ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Συνεχίζεται η έξαρση γενεών των εντόμων – εχθρών σε Μηλιά και Ροδακινιά

 Του Καιλιάνη Βασίλειου – Τεχνολόγου Γεωπόνου

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του AVENA.GR και AVENA RADIO 97.7, νέα και ολίγον έκτακτα θα λέγαμε (σύμφωνα με τις ημερομηνίες αποστολής των προηγούμενων) δελτία Γεωργικών Προειδοποιήσεων για Μηλιά και Ροδακινιά εξέδωσε η ΔΑΟΚ Ημαθίας, σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται αύξηση των συλλήψεων των επιβλαβών εντόμων με κορύφωση στις αντίστοιχες γενιές, στις εγκατεστημένες παγίδες των νομών Ημαθίας Πέλλας και Πιερίας  και σας τα παρουσιάζουμε κάτωθι :

ΜΗΛΙΑ

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae)

 Οι συλλήψεις του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων εμφανίζει μία σημαντική αύξηση το χρονικό διάστημα 15-20 Ιουνίου.

 Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας και της Νάουσας έγιναν οι υπολογισμοί των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών.

 Οι ωοτοκίες (παρουσία των περισσοτέρων αυγών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 24 – 28 Ιουνίου.

 Οι εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου.

 Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.

 Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε
οπωρώνα.

 Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

 Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

 Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).

 

ΣΑΝ ΖΟΖΕ, Ψώρα του San José (Quadraspidiotus perniciosus, Homoptera: Diaspididae)

 

 Η πτήση του εντόμου βρίσκεται στο μέγιστο. Οι περισσότερες προνύμφες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 20 – 30 Ιουνίου.

 Οι επεμβάσεις για την Καρπόκαψα της Μηλιάς επιτυγχάνουν ικανοποιητική καταπολέμηση του Σαν Ζοζέ.

 Μόνο σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σοβαρές προσβολές συνιστάται ξεχωριστή επέμβαση.

 

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑΣ (Cydia funebrana Treitschke, Lepidoptera: Tortricidae)

 Η 2η πτήση του εντόμου εμφανίζει μία κορυφή στις 11 Ιουνίου.

 Οι ημερομηνίες επεμβάσεις για την Καρπόκαψα Δαμασκηνιάς συμπίπτουν αρκετά με αυτές για την Καρπόκαψα της Μηλιάς.

 Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 23 – 28 Ιουνίου

 

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)

• Ο πληθυσμός του εντόμου μετά το μέγιστο που εμφάνισε στις 10 – 14 Ιουνίου όπως περιγράφηκε στο προηγούμενο  άρθρο μας στις 12/6 παρουσιάζει και πάλι αύξηση μετά τις 20 Ιουνίου.

• Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 26 – 30 Ιουνίου.

• Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 2 – 5 Ιουλίου.

• Δίνοντας βαρύτητα στην καταπολέμηση του Φυλλοδέτη, ιδιαίτερα σε πιο όψιμες ποικιλίες, και κυρίως σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση σύμφωνα με τις παραπάνω ημερομηνίες, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

 

ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae)

• Ο πληθυσμός του εντόμου μετά το μέγιστο που εμφάνισε στις 7 – 12 Ιουνίου όπως περιγράφηκε στο προηγούμενο άρθρο μας στις 12/6 παρουσιάζει ξανά μία αύξηση μετά τις 20 Ιουνίου.

• Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 26 – 29 Ιουνίου.

• Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου.

 

ΒΛΑΣΤΟΡΥΚΤΗΣ (ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Tortricidae)

• Η πτήση του εντόμου εμφανίζει μία αύξηση συλλήψεων το χρονικό διάστημα 15 – 22 Ιουνίου.

• Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 26 – 29 Ιουνίου.

• Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 1 – 4 Ιουλίου.

• Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.

• Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Ημαθίας (Αλεξάνδρεια, Π. Σκυλίτσι, Νάουσα), Πιερία (Αιγίνιο και Παραλία Κατερίνης) και της Πέλλας (Σκύδρα, Ριζάρι, Κλεισοχώρι).

• Τα θερμοκρασιακά δεδομένα υπολογισμού των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών προέρχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας.

• Ο αριθμός των συλλήψεων των αρσενικών εντόμων που παρουσιάζονται στα γραφήματα προέρχεται από μία αντιπροσωπευτική παγίδα του δικτύου, για κάθε περιοχή (η ίδια από την αρχή του έτους), ώστε να δίνει την τάση της πορείας του πληθυσμού όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεν επιλέγονται παγίδες με σημαντικά χαμηλές συλλήψεις και ούτε κατ’ ανάγκη αυτές με τις υψηλότερες. Επίσης, εξαιρούνται οι παγίδες με μηδενικές ή ελάχιστες συλλήψεις ως μη αντιπροσωπευτικές.

• Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

 

ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Pseudaulacaspis pentagona Targioni, Homoptera: Diaspididae)

• Η πτήση του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι περισσότερες προνύμφες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 20 – 30 Ιουνίου.

• Η επέμβαση για την βαμβακάδα μπορεί συνδυαστεί μα τις παραπάνω επεμβάσεις για Φυλλοδέτη, Ανάρσια και Καρπόκαψα Ροδακινιάς.

• Στις ποικιλίες που συγκομίζονται αυτό το χρονικό διάστημα συνήθως δεν απαιτείται επέμβαση.

• Προσβάλλει και την ακτινιδιά.

 

ΜΟΝΙΛΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Monilinia fructicοla, Monilinia laxa, Monilinia fructigena)

• Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ευνοούν την ανάπτυξη μολύνσεων.

• Προτείνεται η προστασία των καρπών που πλησιάζουν στην ωρίμανση.

• Διευκρινίζεται ότι η προστασία των καρπών πριν την συγκομιδή μειώνει τις μετασυλλεκτικές σήψεις.

 

* Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

 

Απάντηση