ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψυχική ηρεμία- Πώς να την κατακτήσετε

Ψυχική ηρεμία… Τι ακριβώς είναι; Γιατί μεταβάλλεται; Ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν; Με ποιους τόπους μπορούμε να την κρατήσουμε στα φυσιολογικά μας επίπεδα; Οι πλέον συνηθισμένες ερωτήσεις βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο παρόν άρθρο.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η ψυχική ηρεμία συμβαδίζει με την ψυχική υγεία- έχοντας το πρώτο, εδραιώνεις το δεύτερο. Το να καταφέρουμε να είμαστε ήρεμοι, παρά το καθημερινό άγχος, το στρες που επικρατεί, την αλαζονεία των συνανθρώπων μας και γενικά την αβεβαιότητα που μας διχάζει, είναι σχεδόν κατόρθωμα.

Κάθε μέρα έρχεται κάτι καινούριο να προστεθεί στα βάρη μας, να μας εξασφαλίσει περισσότερο άγχος και να μας τρομάζει για το αύριο. Όμως, ας αναρωτηθούμε, γιατί το αφήνουμε να συμβαίνει; Διότι, εν μέρει, το άγχος εμείς το δημιουργούμε. Το θρέφουμε μέσα μας και όταν νιώθουμε να πιεζόμαστε από μία κατάσταση ή συμβάν το ελευθερώνουμε προς τα έξω, δυσκολεύοντας έτσι ακόμα τον εαυτό μας. Αυτή η κατάταση όμως δυσχεραίνει συνεχώς τη καθημερινή μας ζωή προκαλώντας τριβέςστη ψυχολογία μας. Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, ή τουλάχιστον να το ελαττώσουμε;

Για να αποκτήσουμε την ψυχική ισορροπία και ηρεμία που χρειαζόμαστε, οφείλουμε να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει. Υπάρχουν διαφορετικά πράγματα με τα οποία μπορεί καποιος να ηρεμήσει. Ας σκεφτούμε. Είναι ικανή μια βραδινή βόλτα να αποβάλλει το στρες της μέρας; (Πολύ σημαντικό είναι να μην πηγαίνουμε ποτέ για ύπνο γεμάτοι έννοιες ή κουρασμένοι ψυχολογικά. Κρίνεται επιτακτικό να ξεκαθαρίζουμε κάθε θέμα που υπάρχει πριν ξαπλώσουμε για να μην ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας με καταχωνιασμένα θέματα την επόμενη ημέρα!) Πιθανόν ναι- μια οποιαδήποτε βόλτα, ένας μικρός περίπατος μακριά από τις σκέψεις σας θα βοηθήσει σημαντικά. Κάπου κάπου όλοι μας έχουμε ανάγκη να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητά μας, έστω για λίγο.

Ένας ακόμα προσιτός σε όλους τρόπος είναι να ξεκινήσετε ένα χόμπι, να βρείτε κάτι που σας γεμίζει για να ασχοληθείτε. Είναι μια συνήθεια που μας γεμίζει χαρά και δημιουργικότητα, συνήθως μας κάνει ακόμα καλύτερους και διώχνει μακριά το άγχος και την πολυπλοκότητα. Μην μείνετε στα εύκολα ή σε αυτά που έχετε συνηθίσει, αντίθετα πηγαίνετέ το ένα βήμα παραπέρα! Δοκιμάστε καινούρια πράγματα, ψαξτε να δείτε που έχετε έφεση και αν σας χαλαρώνει κάτι το οποίο δεν είχατε φανταστεί.

%image_alt%Αφιέρωστε λίγα λεπτά μέσα στη μέρα για μια προσωπική «αναζήτηση», μια ανασκόπηση. Να μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας, αν δεν το κάνετε εσείς τότε δεν θα το κάνουν ούτε οι άλλοι.

Αν σας ενοχλεί κάτι, μην το κρατάτε μέσα σας, διότι δεν θα βρείτε ποτέ ηρεμία σε ό,τι κι αν κάνετε. Μιλήστε για αυτό, μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε. Αν αυτό φαντάζει δύσκολο, τότε γράψτε το. Το ημερολόγιο αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα.

Μυήστε τον εαυτό σας στην βελτίωσή του, χωρίς να θέτετε όρια. Ασχοληθείτε εντονότερα με κάτι που αγαπάτε, είτε αυτό είναι η γυμναστική, είτε είναι ο χορός. Κρατήστε οπωσδήποτε ένα βράδυ της εβδομάδας για νυχτερινή εξόρμηση, ένα για σπιτική μάζωξη και ένα για τον εαυτό σας.

Μάθετε να εκτιμάτε τον εαυτό σας και όταν κάποιος σας προσβάλει μην το αμελείτε, γιατί θα σας γυρίζει μπούμερανγκ και θα σας γεμίσει με ανασφάλειες και ανησυχίες.

Βρείτε χρόνο για να μιλάτε με ανθρώπους που εκτιμάτε και μην κρατάτε άλλο στη ζωη σας κακεντρεχείς ανθρωπους που σας γεμίζουν με αρνητική ενέργεια.

Το σημαντικότερο για να κατακτήσετε την ψυχική ηρεμία είναι να είστε ευτυχισμένοι, από εκεί ξεκινούν όλα. Οπότε μην δίνετε σημασία σε ανούσια πράγματα και μην αναλώνετε τον εαυτό σας. Σιγά σιγά θα δείτε την αλλαγή μέσα σας, η ηρεμία θα σας καταβάλλει και οι έννοιες θα χαθούν.

Απάντηση