ΑΘΛΗΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο τελικός της ντροπής – Τα μαχαίρια που «σκότωσαν» το ελληνικό ποδόσφαιρο

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ολόκληρη την εβδομάδα πριν την αναμέτρηση στο Πανθεσσαλικό Στάδιο μιλούσαν για έναν τελικό ο οποίος θα αποτελούσε τη γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η κοινή ανακοίνωση μάλιστα των δύο διοικήσεων ήθελε να δείξει την γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσει ακόμη και ο σκληρός πυρήνας των οπαδών. Μάταια.

Η αδυναμία της ΕΠΟ να εξασφαλίσει την ομαλή διανομή των εισιτηρίων με την απαιτούμενη αρίθμηση καθισμάτων, η μη απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη να διατάξει την αναβολή της αναμέτρησης και ο κακός συντονισμός της αστυνομίας αποτέλεσαν τα πρώτα μηνύματα, τα οποία μόνο όσοι δεν μπορούσαν να αποκωδικοποιήσουν πίστευαν σε έναν ΚΑΝΟΝΙΚΟ τελικό ποδοσφαίρου.

Επί σχεδόν 50 λεπτά, οπαδοί των δύο ομάδων συγκρούονταν σώμα με σώμα σε μια άνευ προηγουμένου μάχη, στην «αερογέφυρα» του Πανθεσσαλικού Σταδίου, την οποία κανείς δεν σκέφτηκε να θωρακίσει. Κανείς εκ των διοργανωτών δεν σκέφτηκε πως εκείνο το σημείο θα αποτελούσε το «ραντεβού θανάτου» όσων δεν ενδιαφέρονται για το άθλημα, αλλά μόνο για τον «θάνατο» όσων έχουν αντίθετες οπαδικές προτιμήσεις στη ζωή.
Ματωμένα κεφάλια, μαχαίρια, σίδερα στα χέρια, καρέκλες και όποιο άλλο πολεμοφόδιο μπορούσε να φανεί χρήσιμο επιστράτευσαν οι στρατοί των δύο ομάδων, οι οποίοι σταμάτησαν τη σύγκρουση όχι όταν επενέβη η απούσα από τον τελικό αστυνομία, αλλά όταν κάποιοι εξ αυτών αποφάσισαν να δώσουν ένα τέλος.

Όλα αυτά κι ενώ η Ελλάδα θρηνούσε, λίγες ημέρες πριν, τον άδικο χαμό ενός 24χρονου φίλου του ΠΑΟΚ έπειτα από επίθεση που δέχθηκε σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του στο κεφάλι από διερχόμενο όχημα.

Κι όμως, ακόμη και μετά από αυτές τις αιματηρές συμπλοκές, οι οποίες έστειλαν 100 άτομα στο νοσοκομείο του Βόλου, η αθλητική και πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα έδωσε άδεια για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης χωρίς να αντιληφθεί πως είχε αποτύχει πλήρως στην απλή οργάνωση ενός αγώνα, που σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αποτελεί την γιορτή μιας ποδοσφαιρικής σεζόν. Χωρίς να παραδεχθεί έστω και το επόμενο πρωί την παταγώδη αποτυχία της.

Για μια ακόμη φορά, το αγωνιστικό μέρος ενός τελικού στην Ελλάδα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Στα social media η πλειοψηφία του κόσμου εκφράζει την πλήρη απογοήτευσή της για όσα διαδραματίστηκαν στον Βόλο. Η ευχή να ήταν αυτά τα τελευταία σοβαρά επεισόδια είναι χιλιοειπωμένη και ίσως άνευ ουσίας πλέον για το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο οποίο κάθε θεσμικός παράγοντάς του είναι ανίκανος να το οδηγήσει στον σωστό δρόμο. Αυτόν της πραγματικής γιορτής

Πηγή: 

Απάντηση