ΥΓΕΙΑΣ

Πώς η παραλία βοηθάει το μυαλό σου και βελτιώνει τη διάθεση σου;

Ο χρόνος που περνάς σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να κάνει θαύματα για τη συναισθηματική ευεξία σου. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη φύση.

Σε ποιον δεν αρέσει να πηγαίνει στην παραλία; Όλοι ξέρουμε πως μετά από ένα μπάνιο στη θάλασσα νιώθουμε αναζωογονημένοι και με γεμάτες μπαταρίες.

Ήξερες όμως, ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η θάλασσα βοηθάει το μυαλό σου, σε κάνει να ηρεμείς και σου φτιάχνει τη διάθεση;

Το μπλε χρώμα, η ηρεμία και οι ήχοι του νερο του νερού λειτουργούν καταπραϋντικά.

Η επιφάνεια του νερού σε ηρεμεί.
Η επιφάνεια του νερού δίνει μία αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας. Οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς όταν βρίσκονται σε μέρη που δεν είναι πολύπλοκα. Η παραλία και η θάλασσα είναι τέτοια μέρη.

Τα κύματα του θάλασσας παράγουν αρνητικά ιόντα.
Το συναίσθημα ηρεμίας που έχουμε στην παραλία, μπορεί να οφείλεται σε μοριακές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας. Τα κύματα της θάλασσας παράγουν αρνητικά ιόντα. Τα αρνητικά ιόντα επιταχύνουν την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά οξυγόνο. Εξισορροπούν επίσης, τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τον οργανισμό και ηρεμεί το σώμα μας, βελτιώνοντας τη διάθεσή μας.

Μειώνεται η κορτιζόλη.
Ο λόγος για τον οποίο η παραλία έχει ένα τέτοιο κατευναστικό αποτέλεσμα στην ψυχολογία μας, μπορεί να οφείλεται στον ήχο που κάνουν τα κύματα. Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν αναλύσει ποιους τύπους θορύβου βρίσκουν οι άνθρωποι ευχάριστους και χαλαρούς. Τέτοιοι ήχοι είναι οι ήχοι της θάλασσας. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα ο ρυθμικός ήχος του νερού να μας θυμίζει, υποσυνείδητα τους ήχους που ακούγαμε μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας. Όλοι οι κατευναστικοί ήχοι μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μας. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη, η οποία όταν είναι σε υψηλά επίπεδα, δημιουργεί άγχος, ένταση και στρες.

Απάντηση