ΥΓΕΙΑΣ

Τροφές για καλή μνήμη… ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τι πρέπει να τρώτε για να μην ξεχνάτε!

Τροφές ωφέλιμες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας, όπως για παράδειγμα ο σολομός, οι ηλιόσποροι, τα βατόμουρα και το άπαχο κρέας.

Ο σολομός είναι πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία κι ανάπτυξη του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμπληρώνοντας με DHA, που μπορείς να βρεις στο ιχθυέλαιο, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για την λειτουργία της μνήμης. Άλλα φαγητά που περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος, το καρύδι, τα φασόλια σόγιας, οι γαρίδες, το τυρί σόγιας και τα χτένια.

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται ως ένας πολύ καλός τρόπος για να εντάξεις τα ωφέλιμα λιπαρά στη διατροφή σου. Οι ηλιόσποροι αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φθοράς της μνήμης όσο μεγαλώνεις. Άλλες πηγές βιταμίνης Ε είναι το σπορέλαιο, τα αμύγδαλα, το ηλιέλαιο, τα φουντούκια, τα φιστίκια, το βούτυρο, το σπανάκι, το μπρόκολο, το kiwi και το μάνγκο.

Τα βατόμουρα θεωρούνται τροφή βελτίωσης της μνήμης. Περιέχουν ένα συστατικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιστροφή της εξασθένισης της μνήμης λόγω ηλικίας, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις πως ασκούν θετική επιρροή στην αισθητηριακή μνήμη.

Ακόμη, προσθήκη συγκεκριμένων ποσοτήτων άπαχου κρέατος στη διατροφή είναι ευεργετική, λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο. Καθώς οι περισσότεροι άντρες λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους, αυτοί που βρίσκονται σε αυστηρή δίαιτα και καταναλώνουν κυρίως κοτόπουλο, ασπράδια αυγών και ψάρια, μπορεί να «πάσχουν» λίγο από μνήμη. Η έλλειψη σιδήρου ενδέχεται να έχει μεγάλη επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και να δυσχεράνει τις ικανότητες μάθησης.

Απάντηση