ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Από 1η Ιανουαρίου του 2019 η μείωση 35% στα ασφάλιστρα των αγροτών

Εντός του Νοεμβρίου θα κατατεθεί – σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου – το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα 105,8» η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε πως: «Από 1/1/2019, η εισφορά για κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα θα μειωθεί στο 13,3%. Δηλαδή το ασφάλιστρο μειώνεται κατά περίπου 35%. Ειδικά, για τους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) υπάρχει και μία πρόσθετη ελάφρυνση σε ό,τι αφορά το ασφάλιστρο για επικούρηση και εφάπαξ, όπου εκεί όλοι πια θα πληρώνουν το κατώτατο ποσό των 64,5 ευρώ. Ειδικά, γι’ αυτήν την ελάφρυνση, στο επικουρικό και το εφάπαξ, η ισχύς θα είναι αναδρομική από 1/1/2017».

Επιπλέον, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι όσο βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος, αυτήν τη στιγμή, έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό πλεόνασμα, προφανώς θα γίνονται συνεχώς θετικές παρεμβάσεις υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. «Η αποκατάσταση βασικών πληγμάτων που υπέστησαν οι συνταξιούχοι την περίοδο 2010-2014 γίνεται σταδιακά. Ήδη, αποκαθιστούμε πληγές του παρελθόντος. Στα τέλη του 2017, επιστρέψαμε στους συνταξιούχους παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υγείας που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, διορθώσαμε την παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις και επιστρέψαμε τα αναδρομικά, στα μέσα του 2018. Άρα, κάθε στιγμή που έχουμε και λίγο οικονομικό περιθώριο, αμέσως προβαίνουμε σε διορθωτικές παρεμβάσεις» συμπλήρωσε η ίδια.

ΠΗΓΗ: AGRONEWS.GR

Απάντηση