ΥΓΕΙΑΣ

Έτσι μπορούμε να μειώσουμε κατά 21% τον κίνδυνο για την καρδιά μας

Μεγαλύτερη προσκόλληση σε μια ποικιλία υγιεινών διατροφικών συνηθειών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε μια νέα μελέτη της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine, στηρίζουν τις Διατροφικές Οδηγίες 2015-2020 της Αμερικής, οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες παρά στα μεμονωμένα υλικά και θρεπτικά συστατικά, ώστε να λαμβάνουν καλύτερα υπόψη τις ποικίλες πολιτισμικές και προσωπικές διατροφικές παραδόσεις και προτιμήσεις.

«Παρόλο που κάθε υγιεινή διατροφή συνήθεια αναπαριστά ένα διαφορετικό συνδυασμό διατροφικών συστατικών, η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η μεγαλύτερη προσκόλληση σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα υγιεινά διατροφικά μοτίβα που εξετάσαμε σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και τα οφέλη για την υγεία ισχύουν σε κάθε φυλετική ή εθνική ομάδα», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Zhilei Shan.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη διατροφική βαθμολογία τεσσάρων υγιεινών διατροφικών μοτίβων: τον Κατάλογο Υγιεινής Διατροφής-2015 (HEI-2015), τη Βαθμολογία Εναλλακτικής Μεσογειακής Διατροφής (AMED), τον Κατάλογο Υγιεινής Φυτικής Διατροφής (HPDI) και τον Κατάλογο Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI). Παρά τις διαφορετικές μεθόδους βαθμολόγησης, κάθε ένα από αυτά τα μοτίβα δίνει έμφαση στη μεγαλύτερη πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων και ξηρών καρπών και στη μικρότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ροφημάτων.

Για να αξιολογήσουν τους συσχετισμούς του κάθε διατροφικού μοτίβου με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα 208.593 γυναικών, τις οποίες ρωτούσαν κάθε 2-4 χρόνια για τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως για παράδειγμα τη μέση συχνότητα με την οποία κατανάλωναν μια κλασική μερίδα διάφορων τροφίμων.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα διατροφικά δεδομένα, οι ερευνητές δημιούργησαν τέσσερις διατροφικές βαθμολογίες για κάθε συμμετέχουσα, με τα υψηλότερα διατροφικά σκορ να αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη προσκόλληση στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μετά την προσαρμογή σε διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το κάπνισμα, η ανάλυση ανέδειξε ότι η μεγαλύτερη προσκόλληση σε οποιοδήποτε από τα υγιεινά διατροφικά μοτίβα σχετιζόταν με συνέπεια με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι οι συμμετέχουσες που ακολουθούσαν πιο πιστά τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες είχαν 14-21% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με εκείνες που τις ακολουθούσαν λιγότερο πιστά.

Τα ευρήματα έδειξαν, τέλος, ότι αυτά τα διαφορετικά υγιεινά διατροφικά μοτίβα ήταν εξίσου αποτελεσματικά στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε όλες τις φυλετικές, εθνικές και άλλες υπο-ομάδες που μελετήθηκαν και ότι σχετίζονταν στατιστικά σημαντικά με τον χαμηλότερο κίνδυνο τόσο για στεφανιαία νόσο όσο και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα δεδομένα αυτά παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για να υποστηρίξουν τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες που αναφέρουν ότι η προσκόλληση στα υγιεινά διατροφικά μοτίβα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία σχετικά με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων», καταλήγει ο ένας εκ των συγγραφέων, Frank Hu.

Απάντηση