ΑΘΛΗΤΙΚΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκκινούν οι παγκόσμιοι χειμερινοί Special Olympics [vid]

Στην Αυστρία θα χτυπά μέχρι και τις 24 Μαρτίου η καρδιά των Special Olympics, καθώς σήμερα ξεκινούν οι προκριματικοί αγώνες (για την κατηγοριοποίηση των αθλητών ανάλογα με το επίπεδό τους) των Παγκόσμιων Χειμερινών Special Olympics.

Στους Αγώνες θα συμμετάσχουν 2.700 αθλητές με διανοητικές δυσκολίες από 107 χώρες δίνοντας το μήνυμα της ελπίδας ότι μέσα από την προσπάθεια όλοι είναι ικανοί να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Μαζί με τους αθλητές στο Γκρατς, το Σλάντμινγκ και το Ραμσάου της Αυστρίας θα βρεθούν 1.100 προπονητές και 3.000 εθελοντές. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία ξεκίνησε στο Κολοράντο των ΗΠΑ το 1979 και διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι Αγώνες γίνονται στην Αυστρία, με την προηγούμενη να είναι το 1993.

Η ελληνική αποστολή

Μπορεί η Ελλάδα να μη φημίζεται για τα χειμερινά σπορ, όμως η αντιπροσώπευσή της θα είναι σημαντική. Η ελληνική αποστολή είναι 25μελής, εκ των οποίων τα 14 μέλη της είναι αθλητές, οι οποίοι προέρχονται από τα προπονητικά προγράμματα Special Olympics των νομών Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Βοιωτίας.

Και μόνο η συμμετοχή σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση αποτελεί σπουδαία επιτυχία, όμως μη νομίζει κανείς ότι ο πήχης των φιλοδοξιών των αθλητών μας είναι χαμηλός. Κάθε άλλο, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 14 οι 7 είχαν κατακτήσει μετάλλια στην προηγούμενη διοργάνωση, που είχε γίνει στην Πιονγκτσανγκ της Κορέας το 2013.

%image_alt%

Ο Νίκος Τουλικάς ήταν ο πρώτος Έλληνας λαμπαδηδρόμος κατά την τελετή της Αφής της Φλόγας της Ελπίδας. Στους Αγώνες του 2013 στην κατηγορία Εφήβων στα 500μ. του Σκι Αντοχής είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο

Γενικώς, η προηγούμενη αποστολή της Ελλάδας στους χειμερινούς Special Olympics είχε στεφθεί από ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς η 55μελής αποστολή (44 αθλητές) είχε απολογισμό 5 χρυσών, 8 ασημένιων και 9 χάλκινων μεταλλίων. Να διευκρινίσουμε ότι ο κύριος λόγος της μεγάλης μείωσης των μελών της αποστολής είναι ότι φέτος δεν υπάρχει ελληνική ομάδα στο Floor Hockey, άθλημα στο οποίο στην Κορέα είχαμε 20 αθλητές και 4 προπονητές.

Τα αθλήματα με ελληνική συμμετοχή

Τα αθλήματα στα οποία θα πάρουν μέρος οι Ελληνες αθλητές είναι το αλπικό σκι, το σκι αντοχής και οι αγώνες ταχύτητας με χιονοβατίδες (χιονοπέδιλα).

Ας δούμε μερικά στοιχεία για το καθένα

ΑΛΠΙΚΟ ΣΚΙ

Οι αγώνες του αλπικού σκι στους Special Olympics αποτελούνται από το σλάλομ, το γιγαντιαίο σλάλομ και το Super-G (υπεργιγαντιαίο) σλάλομ κι ανάλογα με το επίπεδό τους οι αθλητές συμμετέχουν σε κατηγορίες για αρχάριους, ενδιάμεσους και προχωρημένους. Για όσους δεν καταφέρνουν να μπουν στην κατηγορία των αρχαρίων υπάρχουν τα αγωνίσματα των 10μ. ελεύθερης κατάβασης και 10μ. περπάτημα (σε επίπεδη επιφάνεια).

