OIKONOMIKAΕΙΔΗΣΕΙΣΠΑΙΔΕΙΑ

Σπουδές στη ναυτιλία: Οι προοπτικές καριέρας και οι θέσεις εργασίας

Γιατί η εκπαίδευση στα ναυτιλιακά προσφέρει ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στους νέους

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και ενώ οι εκτιμήσεις για άνοδο ή πτώση των βάσεων δίνουν και παίρνουν, χιλιάδες νέοι και οι οικογένειες τους καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον τους και να επιλέξουν πεδίο σπουδών.

Κάθε χρόνο τα δεδομένα στις αυξομειώσεις των βάσεων αλλάζουν, το ίδιο και το επαγγελματικό τοπίο. Αυτό που ωστόσο μένει σταθερό είναι ότι τελικά οι νέοι επιλέγουν τομείς εξειδίκευσης που έχουν παραδοσιακά άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας, ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις τους. Αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς τα εκτοξευμένα ποσοστά ανεργίας που συνεπάγονται μικρό αριθμό ευκαιριών και προκαλούν φόβο στους σπουδαστές των Ιδρυμάτων μην τυχόν και εισαχθούν στο κλαμπ των «ανέργων πτυχιούχων» μόλις αποφοιτήσουν.

Σταθερός μοχλός ανάπτυξης και «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας εδώ και δεκαετίες, είναι ο τομέας των ναυτιλιακών σπουδών που αποτελεί έναν από τους πλέον δραστήριους κλάδους της αγοράς, γεγονός που τον κατατάσσει σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των σπουδαστών, καθώς πρόκειται για μια επιλογή που διασφαλίζει σε σημαντικό ποσοστό επαγγελματική αποκατάσταση.

Άλλωστε η ναυτιλία συμβάλλει πολλαπλά στις συνδυασμένες μεταφορές, αφού ένας μεγάλος όγκος προϊόντων μεταφέρεται με πλοία ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα μάλιστα, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, η ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και πρωτοστατεί. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους, ανανεώνοντας τους στόλους τους με πιο σύγχρονα πλοία, προσφέροντας υψηλές υπηρεσίες μεταφοράς προϊόντων, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και διεθνές περιβάλλον.

Επιλέγοντας σπουδές στη ναυτιλία, ένας απόφοιτος έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί σε πολλές και διαφορετικές θέσεις εργασίας όπως στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων, πράκτορας πλοίων, ναυτιλιακός δικηγόρος – νομικός σύμβουλος, ναυλομεσίτης, υπεύθυνος λογιστηρίου, εκμισθωτής μεταφορικών μέσων για υδάτινες μεταφορές, τροφοδότης πλοίων, υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας, νηογνώμονας.

Στα θετικά συνυπολογίζεται το γεγονός ότι στο περιβάλλον της ναυτιλίας, δραστηριοποιούνται και πολλές παραναυτιλιακές εταιρείες, που προσφέρουν διαφόρων ειδών παροχές υπηρεσιών και επομένως αντίστοιχες θέσεις εργασίας.

Απάντηση