ΥΓΕΙΑΣ

Πώς θα αποφύγει το παιδί το κοινό κρυολόγημα;

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, με τους χειμερινούς μήνες να βρίσκονται μια «ανάσα» μακριά. Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου εκτός της χαμηλής θερμοκρασίας είναι και η εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος, που μεταδίδεται γρήγορα από παιδί σε παιδί.

Ενώ το κοινό κρυολόγημα αποτελεί κάτι που οι περισσότεροι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, μπορείτε να μάθετε από νωρίς στο παιδί τι πρέπει να κάνει για να προλαμβάνει τις ασθένειες, ακόμα και αυτήν.

Μερικά από τα απαραίτητα βήματα, που θα πρέπει να υιοθετήσει από την νηπιακή ακόμα ηλικία, περιλαμβάνουν:

Τακτικό πλύσιμο χεριών
Ειδικά τώρα με τον κοροναϊό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με άφθονο νερό και σαπούνι πριν αλλά και μετά το φαγητό, αφού φτερνιστούν ή βήξουν, ακόμα και αν είναι στον αγκώνα τους ή σε κάποιο χαρτομάντιλο.

Εξίσου σημαντικό είναι να πλένει τα χέρια του όταν γυρνά από το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες στο σπίτι για να διατηρήσει τους χώρους, τα αντικείμενα και τα παιχνίδια του καθαρά. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί μία από τις συνήθειες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε, καθώς είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αποφύγουμε τις μολύνσεις από διάφορα μικρόβια ή παθογόνους μικροοργανισμούς.

Ως γονείς, θα ήταν καλό να διδάξετε στο παιδί ότι το πλύσιμο των χεριών είναι εξίσου σημαντικό με το μπάνιο αλλά και με το πλύσιμο των δοντιών.

Αφού εξηγήσουμε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να πλένουμε τα χέρια μας, πιθανότατα να είναι ενθουσιασμένο, καθώς θα συνειδητοποιήσει ότι θα μπορεί να προστατευθεί.

Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα μεγάλη στα παιδιά, αφού περιλαμβάνει το βρέξιμο των χεριών με νερό, έπειτα με σαπούνι, το διάστημα που θα τα τρίψει καλά, εκείνο που θα τα καθαρίσει με νερό και έπειτα θα τα στεγνώσει.

Για να μην βαρεθεί λοιπόν το παιδί και βιαστεί παραλείποντας βήματα της διαδικασίας, δοκιμάστε να τραγουδήσετε μαζί, οποιοδήποτε τραγούδι του αρέσει για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζει και το ίδιο πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσει.

Απόσταση.. από το κρυολόγημα
Παρόλο που δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι συγκεκριμένο, σύμφωνα με τους ειδικούς, την καλή προσωπική υγιεινή ενισχύει η απόσταση από άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα κρυολογήματος. Εάν λοιπόν, αντιληφθείτε ότι κάποιος φίλος του παιδιού εκδηλώνει συμπτώματα κρυολογήματος, ίσως θα ήταν καλύτερο να διατηρήσετε αποστάσεις και να ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο.

Απάντηση