ΕΛΛΑΔΑΥΓΕΙΑΣ

Κορονοϊός: 20 νέα κρούσματα, συνολικά 1755, στους 79 οι θάνατοι – Οι ανακοινώσεις Τσιόδρα

Στην ανακοίνωση 20 νέων κρουσμάτων προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, φτάνοντας συνολικα στα 1755. Το 55% αφορά άνδρες. 361 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από εξωτερικο και 655 με ήδη γνωστό κρούσμα. 90 είναι διασωληνωμένοι, ενώ είχαμε 6 νέους θανάτους, 79 συνολικά από τον κορονοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά και για τα κρούσματα σε νέους. “Όλοι μπορούν να νοσήσουν. Στην Ελλάδα, 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών. Δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες. Θέλω να σας μιλήσω για την παθογένεια της νόσου, για το ερώτημα τι άλλο υπάρχει και νοσούν νέοι άνθρωποι; Επιστήμονες εξετάζουν ειδικά γονίδια για το ποιος θα πάει ή όχι καλά, αφορούν τους υποδοχείς του ιου. Παραλλαγές σε αυτό το γονίδιο μπορεί να δυσκολεψοουν να διευκολύνουν τον ιό. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στον ιό. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταιγίδα φλεγμονής”.

“Ο ιός διασπείρεται γρήγορα και αρκετές χώρες έχουν διακόψει την ιχνηλάτηση. Εμείς συνεχίζουμε. Αυτό έγινε χθες στην Μαλακάσα” σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ενώ ευχαρίστησε ονομαστικά δύο ανθρώπους που δώρισαν μόσχευμα μυελού των οστών. “Ο ένας προορίζεται για ένα παιδάκι στην Τουρκία. Αλληλεγγύη των λαών μπροστά στον κοινό εχθρό” είπε χαρακτηριστικά.

“Ο ιός έχει δημιουργήσει ένα άλλου τύπου φόβου, γιατί δύσκολα ελέγχεται. Ο ιός μας θυμίζει ότι οι ελεύθερες κοινωνίες ευδοκιμούν με κανόνες αστικής ευθύνης” τόνισε ενώ ανέφερε πως τα δεδομένα στη χώρα μας μοιάζουν θετικά. “Δεν θέλουμε η εικόνα μας να ανατραπεί. Να αποδώσουν τα μέτρα και να βγούμε πιο σοφοί” είπε.

“Υπάρχει ένα φρένο, μια βραδεία αύξηση περιστατικών, περιμένουμε και μείωση, που σημαίνει οτι τα μέτρα αποδίδουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από τέτοια μέτρα. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, για ένα πρώτο κύμα που έχουμε σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε. Μιλάμε για ένα δεύτερο κύμα στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις” σημείωσε ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι δεν είναι ώρα τώρα για άρση των περιορισμών. “Σε επόμενες φάσεις, θα παίξει πιο καθοριστικό ρόλο ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων και ενός πιο μαζικού ελέγχου”.

Για το θέμα της ανοσίας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν θέλουμε ξαφνικά να χτίσουμε όλοι ανοσία γιατί αυτό θα σήμαινε εκατοντάδες νεκρούς. Θέλουμε σταδιακά να αναπτυχθεί η ανοσία, είπε. Είναι ένας ιός που θα μείνει μαζί μας μήνες, δεν ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι και όλοι μιλούν για ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Μιλάμε για μια στρατηγική σταδιακή εφαρμογής μέτρων και άρση τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι πρώτες εβδομάδες εφαρμογής των μέτρων δείχουν ότι ο στόχος εβδομάδα με την εβδομάδα, μέρα με την ημέρα επιτυγχάνεται, τόνισε από τη μεριά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Παράλληλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας και ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος, ενημέρωσε ότι από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και χθες είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών.

Απάντηση