ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ «Ε» ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΙΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ

«Δεν μπορεί το ΔΝΤ να παίζει παιχνίδια με τους Ευρωπαίους στις πλάτες των Ελλήνων. Στόχος μας είναι να μην υπάρξουν νέα μέτρα για μετά το 2018»

Για την ελάφρυνση του χρέους, το ΔΝΤ και τις προοπτικές της οικονομίας:

Σχετικά με την ανεργία, η αλήθεια είναι ότι οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα από το 2010, από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο. Η ανεργία είναι μάστιγα και για να ξεπεραστεί και να μπορέσει η οικονομία να σταθεί στα πόδια της θα πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση προτεραιοτήτων: θα πρέπει να γίνει ρύθμιση του χρέους ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να ξαναδούμε τους φορολογικούς συντελεστές και να υπάρξει εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών, Ελλήνων και ξένων. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται το ζήτημα του χρέους.

Το 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα το διορθώσαμε από το 4,5% που είχε προγραμματιστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την οποία οι ΑΝ.ΕΛ στηρίζουμε, μαζί με τις προσπάθειες για τη ρύθμιση του χρέους, προωθεί πολιτικές προκειμένου η χώρα μας να βγει από την ύφεση με την κοινωνία όρθια. Με στόχο τη στήριξη των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων στον προϋπολογισμό προβλέπεται κονδύλι 750 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, από το τίποτα της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι σκληρή. Ο υπ. Οικονομικών κ. Τσακαλώτος μίλησε ξεκάθαρα για τις αξιώσεις της ελληνικής πλευράς. Δεν μπορεί το ΔΝΤ να παίζει παιχνίδια με τους Ευρωπαίους στις πλάτες των Ελλήνων. Στόχος μας είναι να μην υπάρξουν νέα μέτρα για μετά το 2018.

Για να αναπτυχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία πράγματι χρειάζεται διαφορετικό μείγμα φορολογικής πολιτικής. Αλλά όταν ο κ. Μητσοτάκης προτείνει ραγδαίες φορολογικές ελαφρύνσεις, δεν μας λέει από πού θα μπορεί να βρει τα χρήματα.

Για τη φοροδιαφυγή και τις λίστες Λαγκάρντ:

Ποιος καλλιέργησε τη συνείδηση της φοροδιαφυγής για 40 και πλέον χρόνια; Σίγουρα όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και το κίνημα «δεν πληρώνω». Η φοροδιαφυγή υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια επειδή ο έλεγχος ήταν ανύπαρκτος. Οι λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς» κρύβονταν στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν γινόταν κανένας έλεγχος. Αντίθετα με τη σημερινή κυβέρνηση, ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπ. Οικονομικών έχει βεβαιώσει μέχρι στιγμής 224,5 εκατ. ευρώ μόνο από τη λίστα «Λαγκάρντ».

Για τη συζήτηση περί συναίνεσης:

Η 4ετία δεν τελείωσε. Ο προγραμματισμός και οι στόχοι των δύο κομμάτων που συγκροτούν αυτή την κυβέρνηση παραμένουν: η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, να μπει μια τάξη στα ζητήματα του κράτους και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του ελληνικού λαού αυτή την οικονομική μέγγενη στην οποία μας έφεραν με την κοινωνία όρθια.

Με αφορμή τη συζήτηση περί συναίνεσης, οι ΑΝΕΛ δεν έχουμε αντίρρηση να συνεργαστούμε με υγιείς δυνάμεις, αλλά όχι με εκείνους που είναι μέσα στα κυκλώματα της διαπλοκής και της διαφθοράς. Οι ΑΝ.ΕΛ συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορεί να υπάρχει συναίνεση κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές.

 

Απάντηση