ΑΘΛΗΤΙΚΑΗΜΑΘΙΑ

Ο ποδηλατικός ‘Γύρος Δάφνης’ πραγματοποιήθηκε για 2η Χρονιά με συμμετοχή και του Αλεξανδρεινού Γιώργο Βουβαλά

Ο ‘Γύρος Δάφνης’ πραγματοποιήθηκε για 2η Χρονιά το Σάββατο 19/5. Σε αυτήν την ποδηλατική διαδρομή συμμετείχε από την Ημαθία και ο Αλεξανδρεινός Γιώργος Βουβαλάς.

Εκκίνηση πήραν 40 ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα. Ξεκινώντας από τα Τέμπη πήγανε Λάρισα(αρχαίο θέατρο)και από εκεί. Νίκαια- Φάρσαλα- Δομοκός- Λαμία- Μπράλος – Γραβιά – Άμφισσα- Δελφοί(τερματισμός).

Η διαδρομή περικλείει έναν μύθο κατά τον οποίο ο Θεός Απόλλωνας μετέφερε τις Δάφνες από την κοιλάδα των Τεμπών στους Δελφούς, για να τιμήσει την αγαπημένη του Δάφνη η οποία είχε μεταμορφωθεί σε φυτό. Το ίδιο έπρατταν και προσκυνητές και λάτρεις του Θεού Απόλλων. Η διαδρομή ήταν συνολικά 230 χιλιομέτρων και 3000 υψομετρική διαφορά.

Η διοργάνωση φρόντισε σε 6 σημεία συνολικά τροφοδοσία-υδροληψία. 7:50 εκκίνηση – 20:30 τερματισμός για μένα. Συγχαρητήρια στη διοργάνωση και σε όσους το επιχείρησαν και ποδηλατήσαμε μαζί

 

Ιστορία
Ο Μύθος αναφέρεται στην ανεκπλήρωτη πρώτη αγάπη  του Θεού Απόλλωνα με τη πανέμορφη νύμφη Δάφνη, καθώς ήταν η εκδίκηση του νεαρού Θεού Έρωτα στον Απόλλωνα. Ο Έρωτας είχε εκνευριστεί με τον Απόλλωνα που τον ειρωνεύτηκε ότι δεν μπορεί να πετάξει μακριά τα βέλη του. Για να τον τιμωρήσει ο Θεός του Έρωτα έστειλε δύο βέλη. Ένα χρυσό βέλος της αγάπης  με μύτη διαμαντένια και ένα άλλο σιδερένιο με μύτη μολυβένια που διώχνει την αγάπη από την καρδιά! Με το χρυσό πέτυχε στην καρδιά τον Απόλλωνα και με το σιδερένιο σημάδεψε τη Δάφνη..

Έτσι, ο  Απόλλωνας ερωτεύτηκε παράφορα τη Δάφνη κόρη του Πηνειού και της Γαίας. Ήταν μία από της Νύμφες που βρίσκονταν στο πλευρό της δίδυμης αδερφής του Άρτεμης. Κάθε μέρα την κυνηγούσε μέσα στο δάσος και της εκδήλωνε τα αισθήματα του. Η νεαρή όμως με τίποτα δεν υπέκυπτε στην γοητεία του και προσπαθούσε να τον αποφύγει.

Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Τα χέρια της έγιναν κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα μυρωδάτα. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η φουντωτή δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα, έγινε συνώνυμο της ειρήνης και το χρησιμοποιούσαν για να στεφανώνουν τους νικητές των αθλητικών αγώνων.

Με τη Δάφνη στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός μετέφερε δηλ. τις δάφνες από την κοιλάδα των Τεμπών στους Δελφούς.  Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.

Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης.

Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα οι ποδηλάτες ξεκινούν όπως τους παλιούς προσκυνητές  από την Κοιλάδα των Τεμπών- την Πηγή της Δάφνης  μεταφέροντας  τα δάφνινα κλαδιά τους  στο Μαντείο των Δελφών. Καθ΄ οδόν  περνούν  από πολλές  πόλεις και  προβάλλοντας  την ιστορία κάθε τόπου: Λάρισα ( Αρχαίο Θέατρο, Άγαλμα Ιπποκράτη), Φάρσαλα (άγαλμα Αχιλλέα-Θέτιδας), Λαμία (άγαλμα Λεωνίδα), Γραβιά (Χάνι Γραβιάς). Η πομπή τερματίζει στους  Δελφούς (Μαντείο Δελφών- κατάθεση των δάφνινων κλάδων, ξενάγηση στο  Αρχαιολογικό Μουσείο).

Οι ποδηλάτες έχουν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, να απολαύσουν το βράδυ Ελληνική μουσική βραδιά και την επόμενη μέρα να  ξεναγηθούν στο Μαντείο των Δελφών.

Απάντηση