ΑΘΛΗΤΙΚΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

Το Nations League στο προσκήνιο για την Εθνική

Η Ελλάδα δεν κατάφερε τελικά να δώσει το παρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας και πλέον στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εμφανίζεται μία νέα πρόκληση, το Nations League.

Το Πρωτάθλημα Εθνών είναι μία νεοσύστατη διοργάνωση υπό την σκέπη της UEFA η οποία δημιουργήθηκε προκειμένου να αντικατασταθούν τα φιλικά παιχνίδια και να αποκτήσουν οι αγώνες των Εθνικών ομάδων μεγαλύτερη δημοτικότητα.,

Η νέα αυτή πρωτοβουλία, εκτός από το εμπορικό κομμάτι και την αύξηση του ενδιαφέροντος από το κοινό, έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα, από την στιγμή που θα δώσει τέσσερα εισιτήρια για το EURO 2020 που θα συνδιοργανωθεί από 13 χώρες, με τους ημιτελικούς και τον τελικό του να διεξάγονται στο «Γουέμπλεϊ».

Μάλιστα, οι αγώνες του Πρωταθλήματος Εθνών ξεκινούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα μπουν στην καθημερινότητα των φίλων του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη άμεσα.


Ποια θα είναι η μορφή της νέας διοργάνωσης;

Οι 55 χώρες μέλη της UEFA χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες (Α, B, C, D) ανάλογα με τη δυναμικότητα τους, βάσει της κατάταξης εθνικών ομάδων της FIFA τον Οκτώβριο του 2017.

Στην Α’ και στη Β’ κατηγορία οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Στη Γ’ κατηγορία θα σχηματιστούν ένας όμιλος των τριών ομάδων και τέσσερις των τεσσάρων ομάδων και στη Δ’ κατηγορία, τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

Η Ελλάδα να βρίσκεται στο League C μαζί με Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

Οι ομάδες κάθε ομίλου θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Οι αγώνες θα γίνουν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2018, συνεπώς η Ελλάδα θα δώσει από 4-6 αγώνες.

Αναλυτικά τα τέσσερα γκρουπ:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φαρόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο.

Οι τέσσερις νικήτριες των ομίλων της κάθε κατηγορίας, θα παίξουν πλέι οφ το Μάρτιο του 2020 με δύο ημιτελικούς και μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί στην έδρα μίας φιναλίστ βάσει κλήρωσης και η νικήτρια της κάθε κατηγορίας θα προκριθεί στα τελικά του EURO 2020 (τέσσερα εισιτήρια συνολικά).

Ειδικά για την πρώτη κατηγορία, υπάρχει… Final Four με δύο ημιτελικούς, μικρό και μεγάλο τελικό τον Ιούνιο του 2019 σε γήπεδο που θα επιλέξει η UEFA. Κάθε ημιφιναλίστ αποκομίζει οικονομικά οφέλη.

Παράλληλα, κάθε νικητής ομίλους στις κατηγορίες B,C και D θα προβιβάζεται στην θέση των τελευταίων των ομίλων Α, Β και C (από τον όμιλο της Εθνικής θα υποβιβάζεται και ο χειρότερος τρίτος).

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

Κλήρωση: 24 Ιανουαρίου 2018 – SwissTech Convention Centre, Λωζάννη

1η αγωνιστική: 6-8 Σεπτεμβρίου 2018

2η αγωνιστική: 9-11 Σεπτεμβρίου 2018

3η αγωνιστική: 11-13 Οκτωβρίου 2018

4η αγωνιστική: 14-16 Οκτωβρίου 2018

5η αγωνιστική: 15-17 Νοεμβρίου 2018

6η αγωνιστική: 18-20 Νοεμβρίου 2018

Κλήρωση για το Final-4: Δεκέμβριος 2018

Τελικοί: 5-9 Ιουνίου 2019

Κλήρωση Euro 2020 Play-Offs: 22 Νοεμβρίου 2019

Euro 2020 Play-Offs: 26-31 Μαρτίου

Το EURO του 2020 θα γίνει με 24 ομάδες. Θα υπάρξουν δέκα προκριματικοί όμιλοι και οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση. Δηλαδή 20 ομάδες με τις υπόλοιπες τέσσερις από το Nations League.

Oι προκριματικοί όμιλοι του EURO 2020 θα αρχίσουν το Μάρτιο του 2019. Οι δέκα αγωνιστικές θα γίνουν το Μάρτιο, τον Ιούνιο, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2019 και δύο ομάδες από κάθε όμιλο παίρνουν το εισιτήριο της τελικής φάσης.

Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων θα γίνει μετά το πέρας των ομίλων στο Πρωτάθλημα Εθνών.

Αν μια ομάδα εξασφαλίσει την πρόκριση της μέσω των προκριματικών ομίλων και μέσω του Πρωταθλήματος των Εθνών, τη θέση της στα τελικά φάση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα με την ψηλότερη θέση στην κατάταξη της FIFA στην κατηγορία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η πρόκριση στο Μουντιάλ αναμένεται να επηρεαστεί από το Nations League, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: SDNA.GR

Απάντηση