ΑΘΛΗΤΙΚΑΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο Λέο Μάτος έφερε τα «δώρα»… 3-0 ο ΠΑΟΚ τον Πλατανιά

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» άνοιξε το σκορ στο 62′ με τον Λέο Μάτος – Στο 81′ ο Μάτος και πάλι έκανε το 2-0 – Στο 87′, οι γηπεδούχοι ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 3-0, με αυτογκόλ του Γιάγια Μπανάνα

Ο ΠΑΟΚ «πέταξε» ένα ολόκληρο ημίχρονο στα σκουπίδια, όταν όμως ο Λέο Μάτος το πήρε πάνω του όλα έγιναν πολύ πιο εύκολα για τον «Δικέφαλο», που δεν θα άντεχε και τέταρτο σερί στραβοπάτημα στο πρωτάθλημα.

Το ματς με το αξιόμαχο συγκρότημα του Πλατανιά ήταν must win για τους παίκτες του Ίβιτς, που προερχόντουσαν από τις εντός συνόρων ήττες (Πανιώνιος, Ατρόμητος, Παναθηναϊκός), αλλά και την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Κάπως έτσι στήθηκε το σκηνικό απόψε στην Τούμπα ενώπιον 12-13.000 θεατών και του Ιβάν Σαββίδη, που παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη και ήταν ξανά στα VIP’s του γηπέδου.

Η επιστροφή στις νίκες έχει «ονοματεπώνυμο» για τον ΠΑΟΚ. Ένας σεληνιασμένος το τελευταίο διάστημα Λέο Μάτος, το «άλφα και το ωμέγα» στο ματς με την Σλόβαν, υπέγραψε τη νίκη πετυχαίνοντας τα δύο από τα τρία γκολ των ασπρόμαυρων. Ένας παίκτης που μας απέδειξε ξανά, ότι ξέρει «πολλά κιλά» μπάλα και άριστα το τόπι.

Ετσι ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Με δύο αλλαγές, σε σχέση με τον αγώνα της Πέμπτης κόντρα στη Σλόβαν Λίμπερετς, ξεκίνησε την αναμέτρηση ο ΠΑΟΚ. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ξανά ο Παναγιώτης Γλύκος, κεντρικοί αμυντικοί οι Κρέσπο και Βαρέλα, στα άκρα της άμυνας δεξιά ο Μάτος, αριστερά ο Λέοβατς.

Στον χώρο του κέντρου ως αμυντικά χαφ οι Κάνιας και Τσίμιροτ, στις πτέρυγες αριστερά ο Γκάρι Ροντρίγκες και δεξιά ο Τζάλμα Κάμπος. Πίσω από τον προωθημένο Ευθύμη Κουλούρη ήταν ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Ο Βλάνταν Ίβιτς προτίμησε τον Ολλανδό μεσοεπιθετικό σε ρόλο «δεκαριού», αφήνοντας στον πάγκο τον σκόρερ του δεύτερου τέρματος στο ματς με την Σλόβαν, Δημήτρη Πέλκα, όπως και τον Στέφανο Αθανασιάδη, τη θέση του οποίου πήρε ο Κουλούρης.

Με «4-2-3-1» και διάθεση, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, να παίξει ποδόσφαιρο μπήκε στην Τούμπα ο Πλατανιάς, με τον Παράσχο να επιλέγει τον Σωτηρίου κάτω από τα δοκάρια, Στάθη, Μπανανά, Καρυπίδη και Βάντερσον τετράδα της άμυνας, Κάργα και Γκνιάτιτς στο κέντρο, Αποστολόπουλο και Μουνάφο στα δύο άκρα, τον Γουνδουλάκη πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Μανούσο.

Πέρασε ένα ημίχρονο δίχως να το καταλάβουν…

Μετά τα πρώτα 10 λεπτά ο Ίβιτς έδωσε εντολή να έρθει στο δεξιό άκρο της επίθεσης ο Γκάρι Ροντρίγκες και να πάει στα αριστερά ο Τζάλμα Κάμπος, αλλά πολύ γρήγορα παράτησε την συγκεκριμένη σκέψη και επανέφερε τους δύο παίκτες στις θέσεις τους.

Από την… κανονική θέση του ο Κάμπος αστόχησε απελπιστικά στην πρώτη καλή στιγμή του ΠΑΟΚ στο 18ο λεπτό, με τους γηπεδούχους να αναζητούν τρόπους για να διασπάσουν την άμυνα των φιλοξενούμενων. Ο Κουλούρης μιμήθηκε τον Κάμπος στο 22’ αστοχώντας από πλεονεκτική θέση, ενώ ο Μανούσος στο 33’ έστειλε την μπάλα πάνω από το δοκάρι της εστίας του Γλύκου, στην πρώτη ουσιαστικά τελική προσπάθεια των φιλοξενούμενων.

Στο 42’ με ατομική προσπάθεια και σουτ ο Ροντρίγκες ανάγκασε τον Σωτηρίου να πέσει στη γωνία του και να διώξει μπάλα, με με τον τερματοφύλακα του Πλατανιά να λέει «όχι» στο πολύ καλό σουτ του Μπίσεσβαρ μέσα από τη μεγάλη περιοχή και κάπως έτσι να κλείνει το πρώτο ημίχρονο στο 0-0.

