ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΦΥΣΗ & ΖΩΑ

Η Ελλαδα χανει καθε χρονο καλλιεργησιμη εκταση ιση με την Πατμο!

Κρίσιμα ζητήματα, όπως η πρόκληση των αιτιών για τα έντονα πλημμυρικά φαινομένα, οι τρόποι αντιμετώπισής τους και τα ζητήματα διαχείρισης υδάτων, αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Ο πλημμυρικός κίνδυνος στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία (ΕΓΕ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Κεντρικής. Μακεδονίας), η Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση (ΕΥΕ), ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ).

Στην εκδήλωση, από την εκπρόσωπο του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων/ΑΠΘ (ΚΕΟΔΥ), Ελπίδα Κολοκυθά, τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης γεωλογικών μελετών στις λεκάνες απορροής και η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των υδάτων. Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την χάραξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, επίτιμο μέλος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Μανώλης Γλέζος, μίλησε για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τον εμπλουτισμό των υδροφόρων. Όπως τόνισε, η Ελλάδα υποφέρει από λειψυδρία, μαστίζεται από πλημμύρες και χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμη έκταση ισοδύναμη με την Πάτμο. Δηλαδή, πάνω από 34.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Ο κ. Μανώλης Γλέζος

«Τα ίδια προβλήματα παρουσιάζονται παντού, σε όλον τον πλανήτη, και υπαίτιος για τα φαινόμενα της λειψυδρίας και των πλημμύρων είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο και αυτός είναι ο δημιουργός της. Με την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί αυτή την κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Γλεζός και σημείωσε ότι αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά και όποιος έχει αντίρρηση «να μας φέρει τα επιχειρήματά του».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τους φυσικούς νομούς αλλά μόνο να τους αξιοποιήσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Γλέζος αναφέρθηκε σε δέκα κανόνες για τον επαναπροσδιορισμό της θέση μας στη Φύση και την αντιμετώπιση πλημμυρών με εμπλουτισμό υδροφόρων:
Αντιπλημμυρικά έργα με φράγματα ανάσχεσης στα ανάντη
Τα φράγματα να ακυρώνονται σε μητρικό πέτρωμα
Φράγματα στο ύψος των πλευρικών όχθεων
Τοξωτά
Με υπερχειλιστήρες
Θεμελίωση στο πιο στενό της κοίτης
Διεύρυνση λεκάνης απορροής με υλικό από έναντι
Οικολογική λειτουργία
Ετήσια εκκαθάριση λεκάνης
Ειδικό ανάχωμα για αποφεύγεται η «χύτρα του διαβόλου» στα ψηλά φράγματα
Μελέτες μετεωρολογικές, γεωλογικές και υδρογεωλογικές

Η εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου διάβασε τον χαιρετισμό του, στον οποίον, μεταξύ άλλων, γινόταν λόγος στον προγραμματισμό νομοθετικής πρωτοβουλίας για όλα τα επικίνδυνα ρέματα πανελλαδικά, πρωτοβουλία που θα τεθεί σε διαβούλευση τους πρώτους μήνες του 2018. Η πρωτοβουλία αφορά την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα υδατορέματα εντός και εκτός οικισμών, σε σχέση με την αντιπλημμμυρική προστασία τους.

Μείωση βροχών, αλλά μεγαλύτερη ένταση

Ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καρακώστας τόνισε ότι για το θερμοκρασιακό καθεστώς αλλάζει πιο έντονα στο βόρειο ημισφαίριο και λιγότερο στο νότιο.

Για την κλιματική μεταβολή επισήμανε ότι οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια, ενώ υπογράμμισε πως οι βροχοπτώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, από το 2071 έως το 2100, εκτιμάται ότι θα μειωθούν από 20% έως 30%.

Συμπερασματικά, συνέχισε ο ίδιος, «στο μέλλον, στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη θα έχουμε μεν λιγότερα καταιγιδοφόρα συστήματα αλλά έντονο ρυθμό της βροχής σε λιγότερο χρονικό διάστημα».

Για την ανείπωτη τραγωδία της Μάνδρας, απευθυνόμενος στο κοινό τόνισε ότι στον κοντινότερο σταθμό μέτρησης της βροχής καταγράφηκαν 73 χιλιοστά βροχής σε μία ώρα. «Παρόλο που εκείνες τις ημέρες ήταν διπλάσια τα ποσοστά της βροχής στην Πιερία και Ημαθία, δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», εξήγησε.

«Ο άνθρωπος ευθύνεται για τη πλημμυρογένεση»

O Παναγιώτης Στεφανίδης, Δασολόγος –Γεωλόγος Καθηγητής του ΑΠΘ, υποστήριξε ότι δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τη Μάνδρα. Αντίθετα, είπε, «ο άνθρωπος ευθύνεται για τη πλημμυρογένεση» και εξήγησε με φωτογραφικό υλικό ότι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στις κοίτες των χειμάρρων, οι καταπατήσεις, οι πολεοδομικές παραβάσεις και οι εγκληματικές αυθαιρεσίες ευθύνονται για τις πλημμύρες. Επισήμανε, δε, τη θέση του πως τα ρέματα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά.

ΠΗΓΗ: greenagenda.gr

Απάντηση