχές του περασμένου μήνα έπαιξε τον πρώτο του τελικό σε τουρνουά της ATP αντιμετωπίζοντας τον Ράφαελ Ναδάλ στον τελικό της Βαρκελώνης… Το βραδύ της Πέμπτης (που έμοιαζε με Μεγάλη Πέμπτη για τον ελληνικό αθλητισμό με αυτά που έγιναν σε όλα τα σπορ) κέρδισε τον νικητή του φετινού Γουίμπλεντον Νόβακ Τζόκοβιτς προκαλώντας σοκ στον κόσμο του τένις.

Το φετινό καλοκαίρι προφανώς και θα μείνει αξέχαστο στον Στέφανο Τσιτσιπά, τον Έλληνα πρωταθλητή που στα 19 του μόλις χρόνια είναι ήδη ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών κι εφόσον συνεχίσει μ’ αυτόν τον ρυθμό σύντομα θα βρεθεί και στην κορυφή του κόσμου.

Υπερβολή; Κάθε άλλο… Γιατί αν δει κανείς τι έχει πετύχει αυτό το παλικάρι μέσα σε λίγους μήνες και μάθει τις λεπτομέρειες του συναρπαστικού ταξιδιού τους προς την κορυφή θα πειστεί πολύ εύκολα ότι δεν μπορεί να μπει κανένα… ταβάνι στις φιλοδοξίες του.

«Αυτό που έχω πετύχει είναι ένα μικρό θαύμα…», είπε τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ωστόσο η συγκεκριμένη αναφορά δεν ήταν κάποια επίδειξη μεγαλομανίας…

«Στην Ελλάδα το τένις δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, η Ομοσπονδία δεν είναι αντάξια του ονόματος της κι ότι έχω καταφέρει το πέτυχα μόνος μου και βασικά χάρις στην οικογένεια μου», τόνισε και εξήγησε γιατί αποτελεί ένα μικρό θαύμα αυτό που ζει: «Όταν μίλησα πριν για θαύματα δεν αναφερόμουν στην πορεία μου στο τένις. Πριν από αρκετά χρόνια, σε πιο μικρή ηλικία ήμουν με τους φίλους μου στη θάλασσα. Αψηφήσαμε τα ρεύματα και τα κύματα, παρασυρθήκαμε και πραγματικά κινδύνευσα να πνιγώ. Ήταν μια τρομερή εμπειρία για όλους μας, η οποία όμως με βοήθησε να αλλάξω. Νιώθω ότι ο Θεός θέλησε να με δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και πλέον έχω αλλάξει τρόπο σκέψης».

Η εκτόξευση προς την κορυφή

Αυτή η εμπειρία στη θάλασσα όπως αποδείχθηκε τον βοήθησε στο να μάθει να… κολυμπά στα βαθιά. Να μην φαβάται, αλλά να σέβεται, να εκτιμά και να μη σταματά την προσπάθεια του για να γίνει ακόμη καλύτερος.

Πριν από ένα χρόνο η ελληνική αθλητική κοινωνία ελάχιστα ασχολιόταν με τον 18χρονο τότε Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος μπορεί εντός των συνόρων να είχε ήδη ξεχωρίσει, αλλά σε διεθνές επίπεδο έψαχνε ακόμη να βρει το σωστό μονοπάτι για τη μετάβαση από την κατηγορία του «μεγάλου ταλέντου» σ’ αυτήν του «σπουδαίου τενίστα».

Στις 7 Αυγούστου 2017 ο Τσιτσιπάς βρίσκονταν στο νο 168 της παγκόσμιας κατάταξης, απέχοντας αρκετές θέσεις από την πρώτη 100άδα αλλά και την κορυφαία ελληνική σε επίπεδο ανδρών (στο παρελθόν ο Κώστας Οικονομίδης είχε βρεθεί στο 112). Μόνο που αυτοί που τον ήξεραν και δούλευαν μαζί του γνώριζαν καλά ότι το μπαμ δεν θα αργήσει να έρθει. Κι όταν τελικά έλυσε το χειρόφρενο, άρχισε κι η ξέφρενη κούρσα προς τις κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου τένις.

Χρειάστηκαν μόλις 2,5 μήνες για να πραγματοποιήσει ένα απίστευτο άλμα 73 θέσεων και να γίνει ο πρώτος Έλληνας που βρέθηκε στο τοπ 100 (νο 95 στις 23 Οκτωβρίου 20178). Κι αφού μέχρι τον Μάρτιο του 2018 (νο 75 στις 5 Μαρτίου) φαινόταν να κάνει σταθερά, αλλά αργά βήματα, ακολούθησε η εκτόξευση που τον έχει φέρει πλέον στο νο 27 κι όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει η στιγμή που θα έρθει κι η μονοψήφια κατάσταση.

