ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊος – Επείγοντα: «Αγνώριστα» τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων εν μέσω της πανδημίας

Πόσοι Έλληνες «χάθηκαν» από τα Επείγοντα – Η θεαματική μείωση στις κλήσεις του ΕΚΑΒ – Έως και 65% η πτώση στα νοσοκομεία αναφοράς

Καθώς ο αγώνας όλων συνεχίζεται κατά του «αόρατου» εχθρού, στο μέτωπο των δημόσιων νοσοκομείων διαπιστώνεται ότι κυριαρχεί ο κορωνοϊός και έχουν «εξαφανιστεί» άλλα νοσήματα ή παθήσεις. Ακόμη και οι ασθενείς με εμφράγματα ή άλλα επείγοντα καρδιολογικά συμβάντα φαίνεται ότι είναι λιγότεροι τον τελευταίο μήνα που η χώρα και το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στον κλοιό του κορωνοϊού.

Το μόνιμο σκηνικό, που αποτυπωνόταν σε κάθε εφημερία πριν από την επέλαση του κορωνοϊού, με τους 1.000 και πλέον πολίτες στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», τα 100 και πλέον ράντζα που αναπτύσσονταν έπειτα από κάθε εφημερία στο «Αττικόν», οι χιλιάδες κλήσεις ημερησίως στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο, έχει αλλάξει άρδην, προκαλώντας τον προβληματισμό όλων όσων βρίσκονται μέσα στο σύστημα υγείας. Πλέον στα εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν καταγράφεται μεγάλη προσέλευση ασθενών, συνεπώς ούτε και πολύωρες αναμονές, τα ράντζα έχουν «εξαφανιστεί» σχεδόν από παντού, οι δε διασώστες του ΕΚΑΒ δέχονται κλήσεις και διακομίζουν όπως λένε, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου, μόνο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία.

Είναι ο φόβος του κορωνοϊού που πλανάται απειλητικός μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που μπορεί να καθηλώνει τους Έλληνες στα σπίτια, ακόμη και με πρόβλημα υγείας; Ή μήπως ο κορωνοϊός δρομολογεί μία νέα φάση για το σύστημα υγείας και την ουσιαστική αξιολόγηση των περιστατικών που καταγράφονται ως επείγοντα και διαχειρίζεται κάθε εφημερεύον νοσοκομείο; Αυτό που ουδείς μπορεί να αποκλείσει βεβαίως είναι η άμεση συσχέτιση της μεγάλης κίνησης που παρατηρούνταν στα ΤΕΠ με την έλλειψη σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας.

Χωρίς οικογενειακούς γιατρούς και δομές πρωτοβάθμιας υγείας η υπερφόρτωση των Επειγόντων στα δημόσια νοσοκομεία θεωρείται μονόδρομος. Ωστόσο, αυτή η κατεύθυνση πιστεύεται πως θα αλλάξει μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στο συγκεκριμένο πεδίο, με αφορμή και τον κορωνοϊό. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως έχουν αποφασιστεί -και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και για την καλύτερη διαχείριση των επειγόντων στα νοσοκομεία- οι δωρεάν επισκέψεις κατ΄οίκον από συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ενώ ενισχύονται περαιτέρω με τις προσλήψεις που γίνονται με ταχείες διαδικασίες, και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως τα Κέντρα Υγείας στα αστικά κέντρα.

Πόσοι Έλληνες «χάθηκαν» από τα Επείγοντα

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ για την κίνηση ασθενών στα ΤΕΠ το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια κάθετη πτώση των επειγόντων περιστατικών. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Υγείας, επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά, ήδη από τις 10 Μαρτίου αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία των τακτικών και των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η κυκλοφορία του κορωνοϊού εντός του συστήματος υγείας αλλά και για την προστασία των πολιτών.

Στα νοσοκομεία Αναφοράς κορωνοϊού η κίνηση στα Επείγοντα έχει μειωθεί έως και 65%! Στο «Αττικόν» μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφονταν 900 ασθενείς στα ΤΕΠ σε κάθε εφημερία και τον Απρίλιο η εφημερία ολοκληρώνεται το πολύ με 300 περιστατικά συνολικά. Στο «Θριάσιο» προ κορωνοϊού καταγράφονταν 650 άτομα σε κάθε εφημερία, και πλέον στα ΤΕΠ φτάνουν λίγο περισσότεροι από 200. Μείωση δείχνουν τα στοιχεία και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» όπου πριν από την πανδημία ο μέσος όρος ασθενών σε κάθε εφημερία ήταν 1.200, ενώ τώρα ο αριθμός τους έχει μειωθεί στους 750.

Μείωση των επισκέψεων στα Επείγοντα καταγράφεται και στα νοσοκομεία Παίδων. Ενώ σε κάθε εφημερία το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» υποδεχόταν περίπου 400 παιδιά, πλέον στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο καταγράφονται περίπου 180 παιδιά, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν τραυματισμούς ή άλλα επείγοντα προβλήματα υγείας.

Στον «Ευαγγελισμό» ο απολογισμός των εφημεριών τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 7.770 άτομα – με τις εισαγωγές να μην ξεπερνούν το 10-15%. Τον Μάρτιο ο αριθμός αυτών που πήγαν στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού» μειώθηκε δραστικά, ήταν 3.382 άτομα. Η δε πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έκλεισε με μόλις 230 άτομα στα ΤΕΠ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής. Στο «Ιπποκράτειο» η μείωση των ασθενών στις εφημερίες είναι μεγαλύτερη από 50%. Το πρώτο δίμηνο του έτους το νοσοκομείο δέχθηκε συνολικά 3.321 περιστατικά στο ΤΕΠ και τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχει διαχειριστεί 1.559 περιστατικά.

Στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» καταγράφεται επίσης μείωση στις έκτακτες εισαγωγές των γενικών εφημεριών του Φεβρουαρίου σε σύγκριση με εκείνες που γίνονται τον τρέχοντα μήνα. Ενδεικτικά, στις 10 Φεβρουαρίου είχαν γίνει 170 εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο, στις 9 Μαρτίου 135 εισαγωγές και στις 6 Απριλίου έγιναν 120 εισαγωγές.

«Οι εισαγωγές στις Παθολογικές κλινικές τουλάχιστον για το νοσοκομείο Γεννηματάς και σύμφωνα με την εικόνα που έχω, δεν έχουν διαφοροποίηση κατά το διάστημα πριν την πανδημία και κατά το τωρινό διάστημα. Καταγράφεται όμως και στο νοσοκομείο αυτό, όπως και σε άλλα, σημαντική μείωση στα χειρουργικά και τα καρδιολογικά περιστατικά. Εκτιμώ πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον δεν διενεργούνται τακτικά χειρουργεία. Σε ό,τι αφορά τα καρδιολογικά θεωρώ πως η μείωση μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους: πιθανότατα έχει μετριαστεί το άγχος που λόγω της εργασίας τους βίωναν πολλοί και με έντονο τρόπο που τους οδηγούσε σε καρδιαγγειακά συμβάμματα αλλά και πώς στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως από γιατρούς ιδιώτες ή του ΕΟΠΥΥ, αντιμετωπίζονται πολλά περιστατικά αυτό το διάστημα. Πιθανόν το προηγούμενο διάστημα αυτοί οι ασθενείς να έσπευδαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία πιο εύκολα, τώρα αναζητούν τον γιατρό και ακολουθούν τις οδηγίες του» εξηγεί η διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη.

«Ό,τι συμβαίνει αυτό το διάστημα, ένα τόσο δύσκολο διάστημα για το σύστημα υγείας και για όλους μας, πρέπει να αξιοποιηθεί αργότερα. Είναι προφανές ότι πρέπει να συλλεχθούν συμπεράσματα και να δοθεί έμφαση στην καλύτερη διαλογή των ασθενών στα ΤΕΠ» καταλήγει η κυρία Παγώνη, αναφορικά με το μέλλον στα Επείγοντα των ελληνικών νοσοκομείων.

ΕΚΑΒ: Γινόταν υπερκατάχρηση του 166

Από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου που άρχισε να κυκλοφορεί πιο δυναμικά ο κορωνοϊός και στην Ελλάδα, οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για επείγοντα περιστατικά μειώνονται συνεχώς. Πλέον εκτιμάται ότι το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται έως και 50% λιγότερες κλήσεις από ό,τι δεχόταν το προηγούμενο διάστημα. «Αποδεικνύεται περίτρανα αυτό το διάστημα, με αφορμή τον κίνδυνο του κορωνοϊού, πως τα οχήματα του ΕΚΑΒ χρησιμοποιούνταν πολλές φορές ως ταξί! Και πως γινόταν υπερκατάχρηση του ΕΚΑΒ. Ξεχνούσαν όσοι καλούσαν το ΕΚΑΒ ότι κάθε ασθενοφόρο είναι στελεχωμένο από δύο ειδικούς της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και δεν τους ενδιέφερε καθόλου εάν στερούσαν αυτούς τους επαγγελματίες υγείας από άλλα, πραγματικά επείγοντα περιστατικά» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να συνεχίσουν και μετά την πανδημία, να δείχνουν μέτρο στην επικοινωνία τους με το ΕΚΑΒ.

Γιατί μειώθηκαν και τα εμφράγματα

Σε νοσοκομεία της αλλοδαπής καταγράφεται μείωση έως και 80% στα επείγοντα καρδιολογικά συμβάντα. Στην Ελλάδα οι ειδικοί διαπιστώνουν εμπειρικά τη μείωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μελέτες σχετικά με αυτό. Συγκεκριμένα, θα συλλέξουν στοιχεία για τα συγκεκριμένα συμβάντα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 και θα τα συγκρίνουν με τα περσινά δεδομένα στους αντίστοιχους μήνες. Και θα ερευνήσουν αν η έκβαση των ασθενών ήταν η ίδια ή είχε διαφορές με την περσινή περίοδο.

Διακεκριμένοι Έλληνες καρδιολόγοι αναζητώντας τους λόγους της μείωσης των εμφραγμάτων το απέδωσαν στην δεδομένη αλλαγή της ατμόσφαιρας και στον περιορισμό των ρύπων ως αποτέλεσμα της λήψης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι η μείωση του εργασιακού άγχους καθώς πολλοί πλέον δεν πηγαίνουν στην εργασία τους ή εργάζονται από το σπίτι. «Οι συνθήκες αυτές έχουν ευεργετικές για την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους και έτσι πιθανόν να μειώνονται τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και γενικά τα έκτακτα καρδιακά προβλήματα. Επίσης, η παραμονή στο σπίτι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί μειώνει τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων και έτσι δεν καταπονείται το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιθανώς, να κοιμόμαστε περισσότερο και οι καπνιστές αναγκαστικά να καπνίζουν λιγότερο. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι επίσης ευεργετική για την καλύτερη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς είναι πιθανόν να είναι πιο συστηματικοί στη λήψη των φαρμάκων» αναφέρουν οι διακεκριμένοι Έλληνες της Καρδιολογικής Εταιρίας.

Απάντηση