ΥΓΕΙΑΣ

Δίνοντας πνοή στα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Η γέννηση ενός μωρού συνήθως φέρνει χαρά και χαμόγελα, αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού. Ενίοτε, όμως, προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα. Αγωνία και άγχος, για το αν το παιδί που ήρθε στον κόσμο πρόωρα θα καταφέρει να κερδίσει τη μάχη. Η bwin φρόντισε ώστε η χαρά και τα χαμόγελα να κερδίσουν έδαφος.

Η συχνότητα των μωρών που γεννιούνται πρόωρα παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, το 12-13% των γεννήσεων στην Ευρώπη και το 18-20% στην Αμερική γίνονται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η φυσιολογική εξέλιξη της κύησης. Περίπου 15 εκατομμύρια νεογνά στον κόσμο βλέπουν για πρώτη φορά το φως χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμα να ανταποκριθούν στις συνθήκες εκτός μήτρας, τη στιγμή που ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκοσμίως την βασικότερη αιτία θανάτου στα νεογνά. Το συνηθέστερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι αυτό της αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Παλιότερα, ο βαθμός θνησιμότητας των παιδιών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικό πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλος. Σήμερα, ζουν κανονικά χωρίς προβλήματα, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για την υποστήριξή τους. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί πολύ και σε νοσοκομεία του εξωτερικού οι συσκευές ανάνηψης με ελεγχόμενη πίεση αποτελούν δεδομένη παροχή. Δυστυχώς, σε αρκετά νοσοκομεία της Ελλάδας αυτό δεν μπορεί να γίνει πράξη, με αποτέλεσμα αφενός να αυξάνεται το ρίσκο, αφετέρου να γίνεται πολύ δυσκολότερο το έργο των γιατρών και τον νοσηλευτών. Η bwin, η οποία συνεχίζει με αξιοσημείωτη σταθερότητα να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας, φρόντισε ώστε κάθε παιδί που βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού, να έχει το δικό του ειδικό μηχάνημα που θα βοηθά την αναπνοή των νεογνών.

Σε συνεργασία με την «ΠΝΟΗ – Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», η bwin προσέφερε συσκευές ανάνηψης με ελεγχόμενη πίεση για νεογνά (Neopuff). Η συσκευή αυτή βοηθάει να αντιμετωπιστεί η δυσκολία της αναπνοής των νεογνών ώστε να μην χρειαστούν την υποστήριξη αναπνευστήρα. Η παλιά πρακτική, ουσιαστικά γινόταν με έναν ασκό, η πίεση του οποίου μπορεί να προκαλέσει τραύμα στον πνεύμονα του νεογέννητου παιδιού, καθώς δεν είναι ελεγχόμενη. Πλέον, με τις νέες συσκευές που εξοπλίστηκε η μονάδα αυτό δεν συμβαίνει. Τα παιδιά αναπνέουν χωρίς να κινδυνεύουν οι πνεύμονές τους, χωρίς να ασκείται υπερβολική πίεση.

Απάντηση