ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

‘Ενας σύλλογος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

‘Ενας σύλλογος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

Είναι πολύ σπάνιο στην εποχή μας, να συναντήσεις έναν πολιτιστικό σύλλογο να γιορτάζει τα 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Το μακρινό 1921 σε κάποιο χωριό της Δυτικής Μακεδονίας οι φιλοπρόοδοι κάτοικοί του, με μπροστάρηδες τους νέους ανθρώπους του, ίδρυσαν έναν πολιτιστικό σύλλογο. Το όνομά του είναι: ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ».

Στα χρόνια που πέρασαν ο Σύλλογος ανδρώθηκε και δημιούργησε μια πολύ αξιόλογη περιουσία σε κτιριακές υποδομές αλλά και πάρα πολλές δραστηριότητες που προσφέρουν ένα αξιόλογο πολιτιστικό έργο.

Ο Σύλλογος αυτός διαθέτει τα παρακάτω τμήματα:

  1. Λαογραφικό Μουσείο με πλουσιότατα εκθέματα

  2. Βιβλιοθήκη με 7.500 τόμους περίπου, η οποία είναι συνέχεια της παλαιάς πλουσιότατης βιβλιοθήκης του Λεχόβου που καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί με όλο το χωριό, τον Ιούλιο του 1943.

  3. Φιλαρμονική

  4. Χορευτικά παιδικά, νέων και νεανίδων και ανδρών και γυναικών.

  5. Χορωδία

  6. Κατάστημα για διάφορες εκδηλώσεις στο κέντρο του χωριού.

  7. Επτά καταστήματα στην πλατεία του χωριού.

  8. Τα Μονοπάτια της Ειρήνης. Ένα πρωτοποριακό έργο για τους φυσιολάτρες που περιλαμβάνει 40 περίπου χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και 100 χιλιόμετρα για ποδηλατοδρομίες σε καταπληκτικές διαδρομές γύρω από τις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη με την απαραίτητη σήμανση.

  9. Εφημερίδα που κυκλοφορεί από το 1976 σε διμηνιαία έκδοση.

  10. Διοργανώνει επίσης πολλές εκδηλώσεις, όπως το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, τη γιορτή της πίτας, την Μπουμπούνα της Αποκριάς, το καρναβάλι της Πρωτοχρονιάς κ.λ.π.

Οι εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα θα γίνουν την 20ή Ιουλίου 2021, με ένα λιτό πρόγραμμα λόγω της πανδημίας.

Στέλνουμε για δημοσίευση τρεις από τις αφίσες, που ετοίμασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, και σας παρακαλούμε να τις δημοσιεύσετε  για να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για το γεγονός αυτό.

 

ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΧΟΒΙΤΩΝ

«Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»

 

 

Απάντηση