ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑΣ

Ο πλανήτης γερνάει και συρρικνώνεται – Μια απαισιόδοξη πρόβλεψη για την Ελλάδα

Ο πλανήτης γερνάει και συρρικνώνεται – Μια απαισιόδοξη πρόβλεψη για την Ελλάδα

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς καθώς τα νούμερα είναι ήδη απογοητευτικά και δεν φαίνεται να αλλάζουν εύκολα. Δυσοίωνες  όμως είναι οι προβλέψεις για τα επίπεδα των γεννήσεων στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η οποία δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό Lancet.

Ειδικοί επισημαίνουν πως το πρόβλημα είναι πλέον παγκόσμιο και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον δείκτη των γεννήσεων ανά την υφήλιο. Τα υπάρχοντα στοιχεία πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αποδεικνύουν πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συρρικνωθεί στις περισσότερες χώρες στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) ενώ αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100. Η μεγάλη πτώση στα ποσοστά γεννήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται, μέχρι το τέλος του αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως 23 χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100, ένα ποσοστό που μοιάζει δυσθεώρητο αλλα μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Τι λένε οι προβλέψεις για την Ελλάδα;

To 2017 o πληθυσμός της χώρας μας ήταν 10,40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατακρημνίζεται στα 4,73 εκατομμύρια.

Και για την Ιαπωνία φαίνεται πως οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες καθώς από τα 127 εκ. το 2017, οι Ιάπωνες ενδέχεται να φθάσουν τα …53 εκ στο τέλος του αιώνα!

Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια. Η λίστα με τις χώρες που θα συρρικνωθούν πληθυσμιακά περιλαμβάνουν ακόμα την Ισπανία, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα.

Κίνα ή Ινδία η πολυπληθέστερη χώρα στο μέλλον;

Η Κίνα, που σήμερα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100. Η Ινδία φαίνεται πως θα την ξεπεράσει και θα γίνει η χώρα με τους περισσότερους κατοίκους στον πλανήτη.

Οι ειδικοί θέτουν και μια άλλη σημαντική παράμετρο στο ζήτημα των γεννήσεων, δηλ. το γεγονός πως σε αρκετές χώρες ο πληθυσμός θα είναι γερασμένος καθώς, για κάθε νεογέννητο, θα αντιστοιχεί ένας κάτοικος άνω των 80 ετών.

πηγή:

Απάντηση