Στο σλάλομ, ο σκιέρ θα πρέπει να κάνει μια κατάβαση κάνοντας ελιγμούς ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πασσάλους. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στις κατηγορίες σλάλομ, έχει να κάνει βασικά με το μέγεθος της απόστασης ανάμεσα στους πασσάλους. Οσο πιο μικρή είναι η μεταξύ τους απόσταση τόσο μεγαλύτερη τεχνική δεξιότητα στους ελιγμούς χρειάζεται, ενώ όσο πιο μεγάλη είναι τόσο μεγαλύτερη ταχύτητα καλείται να διαχειριστεί ο σκιέρ.

%image_alt%

Την επιτυχία του χρυσού μεταλλίου στα 500μ. του Σκι Αντοχής στην κατηγορία των Ανδρών θα ήθελε να πανηγυρίσει και πάλι ο Γιώργος Παπδόπουλος, όπως έκανε δηλαδή στη Νότια Κορέα

ΣΚΙ ΑΝΤΟΧΗΣ

Οπως προκύπτει κι από το όνομα του αθλήματος καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι πρόκειται για σκι μεγάλων αποστάσεων. Ωστόσο στους Special Olympics έχουν θεσπιστεί αγώνες και για αρκετά μικρότερες αποστάσεις προκειμένου να συμμετάσχουν και οι πιο αρχάριοι και με μεγαλύτερα προβλήματα αθλητές.

Συνολικά λοιπόν στο σκι αντοχής της διοργάνωσης θα διεξαχθούν αγώνες, από τους οποίους οι μικρότεροι σε απόσταση είναι στα 10 μέτρα και οι μεγαλύτεροι είναι στα 10 χιλιόμετρα. Επίσης, υπάρχουν κι αγωνίσματα σκυταλοδρομίας, που είναι τα 3Χ1 χιλιόμετρα και 4Χ1 χιλιόμετρο. Στο σκι αντοχής έχουμε αγώνες σε επίπεδη επιφάνεια ή αγώνες που μπορεί να συνδυάζουν ανάβαση, κατάβαση και επίπεδο τερέν.

ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΜΕ ΧΙΟΝΟΒΑΤΙΔΕΣ

Πρόκειται για ό,τι κοντινότερο έχουν να παρουσιάσουν οι Χειμερινοί Αγώνες Special Olympics προς τους συμβατικούς αγώνες τρεξίματος, καθώς οι αθλητές τρέχουν πάνω στο χιόνι χάρη στις χιονοβατίδες (δηλαδή τα χιονοπέδιλα) που φοράνε. Η μικρότερη διαδρομή είναι στα 25 μέτρα, ενώ η μεγαλύτερη στα 10 χιλιόμετρα. Σε αποστάσεις μέχρι 800 μέτρων το τερέν είναι επίπεδο ενώ από 1.600 και πάνω ποικίλλει. Επίσης, γίνονται σκυταλοδρομίες στα 4Χ100 και τα 4Χ400.

Με 14 η Ελλάδα

Με 12 άνδρες και δύο γυναίκες θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στους αγώνες. Aναλυτικά η σύνθεση της εθνικής ομάδας

ΑΝΔΡΕΣ

Μπουτζιώνας Χρυσοβαλάντης (Αλπικό Σκι)
Δανόγλου Δημήτρης (Αλπικό Σκι)
Γκόβας Απόστολος (Αλπικό Σκι)

%image_alt%

Ασημένιο Μετάλλιο στο Γιγαντιαίο Σλάλομ στο Αλπικό Σκι Ανδρών είχε κατακτήσει στην προηγούμενη διοργάνωση ο Δημήτρης Δανόγλου

Πορφύρης Νεόφυτος (Αλπικό Σκι)
Γιαρένης Δημήτρης (Σκι Αντοχής)
Ηλκος Θεόδωρος (Σκι Αντοχής)
Σβορώνος Μιχάλης (Σκι Αντοχής)
Γιώργος Παπαδόπουλος (Σκι Αντοχής)
Τουλίκας Νίκος (Σκι Αντοχής)
Τσατσάνης Σωτήρης (Σκι Αντοχής)
Κοντός Λάμπρος (Αγώνες Ταχύτητας με Χιονοβατίδες)
Θηβαίος Χρήστος (Αγώνες Ταχύτητας με Χιονοβατίδες)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Λαμπίρη Μαρία (Αγώνες Ταχύτητας με Χιονοβατίδες)
Ζάνια Ζαχαρούλα (Αγώνες Ταχύτητας με Χιονοβατίδες)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ

 

 

Απάντηση