ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑΣ

ΕΜΑ: Άνοιξε το δρόμο για την έγκριση του δεύτερου φαρμάκου κατά του κορονοϊού

ΕΜΑ: Άνοιξε το δρόμο για την έγκριση του δεύτερου φαρμάκου κατά του κορονοϊού

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε τη χρήση δεξαμεθαζόνης για τη θεραπεία ασθενών που νοσούν σοβαρά από COVID-19 με αναπνευστική δυσκολία, ανοίγοντας το δρόμο για το στεροειδές φάρμακο να καταστεί πιθανώς το δεύτερο εγκεκριμένο φάρμακο της περιοχής για την ασθένεια.
Ο ρυθμιστής υγείας της Ευρώπης κατέληξε την Παρασκευή στην επισκόπηση των αποτελεσμάτων από μια δοκιμή Βρετανών επιστημόνων ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για τη θεραπεία ενηλίκων και εφήβων που χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου ή μηχανικό αερισμό.

Το αντιιικό φάρμακο της Gilead, ρεμδεσιβίρη, ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε για το COVID-19 από την Ευρώπη τον Ιούλιο, ένα μήνα μετά την έγκριση του φαρμάκου από την ΕΜΑ.

Πότε θα εγκριθεί το φάρμακο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ενώ οι εγκρίσεις εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνήθως ακολουθούν τη σύσταση της ΕΜΑ για την απόφασή της.

Οι εταιρείες που πωλούν την ευρέως διαθέσιμη και χαμηλού κόστους δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μια σειρά φλεγμονωδών παθήσεων, μπορούν τώρα να υποβάλουν αίτηση για εκτεταμένη χρήση στους εθνικούς τους ρυθμιστές ή στην EMA.

Η συνιστώμενη δόση της θεραπείας σε ενήλικες και εφήβους, από την ηλικία των 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών, είναι 6 χιλιοστόγραμμα μία φορά την ημέρα για έως και 10 ημέρες

πηγη:

Απάντηση