ΠΟΛΙΤΙΚΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη της Μανταλένας Παπαδοπούλου στον ΣΚΑΪ

«Η Τουρκία προβάλει συνεχώς αξιώσεις τις οποίες εμείς πρέπει να διαχειριζόμαστε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και με αποφασιστικότητα»

Για το δημοψήφισμα στην Τουρκία:

Είδαμε μια οριακή επικράτηση του «ναι» και μια νίκη που αμφισβητείται έντονα. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή έχει να διαχειριστεί μια διαιρεμένη χώρα και είναι ένα ζήτημα πως θα τα καταφέρει να το κάνει αυτό: Θα το κάνει με αυταρχισμό, θα προσπαθήσει να συνθέσει; Μένει να το δούμε πως θα εξελιχθεί. Από τις πρώτες κινήσεις που έκανε ήταν να επεκτείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος με την οποία διώχθηκαν δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες. Όσον αφορά την Ε.Ε., σίγουρα η Τουρκία απομακρύνεται από την ενταξιακή πορεία, αλλά υπάρχουν πολύ ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και συμφέροντα στον τουρισμό και νομίζω ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει μια κάποια ειδική σχέση.

 

Εμάς μας συμφέρει μια γειτονική χώρα που να έχει σταθερές δημοκρατικές αρχές και θα διατηρείται ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την Ελλάδα και μια αναθεωρητική δύναμη εδώ και πολλές δεκαετίες. Μια δύναμη που επιδιώκει το status quo ante και προβάλει συνεχώς αξιώσεις τις οποίες εμείς πρέπει να διαχειριζόμαστε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα αλλά και με αποφασιστικότητα. Εμείς οφείλουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά τις όποιες εξελίξεις και να είμαστε έτοιμοι να απαντάμε σε προκλήσεις είτε είναι ρητορικής φύσης, είτε είναι ενέργειες, όπως και κάνουμε.

 

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές:

 

Η δική μας στόχευση είναι για μια συνολική συμφωνία. Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με την πολιτική συμφωνία που έγινε – και αναμένουμε τις λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο – επιδιώκουμε τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους. Η ρύθμιση του χρέους είναι κομβικό ζήτημα. Δεν είναι μεν πανάκεια, αλλά είναι απαραίτητο να διατυπωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς επίσης και τα πλεονάσματα που θα ακολουθήσουν από το 2019 και μετά να είναι λογικά. Τα πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία είναι μια παράλογη απαίτηση. Σίγουρα, η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι για πολύ χαμηλότερα πλεονάσματα.

 

Μένει να διευκρινιστούν τα μέτρα από τα τεχνικά κλιμάκια, ακόμη είναι σε επίπεδο διαπραγμάτευσης. Υπάρχει μια συμφωνία για μηδενικού ισοζυγίου μέτρα, με αρνητικό και θετικό πρόσημο και μια ευαισθησία για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

 

Σε μια διαπραγμάτευση υπάρχει το στοιχείο του αμοιβαίου συμβιβασμού. Υπήρξε όλο αυτό το καιρό μια κωλυσιεργία από τους ακραίους κύκλους των δανειστών, οι οποίοι διαφωνούσαν και για το μείγμα της πολιτικής που θα έπρεπε να υιοθετηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, έκανε πολύ μεγάλο αγώνα για να κερδηθούν κάποια πράγματα για την πατρίδα μας, όπως και να αποτραπούν άλλα που προβάλλονταν από τους δανειστές και ήταν παραλογισμοί. Φαίνεται να έχουν αποτραπεί αρκετά. Μένει να δούμε και το συνολικό πλαίσιο.

 

Τι θα πράξουν οι ΑΝΕΛ για τη συμφωνία:

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα συνεδριάσει και θα συναποφασίσει τη στάση της. Εάν το αποτέλεσμα είναι πράγματι αυτό το οποίο συμφωνήθηκε, δηλαδή μηδενικού ισοζυγίου, και φανεί ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατό, δεν θα υπάρχει, κάποιο πρόβλημα.

 

Για τις διαφορετικές απόψεις σχετικά με το Άγιο Φως:

 

Είναι γεγονός ότι εκφράζονται και μειοψηφούσες απόψεις, σε μια δημοκρατία είθισται αυτό. Από την άλλη υπάρχει και η επιταγή του Συντάγματος: η επικρατούσα θρησκεία είναι τα ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα και θα έρχεται το Άγιο Φως με τιμές Αρχηγού κράτους, όπως και έγινε. Το Άγιο Φως, όπως είπε και ο Πρόεδρός μας δημόσια μετά τα συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, είναι ευλογία για την πατρίδα μας, και για όσους πιστεύουν και για αυτούς που δεν πιστεύουν.

 

Απάντηση