ΠΑΙΔΕΙΑΥΓΕΙΑΣ

8 ενοχλητικές συνήθειες των παιδιών και ο σωστός τρόπος που πρέπει οι γονείς να τις αντιμετωπίσουν

8 ενοχλητικές συνήθειες των παιδιών και ο σωστός τρόπος που πρέπει οι γονείς να τις αντιμετωπίσουν

Κάθε γονιός μπορεί να θυμηθεί τη στιγμή που ο άγγελος του μετατράπηκε σε παιδί ηλικίας 2 ετών με μια φοβερή στάση και άρχισε να κάνει ενοχλητικά πράγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά οι γονείς λένε να δουν έναν ψυχολόγο. Αλλά αυτές οι συνήθειες είναι τόσο κακές ώστε χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς;

Αποφασίσαμε να διερευνήσουμε μερικά δυσάρεστα ζητήματα συμπεριφοράς παιδιών και έχουμε νέα για εσάς. Μπορείτε να ηρεμήσετε, το μωρό σας είναι μια χαρά.

8. Πάντα απαντά “όχι”

Ένα ωραίο και ήσυχο παιδί ξαφνικά αρχίζει να αρνείται ό, τι τους προσφέρουν οι γονείς τους. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για πράγματα που του αρέσουν.

Τι συμβαίνει:

Κατά κανόνα, η περίοδος “όχι” υποδεικνύει ότι ένα παιδί έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να διεκδικεί πράγματα για τον εαυτό του. Συνήθως συμβαίνει όταν ένα παιδί είναι ηλικίας 2,5 έως 3 ετών. Καταλαβαίνει τελικά ότι είναι άτομο και δεν είναι μέρος των γονιών του και προσπαθεί να τοποθετηθεί μέσα στην οικογένεια.

Τι να κάνετε:

Να είστε υπομονετικοί και μην προσπαθείτε να καταπνίξετε το επαναστατικό πνεύμα του παιδιού σας. Αφήστε το να πάρει αποφάσεις και να τους αφήσουν να είναι πιο ανεξάρτητοι: είναι ωραία αν το παιδί σας αποφασίσει τι να φορέσει για να πάει στο νηπιαγωγείο. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας θα σας εμπιστευτεί περισσότερο και θα σας εμπιστευτεί.

7. Ρωτά επανειλημμένα την ίδια ερώτηση

Το μωρό σας δεν επαναλαμβάνει μόνο την ίδια λέξη ξανά και ξανά, απαιτεί την αντίδρασή σας. Μήπως σας θυμίζει κάτι; Μερικές φορές οι μητέρες δεν μπορούν να καταλάβουν τι θέλουν τα παιδιά τους και τα παιδιά αναστατώνονται εάν δεν λάβουν απάντηση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει ακόμα και τους πιο ήρεμους γονείς στην τρέλα.

Τι συμβαίνει:

Η επανάληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να θυμάται πώς και πότε χρησιμοποιείται αυτή η λέξη και πώς αλλάζει η σημασία της ανάλογα με την κατάσταση και την ώρα. Επιπλέον, ένα παιδί εξασκείται με τον τόνο και τους ήχους του.

Τι να κάνετε:

Λάβετε υπόψη ότι η επανάληψη είναι ένα βήμα για να κατακτήσει τον έλεγχο της ομιλίας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει περισσότερο: η «περίοδος επανάληψης» θα τελειώσει, αλλά η αρνητική αντίδρασή σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.

6. Συχνά ξυπνά τη νύχτα

Το μωρό σας πηγαίνει για ύπνο και συνήθως ξυπνάει την ίδια ώρα κάθε πρωί, αλλά ξαφνικά αρχίζει να ξυπνάει στις 3 π.μ. και ακόμη και να κλαίει. Όσο συχνότερα συμβαίνει, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί αυτή η συνήθεια.

