ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Στους προσκυνητές ξανά ο Πανάγιος Τάφος (video)

Πρωί Τετάρτης. Εξω από τον Ναό της Αναστάσεως, πίσω από την περίφραξη της αστυνομίας, δεκάδες τουρίστες είχαν συγκεντρωθεί. Απογοητευμένοι μάθαιναν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν γιατί η πρόσβαση γινόταν αποκλειστικά με προσκλήσεις. Μέσα στον ναό, εκπρόσωποι κρατών και εκκλησιών, διπλωμάτες και αξιωματούχοι, επιχειρηματίες και πολιτικοί είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους, ενώ φωτογράφοι και εικονολήπτες ακροβολισμένοι πάνω σε πεζούλια και σκάλες, προετοιμάζονταν για το τέλειο πλάνο.

Ηταν μέρα γιορτής η χθεσινή για τους Χριστιανούς – όχι μόνο της Ιερουσαλήμ, αλλά όλου του κόσμου. Το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, του εμβληματικότερου μνημείου της Ορθοδοξίας, δόθηκε ξανά στους προσκυνητές, μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, αναστήλωσης και αποκατάστασής του. Το έργο, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, ανέλαβε διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (από πέντε σχολές και επτά εργαστήρια), της οποίας επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Τώνια Μοροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο αλλά και την κ. Μοροπούλου (καθηγήτρια του πρωθυπουργού, όταν φοιτούσε στο ΕΜΠ) έφτασαν στον ναό, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9.45 και η τελετή ξεκίνησε στις 10, με ύμνους από τις χορωδίες των τριών χριστιανικών κοινοτήτων: της ορθόδοξης, της φραγκισκανικής και της αρμενικής.

Στους χαιρετισμούς τους, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για τον Πανάγιο Τάφο –ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Κουστωδός του Τάγματος των Φραγκισκανών και ο Πατριάρχης των Αρμενίων– τόνισαν τη σημασία του έργου, ευχαρίστησαν τους υποστηρικτές και χορηγούς (από τον βασιλιά της Ιορδανίας και τη National Geographic Society μέχρι την Aegean Airlines) για τη γενναιοδωρία τους και, φυσικά, τους επιστήμονες του ΕΜΠ για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που χρειάστηκε να επιδείξουν ώστε να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Για παράδειγμα, παράλληλα με την πορεία των εργασιών που διήρκεσαν σχεδόν έναν χρόνο και τη διαρκή επιστημονική παρακολούθηση των ευρημάτων, το μνημείο έπρεπε να μένει ανοικτό, αφού το επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι. Τα συνεργεία εργάζονταν, λοιπόν, τη νύχτα ώστε να μη σταματήσει ούτε λεπτό η ροή των προσκυνητών την ημέρα…

Παρακαταθήκη

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος τόνισε πόσο αρμονικά συνεργάστηκαν οι τρεις χριστιανικές κοινότητες για την πραγματοποίηση του έργου, που «αποτελεί παρακαταθήκη για την ενότητα». «Ενίσχυση και καρτέρηση ώστε να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε καλούς λιμένες – λιμένες ευημερίας», ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την πρόσφατη ονομαστική του εορτή.

Μετά την τελετή, η Τώνια Μοροπούλου, παρουσίασε στην αίθουσα τελετών του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων την «περιπέτεια» των εργασιών. Μίλησε για τις στιβάδες της Ιστορίας που αποκαλύφθηκαν στους επιστήμονες μέσα από την τοιχοποιία, όταν άνοιξαν τα φατνώματα και είδαν τον Ιερό Βράχο. Το μνημείο, όπως το είχε αναστηλώσει ο κάλφας Τζελέπης Κομνηνός το 1810, περιέκλειε όλες τις ιστορικές φάσεις του: την κωνσταντίνεια, τη βυζαντινή, τη σταυροφοριακή, την αναγεννησιακή, την αναστήλωση του Βονιφάτσιο ντι Ραγκούζα του 1550. «Οταν ανοίξαμε το Κουβούκλιο, κάτω από τη μαρμάρινη πλάκα του Κομνηνού, βρήκαμε μια πλάκα μάλλον σταυροφοριακή. Και από κάτω αποκαλύφθηκε η κλίνη του Βράχου όπου θεωρείται ότι εναποτέθηκε το Σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση. Ηταν μοναδική εμπειρία», δήλωσε.

Μήνυμα συνύπαρξης, συνεννόησης
«Η ολοκλήρωση ενός σπουδαίου έργου και η κορυφαία στιγμή συνεννόησης και συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων, που δίνει ένα ευρύτερο μήνυμα συνύπαρξης και συνεννόησης σε μια πολύπαθη περιοχή όπως αυτή των Αγίων Τόπων»: πάνω σ’ αυτούς τους δύο άξονες κινήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, μετά την τελετή, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. «Θα σας πω με ειλικρίνεια ότι από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα, στα τέλη του 2015, για το έργο, το είδα ως μια συγκλονιστική πρόκληση, μια συμπαράταξη της επιστήμης και της πίστης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φυσική φθορά, να αφήσουν αλώβητο απέναντι στην αιωνιότητα ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κορυφαίο σύμβολο της χριστιανικής πίστης».

Ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε, όπως τόνισε, όλα τα στάδια υλοποίησης, με δύο ιδιότητες: του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του μηχανικού, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι μέσω του έργου «αναδεικνύεται η ιστορική παρουσία του ορθόδοξου ελληνισμού στην περιοχή, με φάρο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά και ο σύγχρονος διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στην ευρύτερη περιοχή». Εξέφρασε όμως και την υπερηφάνειά του, ως απόφοιτος του ΕΜΠ, για «την παγκόσμια εμβέλεια που έχουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα».

Για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, ήταν το πρώτο της ταξίδι στην Ιερουσαλήμ. «Ζήσαμε όλοι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε στην «Κ». «Είδαμε αυτό το σπουδαίο έργο που έγινε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο –ένα θαύμα που συντελέστηκε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα– και συνειδητοποιήσαμε, για ακόμα μία φορά, πόσα μπορούν να επιτύχουν διαφορετικές πλευρές που συνεργάζονται προς έναν κοινό στόχο, με την υπέρβαση των διαφορών τους».

Εδωσαν το «παρών»

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Απάντηση