ΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑΣ

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπει ασβέστιο;

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπει ασβέστιο;

To ασβέστιο είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά, και όχι μόνο για την καλή υγεία των οστών μας. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να έχουμε καλά επίπεδα ενέργειας, καλή μυϊκή λειτουργία και κανονική πήξη του αίματος, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
«Έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι το ασβέστιο είναι κάτι που χρειάζονται τα παιδιά, ενώ τα οστά και τα δόντια τους αναπτύσσονται, αλλά όλοι χρειαζόμαστε ασβέστιο καθημερινά για να παραμείνουμε δυνατοί», εξηγεί η  διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας Helen Bond.

‘Έτσι σας προειδοποιεί ο οργανισμός σας  πως δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Διατροφής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το 5% των ανδρών και το 8% των γυναικών έχουν έλλειψη ασβεστίου και το 14% των εφήβων δεν παίρνει αρκετό από τα μέταλλα που πρέπει να έχουν. Αυτό το γεγονός ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς ο σκελετός σχηματίζεται συνήθως πριν από την ηλικία των 18 ετών, επομένως η εφηβική ηλικία είναι κρίσιμη για τη μελλοντική υγεία όλων μας.

Εάν λοιπόν  παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, τα επίπεδα ασβεστίου σας ίσως να είναι χαμηλά:

Είστε αδικαιολόγητα κουρασμένοι διαρκώς

Μήπως σας είναι δύσκολο ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι χρειάζεστε συμπλήρωμα για να ρυθμίσετε το ασβέστιο. Το ασβέστιο βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας, οπότε αν δεν καταναλώνετε αρκετό από αυτό, μπορεί να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το φυσιολογικό λέει η Μποντ.

Έχετε δυσκολίες στην απώλεια βάρους

Γνωρίζετε πως το ασβέστιο, το οποίο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητο για την κανονική μυϊκή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού παλμού. «Όσο πιο άλιπους μυς έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας», λέει η Μποντ. “Έτσι, αν δεν καταναλώνετε επαρκές ασβέστιο για να ρυθμίσετε τις συσπάσεις των μυών, το να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας μπορεί να γίνει μια πραγματική πρόκληση.”

Διαπιστώνετε ως αιμορραγείτε εύκολα

Εάν δεν καταφέρνετε να σταματήσετε τη ροή του αίματος όταν ματώνετε από μικροατυχήματα, όπως π.χ ένα κόψιμο από χαρτί, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης ασβεστίου. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε είναι το γεγονός πως το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για την πήξη του αίματος.

Είστε επιρρεπής στα κατάγματα

Όλοι γνωρίζουμε πως η απώλεια της πυκνότητας των οστών είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης καθώς χάνουμε το ασβέστιο από τον οργανισμό μας. «Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα ευάλωτες καθώς έχουν λιγότερα οιστρογόνα, μια ορμόνη που βοηθά στη διατήρηση των οστών», λέει η Μποντ «φυσικό επόμενο για τις ηλικιωμένες γυναίκες να έχουν κάταγμα κάτι μετά από μια απλή πτώση».

Που θα βρείτε το ασβέστιο

Με μικρές αλλαγές  στη διατροφή σας μπορείτε να προσλάβετε το απαραίτητο ασβέστιο για τον οργανισμό σας:

Γάλα, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
Προϊόντα σόγιας όπως τόφου, σόγια και γάλα σόγιας.
Σαρδέλες, λευκά και άλλα ψάρια από των οποίων τρώτε τα κόκκαλα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το καλαμπόκι και το κινέζικο λάχανο.

πηγή:

Απάντηση