ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Γλυφοσάτη: Πρώτα η υγεία των πολιτών, λέει το ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει ότι το γλυφοσικό οξύ, μπορεί να είναι καρκινογόνος ουσία και ότι πρέπει ν απαγορευτεί μετά το 2020.
«Ζητήσαμε πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν γλυφοσάτη», εξήγησε η Miriam Dalli (Σοσιαλιστές), σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου.

Το γλυφοσικό οξύ της Monsanto

Δεδομένου ότι το ζιζανιοκτόνο glyphosate θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και εμφάνιση διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του στην αγορά μόνο για επαγγελματική χρήση και μόνο για 7 έτη και όχι για 15 όπως έχει προταθεί, είχαν πει οι ευρωβουλευτές τον Απρίλιο του 2016. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή προτείνει σήμερα την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας για 10 χρόνια.

Η ισχύουσα έγκριση εμπορίας γλυφοσικού οξέος στην ΕΕ λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Αντιμέτωπη με κατηγορίες για έρευνα – φάντασμα σχετικά με την ασφάλεια του ζιζανιοκτόνου, η Monsanto κλήθηκε σε ακρόαση προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στις επιτροπές Περιβάλλοντος και Γεωργίας, στις 11 Οκτωβρίου.

Τα έγγραφα αποδεικνύουν την απάτη της Monsanto, δήλωσε ο Carey Gillam, ερευνητικός δημοσιογράφος από το US Right to Know και πρόσπεσε ότι η εταιρίες σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, έχει δημιουργήσει δίκτυα Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων οι οποίοι προωθήσουν το glyphosate παρόλο που παρουσιάζονται σαν ανεξάρτητοι.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, υποστηρίζοντας ότι η ακρόαση δεν ήταν το «καταλληλότερο μέρος» για να συζητηθεί το θέμα. Στη συνέχεια η Διάσκεψη των Προέδρων απαγόρευσε την είσοδο στο ΕΚ στους εκπροσώπους της Monsanto.

Η δέσμευση των εγγράφων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Monsanto από τα αμερικανικά δικαστήρια ως μέρος της έρευνας για πιθανή σχέση του γλυφοσικού οξέος με τον καρκίνο του αίματος, έσπειρε αμφιβολίες στο ΕΚ, σχετικά με την αξιοπιστία αρκετών μελετών που χορηγούσε η εταιρεία.

Το 2016, η γερμανική εταιρεία φαρμάκων και παρασιτοκτόνων Bayer πρόσφερε 66 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Monsanto. Προς το παρόν η συμφωνία ελέγχεται από τους δικηγόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα ανταγωνισμού. Με τη συγχώνευση θα δημιουργούνταν ο μεγαλύτερος όμιλος φυτοφαρμάκων και σπόρων σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: neapaseges.gr

Απάντηση