«Ξύπνησε» η Τούμπα στο β’ μέρος

Η Τούμπα, μετά από 45 λεπτά χαμένα, αποφάσισε να… ξυπνήσει. Η κερκίδα ζωντάνεψε και από το ξεκίνημα του β’ μέρους, ο ΠΑΟΚ πίεσε και έκλεισε τον Πλατανιά στα καρέ του. Ο Ροντρίγκες απείλησε με την απευθείας εκτέλεση φάουλ (54’), με τον Ίβιτς στο 57’ να αλλάζει φορ ρίχνοντας στο ματς τον Αθανασιάδη αντί του Κουλούρη.

Η λύση, όμως, ήρθε από έναν αμυντικό. Τον πιο φορμαρισμένο, το Λέο Μάτος, που με γυριστή κεφαλιά στο 62’, μετά την εκτέλεση φάουλ του Ροντρίγκες, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πλατανιά γράφοντας το 1-0.

Ο Αθανασιάδης θα μπορούσε να τελειώσει το ματς, αλλά αστόχησε στο τετ α τετ με τον Σωτηρίου (67’), όπως και ο Βαρέλα που επιχείρησε με κεφαλιά να νικήσει τον τερματοφύλακα του Πλατανιά. Ένα λεπτό αργότερα ο Μπίσεσβαρ έκανε ωραία ενέργεια και επέλεξε να τελειώσει αυτός τη φάση, αντί να πασάρει στον Αθανασιάδη. Μέσα σε πέντε λεπτά ο «Δικέφαλος» είχε δημιουργήσει τρεις φάσεις για να «κλειδώσει» το ματς, μ’ ένα δεύτερο γκολ.

Όσο το ματς έμενε στο εύθραυστο 1-0, ο Πλατανιάς έψαχνε μια καλή στιγμή. Ο Παράσχος έριξε τον Ντιλαβέρ αντί του Αποστολόπουλου στο 73’ στο ίδιο λεπτό που ο Μανούσος απείλησε με σουτ λίγο δίπλα από το δεξιό κάθετο δοκάρι του Γλύκου.

Ήταν όμως η βραδιά του Λέο Μάτος. Στο 81΄ ο Μπίσεσβαρ είδε τον Κάμπος, αυτός τον Βραζιλιάνο αμυντικό, που με κίνηση σέντερ φορ «άδειασε» τον Καρυπίδη και με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σωτηρίου για το 2-0.

Στο 86’ ο επίλογος γράφθηκε με την ενέργεια του Ροντρίγκες και το αυτογκόλ του Μπανανά, με το οποίο έγινε το 3-0.

MVP: Θέλει και ερώτημα; Ο άνθρωπος είναι και αμυντικός και χάφ και σκόρερ. Τα πάντα: Λέο Μάτος! Ο Βραζιλιάνος ήταν αυτός που πήρε από το χέρι την ομάδα του και την οδήγησε στη νίκη.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Χοσέ Κρέσπο ήταν σταθερός, ουσιαστικός και αποτελεσματικός, σ’ ένα ακόμη πολύ καλό 90 λεπτό με την ασπρόμαυρη φανέλα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Άλλο ένα μέτριο παιχνίδι, το οποίο αυτή τη φορά έβγαλε ως το 90’, από τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Μπανανά είχε μια πολύ καλή παρουσία, μέχρι το 86ο λεπτό, όταν η η απόδοσή του «μουτζουρώθηκε» από το αυτογκόλ.

ΤΟ «ΣΤΡΑΓΑΛΙ»: Ο Γκράνας είχε μια σχετικά καλή διαιτησία, η φάση του 1-0, για την οποία υπάρχει υποψία οφ σάιντ του Κρέσπο και όχι του σκόρερ Μάτος, είναι του βοηθού Καραγκιζόπουλου, που δίχως δεύτερη σκέψη έφυγε προς την σέντρα. Προφανώς κατά την γνώμη του ο Κρέσπο ΔΕΝ επηρέαζε τη φάση. Πριν από το 2-0 ο Πλατανιάς φωνάζει για φάουλ στη γραμμή του πλάγιου άουτ, που δεν υπέδειξε ο διαιτητής, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία διακοπή του αγώνα, όπως υποστήριζαν οι φιλοξενούμενοι.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο ΠΑΟΚ πήρε βαθιά ανάσα και στο πρωτάθλημα. Δεν άντεχε και τέταρτο σερί ματς χωρίς νίκη. Η εμφάνιση στο β’ μέρος ήταν σε μεγάλο βαθμό πολύ καλή, η ομάδα μπήκε αποφασισμένη να πιέσει, να ψάξει με κάθε τρόπο το γκολ και από την στιγμή που ο Λέο Μάτος έκανε το 1-0, όλα ήταν πιο εύκολα.

ΠΑΟΚ (Βλ. Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος (89’ Κίτσιου), Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (74’ Σάχοφ), Κάμπος, Ροντρίγκες, Μπίσεσβαρ, Κουλούρης (57’ Αθανασιάδης).

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γ. Παράσχος): Σωτηρίου, Κάργας (67’ Ντίνας), Μπανανά, Καρυπίδης, Σκαρντοβέλι, Γκνιάτιτς, Μουνάφο, Στάθης, Γουνδουλάκης, Μανούσος, Αποστολόπουλος (73’ Ντιλαβέρ).

πηγή

Απάντηση