ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Αποστόλου: «Δεν είχαμε φορολογική λαίλαπα αλλά μείωση των φόρων των αγροτών»

«Έχουμε μερικές εκκρεμότητες, έχουμε το θέμα της φορολόγησης του κρασιού, έχουμε θέματα, που άπτονται κάποιας τροποποίησης στο φορολογικό και βεβαίως άλλα ζητήματα, που έχουν σχέση με επιστροφές» είπε ο κ. Αποστόλου, ενόψει και της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.
Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτών ο υπουργός παρατήρησε πως την προηγούμενη χρονιά «δεν υπήρξε φορολογική λαίλαπα, υπήρξε μία μείωση, μία ελάφρυνση του συνόλου του φόρου που πληρώνουν οι αγρότες» παραδεχόμενος, ωστόσο, πως «υπάρχουν και ομάδες αγροτών που επιβαρύνθηκαν, όπως οι συνεταιρισμένοι ή όσοι κάνουν εξαγωγές».
«Εκεί όντως υπάρχει ένα πρόβλημα, τελειώνοντας το όριο των 8.500-9.500 ευρώ που είναι το ατομικό αφορολόγητο, πάμε απευθείας σε μία φορολόγηση 22% και από εκεί και πέρα αυξάνει. Εκεί έχουμε ένα πρόβλημα, γιατί η συγκεκριμένη ομάδα, που δεν ξεπερνάει το 10% είναι αυτή που έχει και μία παραγωγή που φτάνει το 40-50%», εξήγησε και διαβεβαίωσε: «Από την ώρα που βρισκόμαστε σε μία πορεία εξόδου από την κρίση και ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε το καλοκαίρι του 2018 είναι από τα πρώτα θέματα, που θα τα λάβουμε υπόψη για να τα αντιμετωπίσουμε, κυρίως γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τον χώρο, θέλουμε να στηρίξουμε ιδιαίτερα τη συνεργατική λειτουργία».
Ερωτηθείς σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ στον αγροτικό χώρο, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε: «Αυτοί που λένε σήμερα ότι θα υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αντίστοιχη με τα υπόλοιπα ακίνητα, ψεύδονται. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμία δέσμευση και καμία -ιδιαίτερα από την πλευρά της κυβέρνησης- πρόταση».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις
Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, που παραδοσιακά με την έναρξη του νέου έτους ξεκινά ο αγροτικός χώρος, ο κ. Αποστόλου είπε: «Θα δούμε τι θα ζητήσουν, τι θα βάλουν ως βασικές αιχμές και εκεί θα κινηθούμε. Οπωσδήποτε καταλαβαίνετε ότι τα όρια, όταν έχουμε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία με την παραμικρή σου κίνηση σε απειλεί ότι παραβιάζεις τον ανταγωνισμό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Για την αγροτική περιουσία
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αγροτική περιουσία -εγκαταστάσεις και εξοπλισμό- που έχει υποθηκευτεί στο «κακό» κομμάτι, που προέκυψε από τη διάσπαση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία συνεννόησης με τον ειδικό εκκαθαριστή «ώστε να δούμε τι οφειλές υπάρχουν και κατά πόσο μπορούμε να σταματήσουμε οποιαδήποτε διαδικασία εκποίησης -που ουσιαστικά για ξεπούλημα θα πρόκειται- όλων αυτών των εγκαταστάσεων, όταν είναι επιδίωξή μας να τις κρατήσουμε για τον αγροτικό χώρο και να τις δώσουμε σε νέους, σε συλλογικούς φορείς, γενικά να μη χάσουμε αυτή την περιουσία».
«Έχουμε φτιάξει τον Οργανισμό Διαχείρισης Ακινήτων, Γαιών και Εξοπλισμών ΟΔΙΑΓΕ. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, θα εγκατασταθεί διοικητικό συμβούλιο και θα αρχίσουμε αυτές τις διαδικασίες, που ουσιαστικά θα φτάσουν σε νομοθετική ρύθμιση. Είναι μία πολύ ουσιαστική παρέμβαση» επισήμανε.
Σχετικά με τη δημιουργία Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού εγχώριων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη Θέρμη, ο κ. Αποστόλου εκτίμησε πως στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη (4/2) «θα είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε την τράπεζα, που είναι μία σημαντική παρέμβαση». Άλλη παρέμβαση στον τομέα αυτό σχεδιάζεται στην Κοζάνη, όπου, όπως διευκρίνισε, «σε νέους αγρότες της περιοχής Εορδαίας θα δοθούν 1.000 στρέμματα και θα καλλιεργήσουν φέτος αρωματικά φυτά».

ΠΗΓΗ: froutonea.gr

Απάντηση