ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η σημερινή Κυριακή αφιερωμένη στην γιορτή του πατέρα.

Η σημερινή μέρα (Κυριακή 18.6) είναι αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου. Όπως είναι σε όλους γνωστό το θαύμα της φύσης δηλαδή ο άνθρωπος προκύπτει από ένα κύτταρο της γυναίκας δηλαδή της μητέρας και ένα κύτταρο του άνδρα δηλαδή του πατέρα.

Η σημερινή μέρα λοιπόν γιορτάζεται για να τιμήσουμε τους πατεράδες και να καταλάβουμε την σημασία και την αξία της πατρότητας και της συνεισφοράς τους στην κοινωνία.

Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια.

Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Σήμερα η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Απάντηση