ΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑΣ

Υποθυρεοειδισμός: Οι τροφές που εξαντλούν την ενέργεια

Η κούραση είναι συχνό φαινόμενο για τους ασθενείς που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό. Και πολλές φορές, όταν η κούραση αυτή γίνεται έντονη, οι ασθενείς προσπαθούν να αναπληρώσουν την ενέργειά τους με ένα εύκολο γεύμα γεμάτο υδατάνθρακες, ή καφέδες και αναψυκτικά. Ξέρουμε, όμως, πως αυτές δεν είναι οι σωστές επιλογές.

Ποιες άλλες τροφές σκοτώνουν την ενέργειά σας, άρα καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε;

Χυμοί και αναψυκτικά
Τα σακχαρούχα ροφήματα μπορεί να σας προσφέρουν λίγη ενέργεια εκείνη την στιγμή, αλλά σύντομα αυτή η ενέργεια καταναλώνεται, και είστε ακόμα πιο κουρασμένοι από πριν. Οι απλοί υδατάνθρακες της ζάχαρης απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Επιλέξτε νερό, αν διψάτε, που θα σας ενυδατώσει.

Καφές και καφεϊνούχα ποτά
Η καφεΐνη προσφέρει άμεση, αλλά γρήγορη ενέργεια, που εξαντλείται αμέσως. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον καφέ, αρκεί να τον καταναλώνουμε όπως πρέπει. Πάντως, αν ο καφές πιστεύετε ότι σας “αδειάζει”, μπορείτε να τον αντικαταστήσετε σιγά-σιγά με decaf, ή με τσάι, που έχει λιγότερη καφεΐνη.

Λευκό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί
Το αλεύρι είναι απλός υδατάνθρακας, που – όπως είπαμε – κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στα επίπεδα ενέργειάς μας. Ξέρουμε όμως πως δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο. Οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, προσφέρουν σταθερά και για περισσότερη ώρα ενέργεια, βοηθώντας μας να είμαστε παραγωγικοί καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, φροντίστε να συνδυάζετε τους υδατάνθρακές σας με πηγές πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών.

Γεύματα με πολλά λιπαρά
Και όταν λέμε “λιπαρά”, εννοούμε τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας. Διασπώνται δύσκολα και απαιτούν αρκετή ενέργεια. Επιλέξτε πηγές πρωτεΐνης που είναι καλύτερες για το έντερο, όπως ψάρι και πουλερικά.

Επεξεργασμένες τροφές
Γλυκά, κατεψυγμένες πίτσες και κάθε άλλο επεξεργασμένο τρόφιμο που βρίσκουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, δεν έχουν θέση στη διατροφή μας. Τα συντηρητικά τους μας αδειάζουν όλα τα αποθέματα ενέργειας, συνεπώς είναι καλύτερο να επιλέγουμε φυσικά σνακ, που θα μας προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τα αποθέματα ενέργειάς μας, όπως (λογικά) έχουμε όλοι ζήσει κάποιες νύχτες. Μην το παρακάνετε, συνεπώς, και μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτό—ή, καλύτερα, αναμείξτε ένα χαμηλό σε θερμίδες ποτό, όπως η βότκα, με αεριούχο νερό.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Απάντηση