OIKONOMIKAΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητές-Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 40%

Στα 800 ευρώ και μικρές επιχειρήσεις με 6 – 20 υπαλλήλους – Διαβάστε την τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα φορολογίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, για την μείωση 40% στα ενοίκια στη φοιτητική στέγη, αλλά και την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ των επιχειρήσεων με 6-20 εργαζόμενους.

Με βάση την τροπολογία

  1. Προβλέπεται μερική απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού ενοικίου για τον μήνα Απρίλιο 2020, για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Για να δικαιούται την έκπτωση θα πρέπει να είναι εξαρτώμενο μέλος και τουλάχιστον ένας γονέας του (α) είτε να είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, (β) είτε να είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που έχει πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, δυνάμει των σχετικών αποφάσεων (ΚΑΔ) και του οποίου, σε κάθε περίπτωση, να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας.

Συνεπώς το βασικό κριτήριο είναι να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του γονέως.

  1. Επεκτείνεται η Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού των 800 ευρώ και στις ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς και στις επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. KOL Ι.Κ.Ε, οι οποίες απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους. Έτσι θα καλύπτει πλέον και τις επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 20 εργαζόμενους, αντί έως 5 μόνον που ισχύει μέχρι τώρα.

Απάντηση