ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Πως κατάφερε ένα νοσοκομείο να μηδενίσει τη διασπορά του

Κορωνοϊός: Πως κατάφερε ένα νοσοκομείο να μηδενίσει τη διασπορά του

Ένα νοσοκομείο στις ΗΠΑ κατόρθωσε σχεδόν να μηδενίσει την διασπορά του κορωνοϊού Covid-19, εφαρμόζοντας με αυστηρότητα μία σειρά από προστατευτικά μέτρα που τηρούσαν απαρέγκλιτα όσοι έμπαιναν σε αυτό.

Παράδειγμα προς μίμησιν έγινε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Βοστώνης. Μεσούσης της μεγάλης επιδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19 στις ΗΠΑ, κατόρθωσε να διατηρήσει κοντά στο μηδέν την ενδονοσοκομειακή διασπορά στις εγκαταστάσεις του, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προστασίας.

Το επίτευγμά του είναι τόσο μεγάλο, σε μία χώρα που μαστίζεται από τον κορωνοϊό, ώστε αποτέλεσε αντικείμενο δημοσίευσης σε ιατρική επιθεώρηση. Όντως, οι ΗΠΑ αποτελούν τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό. Ήδη μετρά πάνω από 6,4 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 193.000 θανάτους εξαιτίας του.

Το νοσοκομείο όπου ο νέος κορωνοϊός δεν κατόρθωσε να εισβάλλει, είναι το Brigham & Women’s Hospital. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το νοσηλευτικό ίδρυμα με το δεύτερο μεγαλύτερο ερευνητικό έργο παγκοσμίως.

Το Brigham & Women’s Hospital κράτησε τον κορωνοϊό μακριά από τις εγκαταστάσεις του εφαρμόζοντας μία σειρά από μέτρα:

Καθολική, συνεχής χρήση μάσκας (ασθενείς, προσωπικό, επισκέπτες, προμηθευτές)
Δημιουργία ειδικών μονάδων Covid-19, με θαλάμους αρνητικής πίεσης που αποτρέπουν την αερογενή διασπορά
Χρήση του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού με βάση τις οδηγίες του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC)
Αυστηρή πολιτική στο επισκεπτήριο
Καθημερινός έλεγχος των συμπτωμάτων όλων των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων ασθενών
Έλεγχος όλων των ασθενών για Covid-19 κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο
Δύο στους 700
Οι γιατροί του Brigham & Women’s Hospital εξέτασαν το ιστορικό όλων των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο τους κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες από την εμφάνιση του κορωνοϊού στη Μασαχουσέτη. Συνολικά επρόκειτο για 9.149 ασθενείς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται σχεδόν 700 οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Οι γιατροί εξέτασαν το ιστορικό όλων των ασθενών που διαγνώστηκαν με Covid-19:

Τρεις ή περισσότερες ημέρες μετά την εισαγωγή τους και
Έως 14 ημέρες μετά το εξιτήριό τους
Από τους σχεδόν 700 ασθενείς, μόνο δύο είναι πιθανό να μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μέσα στο νοσοκομείο. Ο ένας από αυτούς φαίνεται ότι μολύνθηκε από τη σύζυγό του, πριν αρχίσει η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί στο επισκεπτήριο.

Ο δεύτερος δεν είχε σαφή έκθεση με άλλο κρούσμα εντός ή εκτός νοσοκομείου. Ωστόσο θεωρήθηκε πως μολύνθηκε εντός του νοσοκομείου.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι με ένα αυστηρό, καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα ελέγχου των λοιμώξεων, μπορεί να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσα στα νοσοκομεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chanu Rhee, επίκουρος καθηγητής Πληθυσμιακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν να πάνε στα νοσοκομεία επειδή φοβούνται ότι μπορεί να τους μολύνει ο κορωνοϊός. Η μελέτη μας δείχνει ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να είναι πολύ ασφαλές και πως όποιος χρειάζεται ιατρική βοήθεια, πρέπει να απευθύνεται σε αυτό», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

πηγή:

Απάντηση