Τι συμβαίνει:

Οι διαταραχές ύπνου συνήθως συμβαίνουν λόγω συναισθημάτων και νέων πληροφοριών που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν ένα παιδί δεν θέλει να κοιμηθεί, πιθανότατα έζησε έντονα συναισθήματα το βράδυ. Και μερικές φορές η γνώση νέων δεξιοτήτων μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική συμπεριφορά: οι παιδοψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα παιδιά θέλουν να δοκιμάσουν τις νέες δεξιότητές τους τόσο πολύ ώστε να είναι έτοιμα να θυσιάσουν τον ύπνο τους.

Τι να κάνετε:

Αρχικά, δοκιμάστε να σχεδιάσετε όλες τις δραστηριότητές σας για το πρώτο μέρος της ημέρας. Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να μην θέλει να κοιμηθεί τη νύχτα, μην τρελαίνεστε. Περάστε λίγο χρόνο με το παιδί σας, πιθανότατα θα ηρεμήσει σε λίγα λεπτά και θα επιστρέψει στο κρεβάτι.

5. Δεν θέλει να σας ακούσει

Το πρωί, πρέπει να αφήσετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και να πάτε στη δουλειά. Αλλά έχει διαφορετικά σχέδια: πετάει το πρωινό, τρέχει, φωνάζει και δεν θέλει να βουρτσίσει τα δόντια του. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για δράμα, σωστά;

Τι συμβαίνει:

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο John Gottman, η αταξία των παιδιών είναι η πρόσκλησή τους να παίξουν. Για τα μωρά, το παιχνίδι είναι ο κύριος τρόπος για να ανακαλύψουν τον κόσμο. Το παιδί σας ξυπνά γεμάτο ενέργεια και δεν πρέπει να το κατηγορείτε εάν τα σχέδιά σας διαφέρουν.

Τι να κάνετε:

Επανεξετάστε το πρόγραμμά σας. Ίσως θελήσετε να προσπαθήσετε να ξυπνήσετε νωρίτερα για να έχετε χρόνο να παίξετε με το παιδί σας. Αν αυτή η επιλογή δεν σας ταιριάζει, προσπαθήστε να τα καταλάβετε και αφήστε τα να παίξουν τουλάχιστον για 15-20 λεπτά.

4. Κλαίει για κανένα λόγο

Σήμερα, δεν επιτρέψατε στο παιδί σας να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια και άρχισε να φωνάζει και να κλαίει και έτσι το τιμωρήσατε για κακή συμπεριφορά. Αλλά δεν θεωρήσατε το γεγονός ότι χθες το αφήσατε να παρακολουθήσει κινούμενα σχέδια για 3 ώρες, ώστε να μην σας ενοχλήσει όταν ήσασταν απασχολημένοι.

Τι συμβαίνει:

Τα παιδιά θυμούνται πάντοτε τους κανόνες των παιχνιδιών (ειδικά αν ενδιαφέρονται για αυτά τα παιχνίδια) και πραγματικά δεν καταλαβαίνουν γιατί αλλάζει η κατάσταση. Έτσι, η αδυναμία σας να ικανοποιήσετε την ανάγκη τους, τους κάνει να αισθάνονται απογοητευμένοι.

Τι να κάνετε:

Να είστε λογικοί όταν πρόκειται για περιορισμούς. Μην αλλάζετε τους κανόνες μόνο και μόνο επειδή είστε ισχυρότεροι και μπορείτε να το κάνετε. Ορίστε καθολικούς κανόνες και ακολουθήστε τους μαζί με το παιδί σας.

3. Πετάει πράγματα

Το παιδί σας ρίχνει πάντα μολύβια, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα. Εάν έχετε ένα μωρό, ρίχνει την πιπίλα του στο πάτωμα και κλαίει μέχρι να την δώσετε πίσω.

Τι συμβαίνει:

Πρώτον, τα μωρά είναι επιρρεπή σε παρορμητική συμπεριφορά και δεν μπορούν να το ελέγξουν επειδή ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Δεύτερον, η ρίψη των πραγμάτων είναι επίσης μια καλή ικανότητα που πρέπει να κάνουν τα παιδιά: αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους και το συντονισμό μεταξύ των χεριών και των ματιών τους. Τρίτον, όταν ένα παιδί ρίχνει κάτι, μαθαίνοει τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος (αν το πετάξετε, πέφτει κάτω).

