ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Τσίπρας «καταργεί» τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζει νέο κόμμα για επιστροφή στο Μαξίμου.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αλέξης Τσίπρας «καταργεί» τον ΣΥΡΙΖΑ και φτιάχνει νέο κόμμα. Ενδεχομένως στο επόμενο συνέδριο να ανακοινώσει ακόμη και αλλαγή ονόματος, καθώς το Προοδευτικό Συμμαχία «φοριέται» καλύτερα στον κεντροαριστερό χώρο.

Τα όσα είπε ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν το σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος με στόχο την πλήρη ηγεμόνευση του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Με βασικό σκοπό το 31% των εκλογών να γίνει 40% και την επάνοδο στην εξουσία το συντομότερο δυνατό. Αλλωστε, όπως έχει ειπωθεί κατά καιρούς, ο ελληνικός λαός ψηφίζει περισσότερο κέντρο και αριστερά και μόνον οι μετακινήσεις ψηφοφόρων οδηγούν σε αλλαγή κυβέρνησης.

Τα απανωτά χαστούκια στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 40 ημέρες, αλλά από την άλλη η αξιοσημείωτη αντοχή που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα στο να επιταχύνει τις εξελίξεις ως προς τη μετάλλαξη του κόμματος.

Πλέον, το κόμμα του 3% δεν υπάρχει και το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένας νέος προοδευτικός πόλος, ένα… ΠΑΣΟΚ του 2020 χωρίς φυσικά τα «βαρίδια» του παλαιού. Αλλωστε, αυτό που πέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974 μέχρι το 1981ήταν να συνενώσει όλους τους όμορους χώρους προκειμένου να δημιουργηθεί το «αντίπαλον δέος» της Δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ο Ανδρέας είχε ηγετικές ικανότητες και πέτυχε να διαλύσει τη Δεξιά και να κάνει το ΠΑΣΟΚ ηγετική πολιτική δύναμη. Αν θα τα καταφέρει και ο Αλέξης Τσίπρας θα κριθεί στο μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι και ο χώρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει πάντα – ιστορικά- λάθη και δωράκια αυτοϋπονόμευσης με αποτέλεσμα να προσφέρει στο πιάτο του αντιπάλου την εξουσία.

Μέσα σε πέντε ημέρες η νέα κυβέρνηση έκανε τις πρώτες τις γκάφες και τα φάλτσα της κι αν θέλει κανείς να ξεφύγει από αυτά που το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ δίνει (επισκέψεις στα νοσοκομεία, κινητοποίηση του μηχανισμού στη Χαλκιδική, άσυλο κ.λπ) θα έβλεπε τις γκάφες.

Γκάφες που συσπειρώνουν τον αντιδεξιό κόσμο, ο οποίος είναι πολύς διαχρονικά. Έναν κόσμο που πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί, μιας και το ΚΙΝΑΛ ούτε που καταλαβαίνει τη στρατηγική ήττα που έχει υποστεί.

Νέος φορέας
Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Τσίπρας επιβεβαίωσε τη δημιουργία του νέου φορέα με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε τις βασικές γραμμές του.

Αφού είπε ότι είναι καθήκον που ο ελληνικός λαός τους το ανέθεσε, απηύθυνε κάλεσμα για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης «όπου θα μπορούν να χωρέσουν όλοι: Αριστεροί, Ριζοσπάστες, Αριστεροί σοσιαλιστές, Δημοκράτες κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι πράσινοι αλλά και πολίτες προερχόμενοι από το δημοκρατικό κέντρο».

Με απλά λόγια, όπως λέει και ο λαός «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» αν πρόκειται για τη διεκδίκηση της εξουσίας και την πολυετή παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ εκεί.

Ο Αλ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα, κατά πόσο είναι εφικτή η αλλαγή. «Αλλάζουμε; Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, πολύ επαναστατικό, πολύ ριζοσπαστικό να μπει ένα τέτοιο σύνθημα στη κεντρική μας επιτροπή. Γιατί εμείς που είμαστε κατεξοχήν φορέας της αλλαγής στην ελληνική κοινωνία και στη πολιτική σκηνή, ακόμη και εμείς έχουμε έναν πηγαίο φόβο μπροστά στη δική μας αλλαγή» σημείωσε.

