ΥΓΕΙΑΣΦΥΣΗ & ΖΩΑ

Το γκλίτερ καταστρέφει το περιβάλλον & τους ωκεανούς …

Ζημιογόνο για το περιβάλλον και τους ωκεανούς είναι το γκλίτερ(χρυσόσκονη)* σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς περιέχει μικροπλαστικά στοιχεία τα οποία δεν εξαλείφονται και μεταφέρονται με το νερό της αποχέτευσης στις θάλασσες, καθώς και στις πηγές πόσιμου νερού, τις οποίες χρησιμοποιεί ένα ικανό κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού.

Οι επιστήμονες όχι μόνο επισημαίνουν τον κίνδυνο, αλλά ζητούν από τους αρμόδιους να λάβουν άμεσα μέτρα, απαγορεύοντας τη χρήση του γκλίτερ. Ζητούν το συγκεκριμένο υλικό να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα ζημιογόνα για τη φύση υλικά που θα «αποσυρθούν» σταδιακά τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης του πλανήτη και της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το γκλίτερ μεταφέρεται στη θάλασσα και καθώς παρασύρεται στα ανοιχτά, προκαλεί μεγάλη ζημιά στους πληθυσμούς του πλαγκτόν.

«Το γκλίτερ πρέπει να απαγορευτεί, καθώς είναι μικροπλαστικό υλικό. Μεταφέρεται παντού, ακόμη και στα στομάχια των ζώων, αλλά και στο πόσιμο νερό μας», δήλωσε η Δρ Τρίσια Φελίσι, μία εκ των επιστημόνων που υπογράφουν την έκκληση για άμεση λήψη μέτρων.

* Η σκόνη γκλίτερ (χρυσόσκονη) είναι η απλούστερη …εκδοχή, για να δημιουργήσετε διακοσμητικές …λάμψεις και όχι μόνο στην χριστουγεννιάτικη εμφάνιση του σπιτιού αφού είναι πλήθος οι κατασκευές – εφαρμογές που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε μη εποχιακές διακοσμήσεις.

Κάθε μα κάθε είδους επιφάνεια από γυαλί, ξύλο, πλαστικό, χαρτί, δέρμα, μέταλλο, φελλό, πέτρα, κερί, ύφασμα, μπορεί μερικά ή πλήρως να καλυφθεί με γκλίτερ ανάλογα με τoν τύπο της κατασκευής και την όψη που θέλετε να της δώσετε. (http://www.soulouposeto.gr/2013/12/ka-glitter.html)

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Απάντηση