ΑΓΡΟΤΙΚΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Επίκαιρα Θέματα στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στην εκπομπή “ΠΡΩΪΝΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”

Του Βασίλη Καϊλιάνη

Στη σημερινή εκπομπή του δημοσιογράφου Τάσου Καμπάνη “ΠΡΩΪΝΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ” ο διαχειριστής της εταιρείας ESTIA LAB IKE Θωμάς Ζαφειριάδης παρουσίασε τη νέα νομοθεσία που αναφέρεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων (αρτοποιεία, σουβλατζίδικα, κλπ), στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,στα νηπιαγωγεία και στις κατασκηνώσεις, όπου προσφέρεται φαγητό, και τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΕΤ για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνεργάτη της εκπομπής Βασίλη Καϊλιάνη, ο Θωμάς Ζαφειριάδης τόνισε ότι πλέον σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων επιβάλλεται μέσω των 2 νέων Υγειονομικών Διατάξεων και της νέας ΔΙΕΠΠΥ η εφαρμογή Συστημάτων Αυτοελέγχου και Ιχνηλασιμότητας, όπως το HACCP, μερικό ή πλήρες, για την παραγωγή τροφίμων που δεν προκαλούν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Ειδικότερα, για τους παιδικούς σταθμούς ο Θωμάς Ζαφειριάδης είπε ότι η επιβολή του HACCP ήταν ανέκαθεν επιβεβλημένη γιατί τα σερβιριζόμενα φαγητά αφορούν παιδιά και νήπια που είναι περισσότερο ευαίσθητα σε τροφικές δηλητηριάσεις, ενώ παράλληλα η νέα υγειονομική διάταξη επιβάλλει και την ανά 3 χρόνια εξέταση των εργαζομένων των μονάδων αυτών από παθολόγο, δερματολόγο και ψυχίατρο. Τέλος, όσον αφορά την εκπαίδευση των εργαζόμενων στον τομέα των τροφίμων, με τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΕΤ οι μεν επιχειρήσεις που εφαρμόζουν HACCP εκπαιδεύουν οι ίδιες το προσωπικό τους, ενώ για τις υπόλοιπες παραμένει η υποχρέωση να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

 

 

 

Απάντηση