«Είναι επαναστατική πράγματι η δύναμη της αλλαγής» είπε, προσθέτοντας ότι «ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τις αρχές μας. Ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη φόρμα για να υπηρετήσουμε καλύτερα αυτές τις αξίες». Εξηγώντας πως εννοεί τον μετασχηματισμό, είπε: «Εννοώ να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας από την αρχή. Να το επανιδρύσουμε. Να κάνουνε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε».

Αφού ζήτησε να σπάσουν τα τείχη τόνισε: «Οι σημαίες μας σήμερα, αν θέλουμε να είναι επαναστατικές, δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας τέλος περιέγραψε τη Δεξιά που κυβερνά κάνοντας λόγο για κυβέρνηση που αγκαλιάζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για ποδηγέτηση της Δικαιοσύνης, για αυταρχισμό στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Περιέγραψε δηλαδή τον άμεσο αντίπαλο της νέας παράταξης που οικοδομεί. Φυσικά σβήνοντας από τη μνήμη του ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε όργανο των επιχειρηματικών συμφερόντων, και ο ίδιος ομοτράπεζος σε κότερα επιχειρηματιών. Και η κυβέρνηση έστησε το δικό της παραδικαστικό κύκλωμα και προσπάθησε να ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Και η αριστερά που κυβερνούσε 4,5 χρόνια έδειρε συνταξιούχους, έκλεισε την Ηρώδου Αττικού με κλούβες, λειτούργησε με αυταρχισμό.

Τι θα αλλάξει
Πράγματι, οι αποφάσεις στην Κουμουνδούρου έχουν ληφθεί και θα αναδειχθούν μέσα στο φθινόπωρο. Συνοψίζονται στα εξής:

Δημιουργία ενός ευρύτερο προοδευτικού μετώπου με «επίθεση» στα εναπομείναντα κόμματα του κέντρου, κυρίως στο ΚΙΝΑΛ που σίγουρα θα έχει διαρροές και πολύ σύντομα.
Δημιουργία οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα μιας και το κύριο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ενώ έχει 1,8 εκατ. ψηφοφόρους δεν έχει μέλη και δεν μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο.
Αποστρατεία για τα παλαιά μέλη του κόμματος. Σταδιακά πολλοί από τους προβεβλημένους πρώην υπουργούς θα αποχωρήσουν από την πρώτη γραμμή. Ο Τσίπρας θέλει να βάλει μπροστά νέους, άφθαρτους και να χτίσει το κόμμα ως εν δυνάμει κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε 40άρηδες plus.

Μπαίνει μπροστά η γενιά του και οι μετά από αυτόν. Αχτσιόγλου, Ζαχαριάδης, Τζανακόπουλος, Ηλιόπουλος (ενδεχομένως να γίνει νέος γραμματέας), Χαρίτσης κ.λπ θα αντικαταστήσουν τους «παλιούς» και θα είναι και η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης.
Αποκατάσταση των σχέσεων με μέσα ενημέρωσης και δίκτυα επικοινωνίας που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρόσβαση και έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής του.
Διατήρηση των σχέσεων με διεθνείς παράγοντες που καλοβλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ως δύναμη σταθερότητας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη ΝΔ. Στην Ευρώπη δεν θεωρούν πλέον ότι είναι ο αποσταθεροποιητής της ΕΕ και της Ελλάδας, ο ακραίος που θα δημιουργήσει προβλήματα. Τον βλέπουν ως «δικό τους άνθρωπο», κι όσο κι αν πονάει αυτό τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα είναι και το μέλλον του κόμματος.
Απομόνωση των πολύ… αριστερών φωνών. Αλλωστε, η ομάδα των «53» είναι εξαφανισμένη, εσωτερική αντιπολίτευση δεν υπάρχει και όσοι μιλούν για απώλεια της αριστερής ταυτότητας χαρακτηρίζονται πλέον ως γραφικοί.
Τους επόμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καταργείται. Επανιδρύεται χωρίς μάλιστα τους κραδασμούς που θα έφερνε σε άλλα κόμματα μια τριπλή ήττα. Κι αυτό χάρη στο 31% που πήραν την περασμένη Κυριακή. Ηταν το κομβικό σημείο για ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας ημέρα το σχέδιο επιστροφής στο Μαξίμου.

 

Απάντηση