ΑΡΘΡΑΥΓΕΙΑΣ

8 ενδείξεις ότι το σώμα σου δε θέλει άλλη ζάχαρη

Το σώμα είναι σαν εσένα κι εμένα. Μπορεί να ανεχθεί πολλά πράγματα για πολύ καιρό αλλά όταν αποφασίσει να πει ότι κάτι το πειράζει, το φωνάζει και απαιτεί αλλαγές. Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα. Μάθε εδώ ποιες είναι οι 8 ενδείξεις ότι το σώμα σου απλά δε θέλει άλλη ζάχαρη.

 

Δεν έχεις ενέργεια
Αν αισθάνεσαι διαρκώς κουρασμένη και αδύναμη, είναι μια βασική ένδειξη ότι έχεις καταναλώσει αρκετή ζάχαρη. Πολλές φορές ο φαύλος κύκλος θέλει να τρως ζάχαρη γιατί υπάρχει κούραση αλλά σύντομα να κουράζεσαι γιατί έχεις πιει ή φάει ζάχαρη. Η λύση είναι να βάλεις ένα πρόγραμμα στη διατροφή σου ώστε να παίρνεις ενέργεια από την τροφή σου, ενέργεια που δε θα την ξεπληρώσεις διπλά λίγη ώρα μετά.

Λιγούρες
Η επιστήμη λέει ότι είσαι επισήμως εθισμένος στη ζάχαρη όταν αποζητάς καθημερινά ένα γλυκό. Να θυμάσαι ότι η ζάχαρη ζητάει ζάχαρη, άρα λίγο μετά από το γλυκό, ο γλυκαιμικός δείκτης κάνει απότομη βουτιά με αποτέλεσμα τις γνωστές βασανιστικές λιγούρες και την έλλειψη ενέργειας.

Κουρέλι το ανοσοποιητικό
Η ζάχαρη ανάμεσα σε όλα τα άλλα καταστρέφει κάθε βιταμίνη με την οποία δυναμώνεις το σώμα σου μέσω της τροφής ή των συμπληρωμάτων. Εάν αρρωσταίνεις συχνά, εάν πέρασες το χειμώνα σου με τη μια ίωση να διαδέχεται την άλλη, τότε η ζάχαρη έχει κάνει… δουλίτσα. Όταν καταναλώνεις αρκετή για το σύστημα σου ζάχαρη, το ανοσοποιητικό γίνεται όλο και πιο αδύναμο με αποτέλεσμα να είσαι περισσότερο εκτεθειμένη σε ιώσεις, κρύωμα και ασθένειες τόσο εποχικές όσο και χρόνιες.

Ζαλάδα
Η ζαλάδα ή η “ομίχλη” στη σκέψη, είναι δυο βασικά συμπτώματα όταν πέφτει ο γλυκαιμικός δείκτης. Όταν καταναλώνεις ζάχαρη, τα επίπεδα στο αίμα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν σε γρήγορους ρυθμούς. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που σε εμποδίζει να είσαι σε εγρήγορση και να παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις.

Αντίο γεύση
Με το να καταναλώνεις αρκετή ζάχαρη οι γευστικοί κάλυκες συνηθίζουν στη γλυκιά γεύση. Έτσι από ένα σημείο και έπειτα για να τους “ευχαριστήσεις”, χρειάζεται να τους δίνεις όλο και πιο έντονη τη γλυκιά γεύση, με αποτέλεσμα να θέλεις όλο και περισσότερο… γλυκά γλυκά. Το καλό είναι ότι αν μειώσεις ή κόψεις τη ζάχαρη, μετά από το πρώτο διάστημα, οι γευστικοί κάλυκες θα επανέλθουν και η αίσθηση της γεύσης θα ισορροπήσει.

Δες τις πατούσες σου
Μια από τις ενδείξεις ότι έχεις αρκετή ζάχαρη στο διαιτολόγιο σου, είναι και η κατάσταση των πελμάτων σου. Συνήθως νιώθεις πόνο όταν περπατάς από την πατούσα μέχρι και πιο μπροστά στο πέλμα. Επίσης το δέρμα εκεί γίνεται πιο τραχύ από όσο συνήθως είναι, ενώ το η πατούσα κοκκινίζει περισσότερο από το κανονικό.

Δέρμα
Η ζάχαρη είναι μια από τις βασικές αιτίες που προκαλούνται φλεγμονές στο σώμα. Το δέρμα ως το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα, δείχνει σχεδόν άμεσα το πόσο υποφέρει -και- από τη ζάχαρη. Εάν υποφέρεις από ξηρότητα, λιπαρότητα, έκζεμα ή ακμή, η ζάχαρη κάνει αυτά τα θέματα πιο έντονα. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης επιβαρύνει πολύ και τα επινεφρίδια και μια ένδειξη αυτής της επιβάρυνσης είναι οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Βάρος και διαβήτης
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης σημαίνει και υπερβολικές θερμίδες. Καθώς η ζάχαρη δεν έχει πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες δεν μπορεί να σε χορτάσει, και έτσι συνεχίζεις να τρως όλο και περισσότερο. Επιπλέον μπορεί να να συμβάλει στην υπερβολική έκκριση ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του βάρους. Όταν τρως ζάχαρη το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη για να μεταφερθεί ενέργεια στα όργανα. Σε κάποιο σημείο ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει και κάπως έτσι προκύπτει η ινσουλινοαντίσταση. Τα επιπλέον κιλά έρχονται όχι μόνο από την αύξηση πρόσληψης θερμίδων αλλά και από τις διαταραχές που αφορούν στην ινσουλίνη. Και να θυμάσαι: όταν το πάγκρεας δουλεύει τόσο πολύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, έρχεται ο διαβήτης.

ΠΗΓΗ: ANEWLIFE.GR

Απάντηση