ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο «Έθνος της Κυριακής»

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στο «Έθνος της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά

Κύριε υπουργέ, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 7η Ιουλίου και το ερώτημα είναι αν προλαβαίνετε να αλλάξετε τα εκλογικά δεδομένα των ευρωεκλογών.

Οι ευρωεκλογές αποτύπωσαν έναν πολιτικό συσχετισμό, που το δίχως άλλο είναι αρνητικός για µας. Σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος, είτε ψηφίζοντας άλλους σχηματισμούς είτε απέχοντας από την κάλπη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του αλλά κυρίως την κόπωσή του από την πολυετή μνημονιακή περιπέτεια. Από κει και πέρα, οι εθνικές εκλογές έχουν έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός, έχοντας γνώση των δύο σχεδίων που υπάρχουν στο τραπέζι, θα επιλέξει αυτό που δίνει ανάσα και προοπτική για την επόμενη μέρα και όχι αυτό το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στις σκοτεινές μέρες της λιτότητας και της κοινωνικής ερήμωσης.

Τι θα αλλάξει σ’ αυτές τις εκλογές εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος; Ο πολιτικός σχεδιασμός ή η επικοινωνία, τα πρόσωπα ή τα πάντα;

Είναι δεδομένο ότι θα υπήρχαν αλλαγές, από τη στιγμή που είναι εξ ορισμού διαφορετικός ο χαρακτήρας των εθνικών εκλογών. Το κυρίαρχο είναι η προγραμματική αντιπαράθεση, η σύγκριση ανάμεσα στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν∆ αλλά και των όσων δεσμεύονται για την επόμενη μέρα. Δική µας έγνοια είναι να γίνει καθαρό σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας το τι πραγματικά διακυβεύεται.

Ξέρετε ότι κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονται στον πυρήνα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού μπήκαν στο κάδρο των ευθυνών. Πώς αντιμετωπίζετε αυτές τις επικρίσεις;

Με μεγάλη προσοχή και σεβασμό όταν προέρχονται από ανθρώπους που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να πάει η χώρα μπροστά. Όχι όμως και από αυτούς που έχουν κάνει επάγγελμα τη δολοφονία χαρακτήρων για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα. Καθένας µας προσφέρει στη συλλογική µας προσπάθεια από το πόστο που του αναλογεί και φυσικά αναλαμβάνει την ευθύνη. Ξέρετε, το blame game δεν είναι το δικό µας φόρτε. Αυτά είναι παράδοση άλλων πολιτικών χώρων και το γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός.

Εν πάση περιπτώσει, πιστεύετε ότι οι ευθύνες πρέπει να προσωποποιηθούν ή δεν υπάρχει πολυτέλεια για ενδοσκοπήσεις σ’ αυτήν τη φάση;

Δίνουμε µια μάχη για εκατομμύρια πολίτες που θέλουν να ζήσουν καλύτερα σε αυτή τη χώρα. Δεν έχουμε λοιπόν κανένα δικαίωμα να χάσουμε ούτε για ένα λεπτό την προσήλωσή µας στη μεγάλη μάχη για να κάνουμε ομφαλοσκόπηση.

Γίνεται πολύς λόγος για τη στάση που θα κρατήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης. Θεωρείτε ότι είναι λογικό ή κάποιοι λειτουργούν εκβιαστικά προς τον Πρόεδρο;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η κεφαλή της εκτελεστικής εξουσίας και ρυθμιστής του πολιτεύματος. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να τον εμπλέκει σε πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες, πολλώ δε µάλλον στους σχεδιασμούς ενός προεκλογικού αγώνα. Πέραν του θεσμικού του ρόλου όμως, είναι ένας άνθρωπος µε συνεπή πολιτική διαδρομή, µε εγνωσμένο ήθος και απόλυτη προσήλωση στο Σύνταγμα και στους θεσμούς. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί µε βάση τις απολύτως προσδιορισμένες από το Σύνταγμα ενέργειες και φυσικά το υψηλότατο αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης που τον διακατέχει.

Πώς σχολιάζετε το θέμα που προέκυψε από τις μετατάξεις των υπαλλήλων της Βουλής και τις δηλώσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου;

Θα είμαι απολύτως ευθύς: Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των μετατάξεων ήταν µια νόμιμη και µε διακομματική συναίνεση διαδικασία, την οποία εισηγήθηκε η Ν∆, ο πρωθυπουργός μόλις ενημερώθηκε, για να µην υπάρχει καμία σκιά, επικοινώνησε µε τον πρόεδρο της Βουλής και από κοινού αποφάσισαν την αναστολή όλων των μετατάξεων. Για την κ. Χριστοδουλοπούλου, η κίνησή της να δώσει δημόσια εξηγήσεις, να ζητήσει συγγνώμη αλλά και να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια την τιμά και συνάδει απολύτως µε την ιστορία και τη δημόσια καταγεγραμμένη παρουσία της. Δυστυχώς δεν βλέπω την αντίστοιχη στάση από τον κ. Τραγάκη, που διόρισε ως μόνιμους υπαλλήλους την κόρη, τον γαμπρό και τη νύφη του στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να επιλέξει στο θέμα αυτό να ακολουθήσει τη στάση του πρωθυπουργού. Το πρόβλημα µε τη Ν∆ είναι ότι νομίζει πως απευθύνεται σε έθνος λωτοφάγων. Η μοναδική παράταξη στη χώρα που δεν έκανε ούτε µία μόνιμη πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ανοίξει µια ειλικρινής συζήτηση για ζητήματα που δεν αφορούν απλώς την τήρηση των νομικών αλλά και των ηθικών κανόνων στη δημόσια σφαίρα.

Γιατί όμως επιλέξατε να νομοθετήσετε λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής; Η αντιπολίτευση σύσσωμη σάς καταγγέλλει για αυτή την επιλογή σας στο παρά πέντε των εκλογών.

Η Βουλή μετά τις ευρωεκλογές ψήφισε πέντε νόμους και συνολικά είκοσι τροπολογίες που επέλυαν επείγοντα ζητήματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος µε τρόπο γενικό και αφηρημένο, ενώ µε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έγινε δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία. Σας υπενθυμίζω ότι στα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 λίγο πριν από τη διάλυση της τότε Βουλής, υπερψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση Ν∆ – ΠΑΣΟΚ 182 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 148 ήταν βουλευτικές και δεν συνοδεύονταν από έκθεση για την προκαλούμενη δαπάνη. Η Ν∆, μετά την επικράτησή της στις ευρωεκλογές, θεωρεί -πέρα από κάθε νομιμότητα- ότι έπαψε να υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχει κυβέρνηση που προχωρά το προγραμματισμένο νομοθετικό της έργο, το οποίο μάλιστα στην περίπτωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αποτελεί µια κορυφαία μεταρρυθμιστική τομή.

Τι νέο θα δούμε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρούμε ότι πρώτιστο ζήτημα για τη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι αυτό της παραγωγής νέου πλούτου καθώς και η διασφάλιση της δίκαιης διανομής του. Να φτάσουμε τις 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τετραετία, να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στις υποδομές, να στηρίξουμε την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μειώσουμε το κόστος διαβίωσης µε περιορισμό της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και να βάλουμε τις βάσεις για τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, µε βασικό άξονα πρώτιστα τον τομέα της ενέργειας.

Θα σας δούμε υποψήφιο µε σταυρό στις επερχόμενες εκλογές;

Οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο καθένας από µας θα δώσει αυτή την κρίσιμη μάχη από όποιο πόστο του ζητηθεί.

Απάντηση