ΥΓΕΙΑΣ

Η διατροφή για το παιδί τη νέα σχολική χρονιά

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης «αποκαλύπτει» τα… συστατικά της διατροφικής επιτυχίας για τους μικρούς μαθητές

Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και κάθε παιδί μπαίνει στο δικό του προγραμματισμό. Έναν προγραμματισμό με αρκετές ανάγκες, σωματικές και πνευματικές, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν με μια σωστή διατροφή. Η διατροφή αποτελεί το βασικότερο παράγοντα επίτευξης καλής εγκεφαλικής και σωματικής λειτουργίας, καθώς η προμήθεια του οργανισμού ανά πάσα στιγμή με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα παιδί είναι ζωτικής σημασίας.

Ποια είναι όμως τα συστατικά της διατροφικής επιτυχίας για ένα παιδί;

Καλό πρωινό

Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού ενός παιδιού, σωματική και πνευματική, δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Γι’ αυτό σας προτείνουμε:
– Ένα ποτήρι γάλα με αρκετά δημητριακά και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
– Ένα γιαούρτι με αρκετά δημητριακά και ένα φρούτο κομμένο και δύο με τρία κουταλάκια του γλυκού μέλι
– Ένα τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα μαζί με φρέσκο χυμό
– Ένα ποτήρι γάλα με μία φέτα σπιτικό κέικ και φρέσκο χυμό

Σνακ στο σχολείο

Είναι σημαντικό να υπάρχουν τουλάχιστον δύο υγιεινά μικρογεύματα στο σχολείο. Προτιμάτε να παίρνει φαγητό από το σπίτι, υπό μορφή σάντουιτς, φρούτων, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ, μία μπάρα δημητριακών, ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων τύπου τυρόπιτας, κρουασάν, γαριδάκια, πατατάκια κ.ά.

Κυρίως γεύμα στο σπίτι

Τα κυρίως γεύματά να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). Τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα να υπάρχουν στο σπίτι όσπρια και λαδερά φαγητά, και 2 –3 φορές άπαχα κρέατα όπως ψάρι και κοτόπουλο.

Κάντε πιο υγιεινά τα επιδόρπιά του

Είναι προτιμότερο το απόγευμα να έχει ένα υγιεινό κολατσιό όπως γαλακτοκομικά με μέλι, γλυκό του κουταλιού, ψωμί με ταχίνι και μέλι, φρουτοσαλάτες με μέλι, από το να καταφεύγει σε επιλογές όπως κρουασάν, σοκολάτες κ.ά.

Βραδινό

Μην φορτώνετε πάρα πολύ το βραδινό του γεύμα, ιδιαιτέρως όταν διαβάζει και το βράδυ. Η υπερβολική ποσότητα φαγητού παίρνει αίμα από τον εγκέφαλο για το στομάχι και δημιουργεί υπνηλία.

Tα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό του διαιτολόγιο

Τουλάχιστον δύο φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση

Λάθη των γονέων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διατροφή του παιδιού

Επειδή όμως τα παιδιά δρουν μιμητικά, πολλές φορές λάθη στη διατροφή των γονιών μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο παιδί. Ας δούμε τα πιο συχνά:

Έλλειψη πρωινού γεύματος από το γονέα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει στους ενήλικες την απουσία πρωινού στο σπίτι, κάτι όμως που μπορεί να επιδρά στο παιδί. Δεν μπορεί ένας γονιός να προσπαθεί να πείσει το παιδί του να τρώει πρωινό όταν ο ίδιος δεν το κάνει.

Απουσία τροφών όπως το ψάρι

Μια πολύ συχνή δικαιολογία είναι ότι μυρίζει το σπίτι, με αποτέλεσμα το ψάρι να καταναλώνεται σε πολύ μικρή συχνότητα στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια. Δύο φορές την εβδομάδα αποτελούν μια ιδανική συχνότητα για την κατανάλωση ψαριού από μικρούς και μεγάλους.

Μειωμένη κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών

Τα όσπρια και οι σαλάτες δεν αποτελούν τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, γεγονός που έχει ως συνέπεια και οι γονείς πολλές φορές να μην τα καταναλώνουν. «Δεν μπορώ να μαγειρεύω μόνο για εμένα ή βαριέμαι να καθαρίζω σαλάτα μόνο για μένα αφού δεν τρώνε τα παιδιά», αποτελούν από τις πιο συχνές δικαιολογίες των γονιών. Ακόμη όμως και αν ένα παιδί δεν τρώει όσπρια ή σαλάτες, αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους γονείς να τα καταναλώνουν οι ίδιοι. Το παιδί δρα μιμητικά και κάποια στιγμή θα κάνει και αυτό την κίνησή του.

Το βράδυ φαγητό απ’ έξω – Delivery

Για πολλούς γονείς το φαγητό τύπου delivery αποτελεί ένα τρόπο εκτόνωσης και απόλαυσης. Δεν μπορούμε όμως να προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση έτοιμου φαγητού στο παιδί μας, όταν οι ίδιοι το έχουμε ανάγει σε τρόπο ζωής. Καθιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας, όπου όλη η οικογένεια θα παραγγέλνει κάτι απ’ έξω.

Απάντηση