OIKONOMIKAΑΡΘΡΑ

8 νόμιμα παραθυράκια για να αποφύγετε τα έξτρα χαράτσια των τεκμηρίων

Εκατομμύρια φορολογούμενοι, που κατά τη διάρκεια του 2017 απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα, κινδυνεύουν και φέτος να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων καθώς και στην απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει τυχόν προστιθέμενη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος λόγω τεκμηρίων εφόσον αναγράψει στη φορολογική του δήλωση έως και 8 διαφορετικές κατηγορίες ποσών που είναι οι ακόλουθες:

1. Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2017 από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας, κ.ά.
2. Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2017 από το φορολογούμενο. Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα το εφάπαξ, αποζημίωση από ασφαλιστική, κ.λπ.
3. Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
4. Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2017, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
5. Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2017 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους.
6. Ποσά που εισέπραξε το 2017 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές.
7. Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, προκαθορισμένο στοίχημα, κ.λπ. τυχερά παιχνίδια.
8. Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2017, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31/12/2016 και αναλώθηκαν εντός του 2017.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Απάντηση