Τι να κάνετε:

Προσπαθήστε να εξηγήσετε ποια πράγματα μπορεί να ρίξει και ποια δεν πρέπει να ρίχνονται. Κατά κανόνα, ένα παιδί ηλικίας 2 ετών μπορεί ήδη να το καταλάβει.

2. Δεν θέλει να φάει

Το παιδί σας είχε πάντα μια καλή όρεξη, αλλά τώρα αρνείται να φάει ακόμα και τα αγαπημένα του φαγητά . Οι μερίδες είναι επίσης πολύ μεγάλες τώρα και το παιδί σας αφήνει πάντα φαγητό στο πιάτο τους.

Τι συμβαίνει:

Οι παιδίατροι διακρίνουν διάφορους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης, όπως κόπωση, δόντια που μεγαλώνουν ή απλώς την επιθυμία να παίξουν. Αλλά μελέτες δείχνουν ότι τα νέα προϊόντα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα πρότυπα κατανάλωσης του παιδιού σας. Τα μωρά είναι μάλλον συντηρητικά και τα νέα πράγματα τους τρομάζουν, επομένως μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση εάν συνεχίσετε να επιμείνετε να φάνε.

Τι να κάνετε:

Μην κάνετε το παιδί σας να φάει εάν δεν το θέλει. Στην ηλικία των 2, είναι σε θέση να καταλάβει ότι είναι χορτάτο. Η συμπερίληψη νέων προϊόντων σταδιακά τους επιτρέπει να οικοδομήσουν μια θετική σχέση με τα τρόφιμα.

1. Σταθερή υστερία

Η ξαφνική υστερία των παιδιών είναι ο χειρότερος εφιάλτης των γονιών τους. Αρχικά, κλαίνε για να πάρουν αυτό που θέλουν, αλλά στη συνέχεια χάνουν απλώς τον έλεγχο. Τα πράγματα χειροτερεύουν αν συμβαίνει σε δημόσιο χώρο. Κάποιες φορές μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να τα ηρεμήσουμε.

Τι συμβαίνει:

Οι υστερίες έχουν συνήθως βαθείς και δύσκολους να καταλάβουμε λόγους που συμβαίνουν. Θα μπορούσε να είναι κόπωση, συναισθηματική υπερφόρτωση, πείνα και ούτω καθεξής. Σε αυτήν την περίπτωση, μια κατάσταση όπου αρνείστε να αγοράσετε ένα νέο παιχνίδι μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία. Ένας ενήλικας μπορεί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του, αλλά το νευρικό σύστημα των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα.

Τι να κάνετε:

Μιλώντας και προσπαθώντας να προσελκύσετε την προσοχή τους είναι άχρηστο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε την υστερία στην αρχή (για παράδειγμα, προσφέροντας κάτι πιο ενδιαφέρον για να κάνουν) ή μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να κλαίει και να ηρεμήσει από μόνο του. Οι ειδικοί δεν συνιστούν να κάνετε παραχωρήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μπόνους: Πώς να αντιμετωπίσετε τα υπερβολικά συναισθήματα ενός παιδιού

Μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων έχει πραγματοποιήσει μια μελέτη και αποκάλυψε ότι η δυνατή ανάγνωση έχει αντίκτυπο στη συναισθηματική κατάσταση των παιδιών. Αυτή η μελέτη έχει αποδείξει ότι τα παιδιά, των οποίων οι γονείς τους διαβάζουν δυνατά, γίνονται λιγότερο επιθετικά. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η διαδικασία αρχίζει όταν τα παιδιά ακούν ιστορίες, συνδέεται στενά με την ικανότητά τους να ελέγχουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να διαβάζουμε δυνατά στα μωρά μας, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα και τις συνήθειες τους.

enimerotiko.gr

Απάντηση