ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Γεωργικές προειδοποιήσεις για Ροδακινιά και Νεκταρινιά

Του Καϊλιάνη Βασίλειου – Τεχνολόγου Γεωπόνου

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι του AVENA.GR και AVENA RADIO 97.7, η νέα καλλιεργητική περίοδος συνεχίζεται φτανοντας αισίως στο στάδιο της ¨πτώσης των πετάλων¨σε ροδακινιές και νεκταρινιές κι εμείς είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε  σύμφωνα με τις Γεωργικές προειδοποιήσεις που μας δόθηκαν από τις Δ.Α.Ο.Κ. του Νομού Ημαθίας και των όμορων νομών *.

 

ΑΝΑΡΣΙΑ – ΒΛΑΣΤΟΡΥΚΤΗΣ – ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ
(Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)

 

Ανάρσια (Anarsia lineatella)

 

Βλαστορρύκτης ροδακινιάς (Grapholitha molesta)

 

Φυλλοδέτης (Adoxophyes orana)

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων από παγίδες που προέρχονται από τους Νομούς Ημαθίας, Πέλλης και Πιερίας, η 1η πτήση του Βλαστορύκτη βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ ξεκίνησε η 1η πτήση της Ανάρσιας σε ορισμένες περιοχές(με χαμηλές συλλήψεις) και η έναρξη πτήσης του Φυλλοδέτη αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

• Σε περίπτωση που σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη μέθοδο παρεμπόδισης συνεύρεσης των δύο φύλων (mating disruption), η τοποθέτηση των εξατμιστήρων να γίνει εγκαίρως.

• Η μέθοδος αυτή επιδεικνύει καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλους οπωρώνες. Εάν εφαρμοστεί σε μικρούς οπωρώνες είναι πιθανό να χρειαστούν επιπρόσθετες επεμβάσεις με εντομοκτόνα.

• Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυξάνεται εάν εφαρμοστεί επί σειρά συνεχόμενων ετών, σε μεγάλους και απομονωμένους οπωρώνες, με χαμηλούς έως μέτριους πληθυσμούς του εντόμου, σε δέντρα ομοιόμορφου μεγέθους και μέτριου ύψους.

• Δώστε προσοχή στις άκρες (σύνορα), σε κοντινούς εγκαταλειμμένους οπωρώνες και αποφύγετε την εφαρμογή της μεθόδου σε απότομες πλαγιές. Οι τέσσερις ακριανές σειρές μπορούν να δεχτούν πίεση από έντομα γειτονικών οπωρώνων.

• Πληροφορίες για την πορεία των πτήσεων των εντόμων και ενδεικτικές επεμβάσεις θα δοθούν σε επόμενο άρθρο μας, εφόσον πληροφορηθούμε από νέο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων…

 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΦΙΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ
(Myzus persicae Sulzer, Homoptera: Aphididae)

Οι πρώτες αφίδες εγκαθίστανται με την εκκόλαψη των χειμερινών αυγών στη νέα βλάστηση ενώ έχουν και εκατοντάδες φυσικούς εχθρούς. Προσβάλλουν κυρίως τις τρυφερές κορυφές των νεαρών βλαστών και τα τρυφερά φύλλα μυζώντας χυμούς και προκαλώντας συστροφή των φύλλων.

• Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των οπωρώνων για έγκαιρη διαπίστωση της παρουσίας των εντόμων.

• Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο:                                      Acetamiprid (2), Chlorantraniliprole + Thiamethoxam (1-2), Chlorpyrifos-methyl (1), Clothianidin (1), Deltamethrin (1), Fatty acid potassium salt (4), Flonicamid (2), Imidacloprid (2), lambda-Cyhalothrin + Thiamethoxam (2), Paraffin oil (4), Pirimicarb (1), Plant oils/ Rape seed oil (3), Pymetrozine (1-2), Pyrethrins (2), Spirotetramat (2), Sulfoxaflor (1-2), Thiacloprid (1), Thiamethoxam (2).

 

* Επισημαίνεται ότι το παρόν κείμενο αποτελεί κείμενο ενημερωτικού χαρακτήρα και ότι για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στους κατά τόπους αρμόδιους γεωπόνους.

Απάντηση