ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εντός των ημερών στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό, στα 119 ευρώ η κατώτατη εισφορά αγροτών

Εντός των ημερών στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό, στα 119 ευρώ η κατώτατη εισφορά αγροτών

Σε λίγες ημέρες από σήμερα, θα κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, για επεξεργασία στις Επιτροπές, στη διαβούλευση και εν συνεχεία στην Ολομέλεια.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, την Πέμπτη στην Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Οπότε θα έχουμε την ευκαιρία, καθώς θα δοθεί άνεση χρόνου και στις επιτροπές και στη διαβούλευση κατ’ αρχάς και στην Ολομέλεια εν συνεχεία, να συζητήσουμε με επάρκεια όλες τις παρατηρήσεις, τις θέσεις και τις απόψεις όλων των κομμάτων, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Αυτό, όμως, το οποίο λέω εγώ σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας είναι ότι αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από μία απόλυτα ακριβή αναλογιστική μελέτη, η οποία θα επιβεβαιώνει ότι θα τηρούμε όλους τους ασφαλιστικούς κανόνες, ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μέχρι το 2070, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδεύεται για πρώτη φορά και από μία επιστημονική μελέτη για την επάρκεια των συντάξεων, η οποία θα διασφαλίζει το αξιοπρεπές της διαβίωσης των συνταξιούχων, η οποία εκπονήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Αυτές οι μελέτες θα συνοδεύουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όσον αφορά το ελάχιστο κοινωνικό επίπεδο διαβίωσης, στο οποίο αναφέρθηκε ο ερωτών Βουλευτής, θα ήθελα να σας πω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες εδώ στη Βουλή, στην αναθεώρηση του Συντάγματος κάναμε πράξη κάτι που ήταν αίτημα δεκαετιών και κάτι το οποίο δημιουργήσαμε με τον κ. Κεγκέρογλου στο Υπουργείο Εργασίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αποτελεί τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους. Ήταν αίτημα επί πολλές δεκαετίες και το ικανοποιήσαμε τελευταίοι στην Ευρώπη. Αυτή η Κυβέρνηση το έκανε πράξη, το αναβάθμισε περισσότερο και το κατοχύρωσε συνταγματικά. Θα ήθελα, λοιπόν, να πω προς τον επερωτώντα Βουλευτή, τον κ. Κεγκέρογλου, να μην ανησυχεί. Έρχεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα διασφαλίζει όλες τις συντάξεις των Ελλήνων. Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμμία μείωση των συντάξεων, κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Τι θα προβλέπεται για τους αγρότες

Το νέο σχέδιο ειδικά για τους αγρότες προβλέπει κατώτατη εισφορά το 2020 στα 119 ευρώ το μήνα, το 2021 121 ευρώ το μήνα και το 2022 124 ευρώ το μήνα.

Το 2019 η κατώτατη εισφορά ΕΦΚΑ αγροτών είναι στα 114,67 ευρώ το μήνα
Κάθε αγρότης θα μπορεί να διαλέγει στις αρχές του έτους σε ποια ασφαλιστική κλάση θα ενταχθεί με απόλυτη ελευθερία, ενώ αποσυνδέεται πλήρως το ύψος της μηνιαίας εισφοράς ΕΦΚΑ αγροτών από το καθαρό, δηλωτέο στην Εφορία εισόδημα και από το ύψος του κατώτατου μισθού, γεγονός που θα οδηγήσει και τους έχοντες μεγάλα εισοδήματα, εφόσον το επιλέξουν στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση. Εκτός κι αν επιθυμούν να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές, για να λάβουν υψηλότερο ποσό σύνταξης.

Στην δεύτερη κλάση ΕΦΚΑ αγροτών η εισφορά θα είναι 143, 146 και 148 ευρώ το μήνα για τα τρία επόμενα έτη, όπως προαναφέραμε. Στην τρίτη κλάση τα ποσά είναι 171, 174 και 178, στην τέταρτη 205, 210 και 214, στην πέμπτη κλάση 246, 251 και 256 ευρώ το μήνα και στην τελευταία θα είναι 319, 326 και 334 ευρώ ανά μήνα.

Για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες τώρα, οι νέες εισφορές θα είναι σε επτά κλάσεις και θα διαμορφωθούν ως εξής:

Για τα πρώτα 5 έτη: 126 ευρώ

Α επίπεδο: 210 ευρώ

Β επίπεδο: 252 ευρώ

Γ επίπεδο: 302 ευρώ

Δ επίπεδο: 363 ευρώ

Ε επίπεδο: 435 ευρώ

ΣΤ επίπεδο: 566 ευρώ.

Μπίκας Αλέξανδρος

Απάντηση