«Οι παίκτες που θα καταφέρουν να βγουν στον αφρό και να παραµείνουν σε αυτόν είναι εκείνοι που εργάζονται πολύ και µε πρόγραµµα. Η φράση ‘τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο’ αποδεικνύεται µια µεγάλη αλήθεια. Ξέρεις πόσα ταλέντα υπάρχουν που πήγαν χαµένα;», δήλωνε στην συνέντευξη του στο Thema People στις 9 Ιουλίου, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και σκέφτεται από τη στιγμή που αποφάσισε να μετατρέψει την παιδική του αγάπη σε επάγγελμα.
Γιατί το να ακολουθήσεις τα όνειρα σου ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά το να τα υλοποιήσεις (φτάνοντας να κερδίσει ένα από τα ιερά τέρατα του αθλήματος όπως είναι ο Τζόκοβιτς) είναι ακόμη πιο δύσκολο, κι ας χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του… «λίγο τεμπέλη» (!)

Όταν στα 4 του χρόνια έπιανε για πρώτη φορά στα χέρια του ρακέτα του τένις, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας θα είχε «κληρονομήσει» ατόφιο το dna του πατέρα του Απόστολου (δάσκαλος του τένις) και της μητέρας του (αθλήτρια του τένις) οι οποίοι γνωρίστηκαν σε τουρνουά στην Αθήνα και ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος.

Παίζοντας με τον πατέρα του σε όλα τα διαλείμματα των μαθημάτων που έκανε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, γρήγορα έγινε ένα με την… ρακέτα αν και η πρώτη του διεθνής εμπειρία ήρθε μάλλον αναπάντεχα. Σε ηλικία 8 ετών μαζί με την οικογένεια του βρέθηκε στην Νορμανδία για διακοπές, όταν έμαθαν ότι διεξάγεται εκεί τουρνουά τένις και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
«Από εκείνη τη στιγμή και μετά το τένις ήταν η ζωή του! Απλά επειδή εγώ δεν ήμουν τόσο παθιασμένη, η μοναδική συμβουλή που του έδωσα ήταν αυτή: να κάνει με πάθος αυτό που αγαπά».

Μια συμβουλή που ο… μπαγάσας ακολούθησε τυφλά, αρχίζοντας σιγά, σιγά να ανεβαίνει προς τα ψηλά. «Θέλω να γίνω ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο…», έλεγε στα 15 του και τότε πολλοί μπορεί να τον θεωρούσαν τρελό, ωστόσο όταν τον περασμένο μήνα ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους αν το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη είναι ο μεγάλος του στόχος απάντησε με νόημα: «Αυτή τη στιγμή είναι μακριά, αλλά ναι νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Όμως δεν είναι ο μοναδικός μου στόχος γιατί θεωρώ ότι μπορώ να πετύχεις πολλά περισσότερα πράγματα από το αν είσαι το Νο1. Για παράδειγμα να γράψεις ιστορία στο άθλημα και να εμπνεύσεις τους ανθρώπους και κυρίως τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το τένις. Το σίγουρο όμως είναι ότι ένας Έλληνας μπορεί να διεκδικήσει την κορυφή. Ένας άνθρωπος απ’ όπου κι αν προέρχεται μπορεί να γίνει ο καλύτερος, αρκεί να το πιστέψει και να δουλέψει σκληρά γι’ αυτό».
Κι αυτά δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά το… απόσταγμα της δικής του πορείας μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας στερήθηκε πολλά, ωστόσο τώρα οι κόποι (οι δικοί του αλλά και της οικογένειας του που τον στήριξε) δικαιώνονται.

«Το πρόγραμμα μου είναι συγκεκριμένο, προπόνηση, ξεκούραση, προπόνηση. Έχω βάλει έναν στόχο στο μυαλό μου και ξέρω ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να τα καταφέρω», εξηγούσε πριν από δύο χρόνια όταν είχε αρχίσει να παίρνει τους πρώτους τίτλους στα ηλικιακά τουρνουά στο εξωτερικό.

Τώρα πια εκείνες οι επιτυχίες του… μικρού αποδεικνύεται ότι μόνο τυχαίες δεν ήταν, αλλά σύντομα θα τις διαδεχθούν κάποιες ακόμη μεγαλύτερες. Έχοντας φτάσει ήδη στο νο 27 της παγκόσμιας κατάταξης (άνοδος 141 θέσεων μέσα σε ένα χρόνο!!!) πλέον μπορεί να ονειρεύεται την πρώτη δεκάδα και γιατί όχι τον πρώτο τελικό σε ένα τουρνουά Grand Slam.

Κι αν ο Στέφανος ήδη πλέον θεωρείται έτοιμος αθλητής, όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει η στιγμή που κι ένας δεύτερος εκπρόσωπος της οικογένειας Τσιτσιπά θα απασχολήσει την τενιστική κοινωνία εντός και εκτός συνόρων. Ο λόγος για τον κατά δύο χρόνια μικρότερο του αδερφό Πέτρο, ο οποίος είναι ήδη πρωταθλητής Ελλάδας στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα κι ακολουθεί με μεγάλη επιτυχία τα χνάρια του μεγάλου αδελφού.

Απάντηση