ΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑΣ

Ποιες τροφές απειλούν τα δόντια σας χωρίς να το γνωρίζετε;

 

Ποιες τροφές απειλούν τα δόντια σας χωρίς να το γνωρίζετε;

Όλοι γνωρίζουμε πως τα γλυκά και η ζάχαρη γενικά είναι ο νο1 εχθρός των δοντιών. Πόσοι όμως έχουν υπ’ όψιν πως τα δόντια μας απειλούνται και από άλλες τροφές που μπορεί να υγιεινές και θρεπτικές, ωστόσο βλάπτουν το σμάλτο των δοντιών
Τα δόντια καλύπτονται από τη λεγόμενη οδοντική μικροβιακή πλάκα, μια λεπτή μεμβράνη από δισεκατομμύρια μικρόβια που μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες που περιέχουν οι τροφές που καταναλώνουμε. Αποτέλεσμα αυτού του μεταβολισμού είναι η δημιουργία οξέων που φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών, δηλαδή την εξωτερική λευκή στοιβάδα τους. Όταν η αδαμαντίνη αρχίζει να καταστρέφεται, η τερηδόνα εμφανίζεται και δημιουργεί τρύπες στα δόντια, με τα γνωστά επακόλουθα.

Γενικά οι τροφές που κολλούν στα δόντια έχουν υψηλή τερηδογόνο δράση, γι’ αυτό και οι οδοντίατροι τονίζουν πως, ιδανικά, θα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μετά την κατανάλωσή τους. Σ’ αυτές τις τροφές ανήκουν, όπως είναι αναμενόμενο τα μπισκότα, οι σοκολάτες, οι καραμέλες αλλά και οι εξής τροφές:

Τα αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σύκα και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ωφέλιμες φυτικές ίνες αλλά και τροφές πλούσιες σε σάκχαρα. Επιπλέον επικάθονται εύκολα στην επιφάνεια των δοντιών γεγονός που συμβάλλει στην τερηδογόνο δράση τους.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να  τις καταναλώνετε καθώς είναι υγιεινές τροφές. Απλά, καλό είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά.

Εβαπορέ και  σοκολατούχο γάλα

Η πηκτή υφή τους τα βοηθά να παραμένουν περισσότερο επάνω στα δόντια, Ειδικά το σοκολατούχο γάλα επιπρόσθετα έχει και ζάχαρη, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Χυμοί φρούτων με ζάχαρη

Οι χυμοί περιέχουν κιτρικό οξύ που είναι επιβλαβές για την αδαμαντίνη των δοντιών ενώ η ζάχαρη που προστίθεται κάνει αυτήν την επιλογή ακόμα πιο βλαβερή.

Απλές διατροφικές συμβουλές για γερά δόντια

Αποφύγετε τα γλυκά μεταξύ των γευμάτων
Αν ψάχνετε κάποιο ενδιάμεσο σνακ, προτιμήστε φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, δηλαδή τροφές που δεν έχουν την ιδιότητα να κολλούν στα δόντια.
Μειώστε την ποσότητα καφέ που πίνετε καθημερινά, αφού ο καφές έχει την ιδιότητα να χρωματίζει τα δόντια. Αν βάζετε μάλιστα και αρκετή ζάχαρη, κάνετε διπλό κακό στα δόντια σας.
Αποφύγετε το κάπνισμα. Η νικοτίνη είναι ουσία που σκουραίνει τα δόντια.
Αν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά από ένα επιβαρυντικό γεύμα, ξεπλύνετε τουλάχιστον το στόμα σας με νερό για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των τροφών.
Ελέγξτε το συνεχές τσιμπολόγημα που δεν απειλεί μόνο την υγεία των δοντιών σας αλλά και το σωματικό σας βάρος. Κάθε φορά που τρώμε, το pH του στόματος μειώνεται μέσα σε 20 λεπτά κατά τη διάρκεια των οποίων τα οξέα που παράγονται στο στόμα διαβρώνουν την εξωτερική στοιβάδα της αδαμαντίνης. Εάν σταματήσουμε το φαγητό τότε σταδιακά το pH του στόματος επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα.

πηγή:

Απάντηση