ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Έχασες τη δουλειά σου; 8 βήματα για ν’ ανασυγκροτηθείς!

Ζούμε σε απαιτητικούς καιρούς. Πρώτα ήρθε η οικονομική κρίση. Τώρα η πανδημία. Καθημερινά διαβάζουμε τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας. Χτυπάει το τηλέφωνο και είναι κάποιος φίλος που έχασε την δουλειά του. Μπορεί να είναι ο συνάδελφος στο διπλανό γραφείο, ο σύντροφός μας ή ακόμα και εμείς οι ίδιοι. Κακά τα ψέματα. Η απόλυση είναι μια γερή γροθιά στο ηθικό μας. Στην πίστη στον εαυτό μας. Είναι όμως ακριβώς μετά από μια απόλυση που χρειαζόμαστε να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση μας. Και πιστέψτε το, μπορεί να γίνει. Η έμπειρη coach Nάνσυ Μαλλέρου, σου δείχνει τον τρόπο.

Μαζέψτε τα κομμάτια σας

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να περάσει μια περίοδο πένθους. Κάθε απώλεια είναι ένας μικρός θάνατος κι έχει συγκεκριμένα στάδια που όλοι περνάμε και καλό είναι να τα αποδεχτούμε και να τα βιώσουμε συνειδητά. Είναι ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσουμε γρήγορα. Επιγραμματικά θα σας αναφέρω το μοντέλο της Elisabeth Kubler Moss: Άρνηση- Θυμός Διαπραγμάτευση – Θλίψη – Αποδοχή. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;

Μην το παίρνετε προσωπικά

Μπορεί να ακούγεται σαν στερεότυπη ατάκα ρομαντικής ταινίας αλλά μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Μην παίρνετε την απόλυση σας προσωπικά. Ειδικά σήμερα με την αγορά πλήρως απορυθμισμένη, πολλές εταιρείες κάνουν περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές. Επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας πως το ότι χάσατε την δουλειά σας δεν σημαίνει πως δεν είστε αρκετά καλός/ή.

Δείτε τα πράγματα όπως είναι.

Μια απόλυση φυσικά δεν είναι ευχάριστη αλλά είναι στο χέρι σας να μην είναι το τέλος του κόσμου. Μέσα σε αυτή την τρομερή δυσκολία που περνάτε, ψάξτε να βρείτε αν υπάρχει μια- έστω και μικρή – ευκαιρία. Συχνά οι άνθρωποι μένουν σε μια δουλειά από συνήθεια, παραμένουν στάσιμοι και δεν τολμούν να αφήσουν την ζώνη ασφάλειάς τους. Μια απόλυση μπορεί να είναι το σπρώξιμο που όλοι χρειαζόμαστε -όπως οι αλεξιπτωτιστές στην πρώτη τους ελεύθερη πτώση- για να εγκαταλείψουμε την άνεση και την ασφάλεια μας και να γίνουμε πιο δημιουργικοί και πολυμήχανοι.

Αναζητήστε έμπνευση

Μη συγκρίνεστε με άλλους. Και για να το καταφέρετε αυτό μην εκθέτετε τον εαυτό σας στις ωραιοποιημένες και overselling στιγμές ευτυχίας και επιτυχίας των ψηφιακών «φίλων» σας. Κάντε ένα διάλειμμα από τα social media. Διακόψτε όποια σκέψη αρνητικής σύγκρισης έρχεται στο νου σας. Αντίθετα αναζητήστε τις ιστορίες ανθρώπων που έχασαν την δουλειά τους, κατάφεραν να το ξεπεράσουν και να θριαμβεύσουν. Διαβάστε τες ξανά και ξανά, αποκωδικοποιήστε τα μυστικά τους, εμπνευστείτε από αυτούς.

Δεν είστε η δουλειά σας

Είστε μοναδικοί. Δεν χρειάζεστε μια δουλειά να σας δώσει ταυτότητα και αξία. Γράψτε σε μια λίστα όλα τα υπέροχα πράγματα που είστε, όλα τα επιτεύγματα σας (τα project που έχετε φέρει εις πέρας, τις σχέσεις που έχετε δημιουργήσει, το στήριγμα που έχετε υπάρξει για τους φίλους σας). Εκεί βρίσκεται η αξία σας.

Μιλήστε ενθαρρυντικά στον εαυτό σας

Μιλήστε στον εαυτό σας όπως σας μιλούν οι άνθρωποι που σας αγαπούν και σας στηρίζουν. Μιλήστε στον εαυτό σας σαν να είστε ο πιο φανατικός οπαδός του. Επαναλάβετε όσο πιο συχνά μπορείτε: «έχω πολλά να προσφέρω σε μια δουλειά». «Πιστεύω στον εαυτό μου». «Όπως τα έχω καταφέρει τόσες φορές έτσι θα τα καταφέρω και τώρα». Αν δεν μπορείτε μόνοι σας ζητήστε από ανθρώπους που έχουν θετική επιρροή στην ζωή σας να σας θυμίσουν τα επιτεύγματα, τα προτερήματα και τα ταλέντα σας.

Κοιτάξτε προσεκτικά την εικόνα σας

Πολλοί άνθρωποι που είναι καιρό σε μια δουλειά έχουν αφήσει το βιογραφικό τους ανενημέρωτο. Σκεφτείτε τι αντικείμενο θέλετε να στοχεύσετε. Χτίστε το βιογραφικό σας έτσι ώστε να υπερθεματίζει τον στόχο σας. Δημιουργήστε ή ενημερώστε το προφίλ σας στο LinkedIn. Χρησιμοποιήστε τα social media με στόχο να βρείτε την επόμενη δουλειά κι όχι μόνο να προβάλλετε προσωπικές σας στιγμές. Αν δεν έχετε παρουσία στα social media φροντίστε να αποκτήσετε. Πολλοί θα σας ψάξουν για να δουν «τι είστε»

Πάρτε μια αναπνοή

Καταλαβαίνω την ανασφάλεια που φέρνει το να μην ξέρεις πώς θα ζήσεις τον εαυτό και την οικογένειά σου. Θυμηθείτε όμως την πορεία σας. Αποδεχθείτε να ζήσετε σε χαμηλότερους τόνους για ένα διάστημα. Σε αυτό το διάστημα χαρείτε τα παιδιά, τους φίλους ή τη μοναξιά σας. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Αυτός σας έφερε μέχρι εδώ. Μείνετε σε εγρήγορση. Οι ευκαιρίες έρχονται πιο συχνά απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

 

Απάντηση