ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Γεωργικές προειδοποιήσεις για τις καλλιέργειες Κερασιάς και Ροδακινιάς

Του Καϊλιάνη Βασίλειου – Τεχνολόγου Γεωπόνου

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του AVENA.GR και AVENA RADIO 97.7, η νέα καλλιεργητική περίοδος συνεχίζεται με όχι και τόσο ικανοποιητικούς ρυθμούς  μετά την όψιμη χιονόπτωση αλλά και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που μόνο αβεβαιότητα έφεραν στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας, με τα αποτελέσματα τους να γίνονται ορατά τις επόμενες ημέρες. Ας ευχηθούμε όλοι μας να έχουμε τις όσο το δυνατόν λιγότερες ζημίες στις δενδρώδεις καλλιέργειες μας γιατί δεύτερο κακό μετά την πανδημία θα είναι ότι χειρότερο.

Έτσι λοιπόν, όσον αφορά όλες τις ποικιλίες Ροδακινιάς – Νεκταρινιάς (διαφέρει το ποσοστό ανθοφορίας από ποικιλία σε ποικιλία) αλλά και της καλλιέργειας Κερασιάς συνεχίζονται οι προληπτικοί ψεκασμοί για την προστασία από εχθρούς της κάθε καλλιέργειας, σύμφωνα με τα νέα έντυπα των ¨Γεωργικών Προειδοποιήσεων¨που μας εστάλησαν από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ της Κεντρικής Μακεδονίας *.

 

ΚΕΡΑΣΙΑ

ΜΟΝΙΛΙΑ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

• Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες,δημιουργούν ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εκδήλωση της ασθένειας.

• Συνιστάται η προστασία των ποικιλιών που βρίσκονται στο στάδιο G (πτώση πετάλων).

• Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum D747 (6), Bacillus subtilis strain QST 713 (1-6), Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan (2), Cyprodinil (2), Cyprodinil + Fludioxonil (1), Difenoconazole (3), Fenbuconazole (4), Fenhexamid (1-2), Fluopyram +
Tebuconazole (2), Isofetamid (2), Mancozeb (4), Prochloraz (3), Tebuconazole (1), Tebuconazole + Τrifloxystrobin (3), Thiophanate-methyl (1).

• Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

• Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΚΕΡΑΣΙΑ) και παθογόνο (Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia spp.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

 

ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ (Gnomonia erythrostoma – Ατελής μορφή το Cylindrosporium pruni-cerasi)

• Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν διάσπαρτες, μικρές, πολυάριθμες υποκίτρινες ή υπέρυθρες κηλίδες που αργότερα γίνονται καστανές. Τα φύλλα αυτά προοδευτικά κάμπτονται προς τα κάτω, ξηραίνονται και παραμένουν στο δέντρο και το χειμώνα.

• Σε περίπτωση που διαπιστώθηκε την προηγούμενη χρονιά προσβολή (άρα υπάρχουν ξερά φύλλα στα δένδρα το χειμώνα), συνιστάται επέμβαση στο στάδιο I (απόσπαση του κάλυκα).

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Dodine (2), Fenbuconazole (4), Mancozeb (4).

• Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

• Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΚΕΡΑΣΙΑ) και παθογόνο (Gnomonia erythrostoma AUERSW.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

 

ΣΚΟΛΥΤΗΣ (Coleoptera: Curculionidae, Scolytinae)

 

• Αναμένεται τέλη Απρίλη η έξοδος των ενηλίκων από τα κλαδιά των δένδρων. Σε κερασεώνες με προσβολές από το μικρό αυτό σκαθάρι συνιστάται κάψιμο των ξερών προσβεβλημένων κλαδιών (υπόλοιπα του κλαδέματος ή εντομοπαγίδες) μέχρι 15-20 Απριλίου.

• Επιθεωρείτε τακτικά τους οπωρώνες μέχρι μέσα Μαΐου, για διαπίστωση δραστηριότητας των εντόμων (συνήθως εκρέει κόμμι από τις οπές εισόδου).

 

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

 

ΜΟΝΙΛΙΑ (

 

• Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές θερμοκρασίες για την εκδήλωση της ασθένειας.

• Στους οπωρώνες που δεν έγινε πρόσφατα επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

• Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων: Bacillus amyloliquefaciens subsp. plantarum D747 (6), Boscalid + Pyraclostrobin (3), Captan (4), Copper hydroxide (3), Copper oxychloride (4), Cyproconazole (3), Cyprodinil (2), Cyprodinil +Fludioxonil (1), Cyprodinil +Tebuconazole (1), Difenoconazole (2), Fenbuconazole (4), Fenpyrazamine (3), Fluopyram + Tebuconazole (2), Mancozeb (4), Myclobutanil (2), Penthiopyrad (1), Prochloraz (3), Saccharomyces cerevisiae las02 (8), Tebuconazole (3), Tebuconazol + Trifloxystrobin (2), Thiophanate-methyl (1), ziram (3, Στο στάδιο ρόδινης κορυφής).

• Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

• Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε τηνιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) και παθογόνο (Monilinia fructicola, Monilinia fructigena, Monilinia laxa, Monilinia spp.): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

 

ΕΞΩΑΣΚΟΣ (Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae)

• Σε ορισμένες ποικιλίες παρατηρήθηκαν συμπτώματα στα νεαρά φύλλα (καρούλιασμα ολόκληρου του φύλλου προς τα κάτω ή μόνο του βασικού μέρους, κόκκινος μεταχρωματισμός του ελάσματος). Αργότερα τα φύλλα θα πάρουν χρώμα κίτρινο, καστανά, θα μαραθούν και θα πέσουν (Ιούνιο-Ιούλιο)

• Πρόκειται για πρωτογενείς μολύνσεις την εποχή της έκπτυξης των νεαρών φύλλων.

• Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών, προς αποφυγή σημαντικής αποφύλλωσης των δέντρων, συνιστάται επιλογή δραστικής ουσίας στην παραπάνω επέμβαση για την Μονίλια ώστε να επιτευχθεί συνδυασμένη καταπολέμηση.

• Η επέμβαση αυτή αποβλέπει στην νέκρωση των διεσπαρμένων επάνω στα δέντρα ασκοσπορίων και βλαστοσπορίων.

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά το στάδιο της άνθησης (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Captan (2), Dodine (2), Mancozeb (4), Tebuconazole + Trifloxystrobin (2), Difenoconazole (2).

• Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

• Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ/ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ) και παθογόνο (Taphrina deformans): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_bfuncs_crops.aspx

 

ΦΥΛΛΟΒΙΟΣ – ΠΕΡΙΤΕΛΟΣ (ΚΛΕΟΝΟΣ)

• Μικρά κολεόπτερα που προσβάλλουν τα άνθη και τους νεαρούς καρπούς της νεκταρινιάς και από τους παραγωγούς αναφέρονται ως «κλεονός».

• Μετά την πτώση των πετάλων τα έντομα αναρριχώνται από τον κορμό των δένδρων. Η άνοδος του «κλεονού» στα δένδρα αναμένεται μαζική.

• Στους οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές συνιστάται η δημιουργία ζωνών σε κάθε δένδρο με εντομολογική κόλλα ή με κολλητικές ταινίες διπλής όψης.

 

Οδηγίες ασφαλούς χρήσης φυτοφαρμάκων:

• Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

• Να τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και να λαμβάνεται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χρήστη.

• Τα κενά μέσα συσκευασίας (σακίδια, σακούλες) μαζί με τα κουτιά, αφού καταστραφούν προηγουμένως με σκίσιμο, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται όλα σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

 

* Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

Απάντηση