ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γ. Καρασμάνης για de minimis σε ροδακινοπαραγωγούς «Εκεί που τους χρωστούσαν, τους πήραν και το βόδι» !

Ο βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση :

 

«Κραυγαλέες και κατάφορες αδικίες σε βάρος των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, για τη χορήγηση αποζημιώσεων 8,5 εκατ. ευρώ με τη μορφή των ενισχύσεων  de minimis για τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις του Ιουλίου του 2017.

Πρόκειται περί ενός επικοινωνιακού τεχνάσματος του κ. Αποστόλου, αφού με τα «ψίχουλα», αλλά και τον τρόπο που τα μοίρασε αυτά επιπόλαια και πρόχειρα, όχι μόνο δεν κλείνει πληγές, αλλά ανοίγει νέες, ακόμα μεγαλύτερες.

Αντί να επιλέξει τη χορήγηση των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ – όπως κατ΄ επανάληψη του υποδείξαμε, αλλά και όπως άλλωστε ο ίδιος είχε επανειλημμένα δεσμευτεί και μάλιστα για το σκοπό αυτό συνέστησε ειδική επιτροπή, η οποία γνωμοδότησε θετικά υπέρ της χορήγησης αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ – προτίμησε μετά από ένα ολόκληρο χρόνο και υπό το βάρος των συνεχών παλινωδιών και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων του την καταβολή de minimis ενισχύσεων, που :

* Είναι κατά 4-5 φορές χαμηλότερες από τις αποζημιώσεις που θα χορηγούσε ο ΕΛΓΑ.

* Αποκλείουν από τη χορήγησή τους χιλιάδες παραγωγούς και πάρα πολλές ποικιλίες ροδακίνων (ρεντ χάβεν, ρουαγιάλ γκλόρι, συμφονία, βένους, βικ τόπ κ.α.), προκειμένου το ύψος τους ανά στρέμμα να μην κατρακυλήσει σε ένα τελείως εξευτελιστικό ποσό, της τάξης των 30-40 ευρώ το στρέμμα.

* «Καίνε» ουσιαστικά τη διεκδίκηση κοινοτικών στρεμματικών ενισχύσεων για τις ζημιές που έχει υποστεί το εισόδημα των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, μετά και την απόρριψη του φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω απώλειας εισοδήματος για το 2017 από το εμπάργκο, επειδή ακριβώς επέδειξε αδιαφορία, επιπολαιότητα, προχειρότητα, τα έκανε δηλαδή «μαντάρα» με τον φάκελο,  γιατί τον έστειλε χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς παρουσίαση και υποστήριξη στην Ε.Ε.,  και χωρίς να αρθρώσει μία κουβέντα στα Συμβούλια των υπουργών.

* Δημιουργούν ένα πολύ κακό προηγούμενο για την κάλυψη των φετινών τεράστιων ζημιών στη φετινή παραγωγή ροδακίνων.

* Θέτουν οριστικά στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» τη διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 60 εκατ. ευρώ των αποζημιώσεων για τις εισοδηματικές απώλειες των ροδακινοπαραγωγών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία το 2014 και φυσικά της δεύτερης δόσης των κοινοτικών ενισχύσεων, ύψους 27 εκατ. ευρώ.

Εάν σε αυτά προστεθεί και η κατάργηση από τον κ. Αποστόλου του μέτρου 17 με τα 200 εκατομμύρια ευρώ, για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, που εμείς είχαμε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας 2014-2020, και το οποίο έδινε τη δυνατότητα για την εξεύρεση κονδυλίων για δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις για τις περυσινές, αλλά και τις φετινές ζημιές στις ροδακινοκαλλιέργειες, τότε οι χειρισμοί του κ. Αποστόλου με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκληματικοί.

Για το λόγο αυτό θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Βουλή στην Ερώτηση που θα καταθέσω μαζί με όλους τους συναδέλφους βουλευτές των ροδακινοπαραγωγικών περιοχών της χώρας. Εκεί, τόσο ο κ. Αποστόλου, όσο και οι διάφοροι «γυρολόγοι», που σήμερα παρουσιάζουν στους παραγωγούς τα ψίχουλα των de minimis ως δική τους παροχή, κοινώς ρουσφέτι, θα πάρουν τις απαντήσεις που τους αξίζουν».

Απάντηση