ΥΓΕΙΑΣ

Γιατροσόφια για τη γρίπη: 10 ροφήματα που θα σε ανακουφίσουν

10 γιατροσόφια για να περάσει γρήγορα η γρίπη και το κρυολόγημα

Γιατροσόφια για τη γρίπη: 10 ροφήματα που θα σε ανακουφίσουν
10 γιατροσόφια για να περάσει γρήγορα η γρίπη και το κρυολόγημα

Λεμόνι με μέλι: Πίνετε καθημερινά ένα με δύο φρέσκα λεμόνια με ένα έως τρία κουταλάκια μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκό σας αρέσει. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα. Ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα γρίπης, και ειδικά το πονόλαιμο και την κεφαλαλγία.

Ευκάλυπτος: Καταπραΰνει τον βήχα, τον πονόλαιμο και τον πυρετό. Βράστε ένα φλιτζάνι νερό με 2-3 φύλλα ευκαλύπτου, αφήστε τα για λίγο, σουρώστε και πείτε το μαζί με λεμόνι και μέλι. Εναλλακτικά, ρίξτε φύλλα ευκαλύπτου σε νερό που βράζει, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και εισπνεύστε τους ατμούς.

Χαμομήλι: Από τα δημοφιλέστερα βότανα για το κρυολόγημα, αφού είναι εξαιρετικό κατά του πονόλαιμου και της γρίπης γενικότερα. Πίνεται ως αφέψημα.

Τσάι: Πίνεται και αυτό ως αφέψημα κυρίως για να ανακουφίσει από τον πονόλαιμο και την καταρροή. Προτιμήστε το πράσινο ή το τσάι του βουνού.

Φασκόμηλο: Το αφέψημά του χρησιμοποιείται κατά του κρυολογήματος και ειδικά για να καταπραΰνει τα συμπτώματα της του πονόλαιμου και της φαρυγγίτιδας.

Μέντα: Καταπολεμά δραστικά το συνάχι, τον βήχα, τη βρογχίτιδα, τον πονόλαιμο και τη γρίπη. Σε μισό λίτρο νερού, βράζουμε μερικά φύλλα μέντας. Αφού το σουρώσουμε, πίνουμε το αφέψημα.

Δίκταμος ή έρωντας: Είναι ιδανικό για την ανακούφιση από το συνάχι και τον πονόλαιμο. Πίνεται ως αφεψήμα, σε αναλογία 1 γρ δίκταμο ανά 100 γρ νερό. Είναι ένα από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών.

Σκόρδο: Θεωρείται αντιμικροβιακό και αντιμυκητησιακό και είναι κατάλληλο για τη ενίσχυση του οργανισμού και την καταπολέμηση των λοιμώξεων και της γρίπης. Περιορίστε την οσμή του τρώγοντας σέλινο. Αν ερεθίσει το στομάχι σας, πάρτε τζίντζερ ή τσάι μάραθου. Αποφύγετε τις θεραπευτικές δόσεις στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Είναι ένα καυτό και ξηρό βότανο που παραδοσιακά το έπαιρναν για να θερμαίνει το στομάχι και να καταπολεμά τα κρυολογήματα. Είναι εφιδρωτικό και προλαμβάνει τον έμετο. Καθώς σκέτο είναι πολύ καυτερό, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε 1-2 φέτες σε μία κούπα νερό αφήνοντάς το να σιγοβράσει για δέκα λεπτά. Μπορείτε να του προσθέσετε και κανέλα.

Θυμάρι: Καταπραΰνει τα συμπτώματα της γρίπης, όπως τον βήχα, τον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα και την καταρροή. Σε ένα μπρίκι βράζουμε νερό με μια κουταλιά θυμάρι, το σουρώνουμε και το πίνουμε προσθέτοντας μέλι.

Ρακόμελο: Είναι ένα Κρητικό ποτό φτιαγμένο από τσικουδιά και μέλι. Συνήθως περιέχει γαρίφαλο και κανέλα ή άλλα βότανα, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Πίνεται ζεστό και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Είναι ιδανικό κυρίως κατά του βήχα και της καταρροής. Προσοχή όμως, διότι περιέχει αλκοόλη.

Απάντηση