ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΣ

Ζει ο κορωνοϊός στις σόλες των παπουτσιών;

Ζει ο κορωνοϊός στις σόλες των παπουτσιών;

Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι μας έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει στις σόλες των παπουτσιών μέχρι και πέντε ημέρες. Τα δε υποδήματα είναι εκείνα που είναι πιθανότερο να τον μεταφέρουν, αν έχουν φορεθεί σε πολυάσχολες περιοχές όπως τα σούπερ μάρκετ, τα αεροδρόμια ή τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η σόλα ενός παπουτσιού είναι το κύριο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, μύκητες και ιούς, αλλά τα σταγονίδια αναπνοής που μεταφέρονται στον αέρα από άτομο που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό μπορούν ακόμη να προσγειώνονται οπουδήποτε στο πάνω μέρος ενός παπουτσιού, όπως στα κορδόνια, τη σόλα ή ακόμη και το τακούνι. Οι σόλες είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανθεκτικά, συνθετικά υλικά όπως καουτσούκ, PVC ή δέρμα επενδυμένα με πλαστικό, εκ των οποίων όλα φέρουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, διότι δεν έχουν πόρους και άρα δεν επιτρέπουν στον αέρα, το υγρό ή την υγρασία να τα διαπεράσουν.

Οι Αυστραλοί γίνονται ολοένα και περισσότερο προσεκτικοί σε σχέση με το τι βάζουν μέσα στα σπίτια τους· μέσα σε μία νύχτα, μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία καταγράφηκαν 190 νέα κρούσματα. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν σημειωθεί 12 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στις 2.793. Η Georgine Nanos, μία γιατρός από το Σαν Ντιέγκο, δήλωσε στην αυστραλιανή έκδοση της Huffington Post ότι η πιθανότητα μεταφοράς του COVID-19 μέσω των παπουτσιών αυξάνεται εάν έχουν φορεθεί σε πολυπληθέστερες περιοχές και με έντονη κινητικότητα, όπως γραφεία, εμπορικά κέντρα, τρένα, λεωφορεία και αεροδρόμια. Ο σύμβουλος υγείας από το Missouri, Dr Mary E. Schmidt συμφώνησε επικαλούμενη μελέτες σε υλικά που σχετίζονται στενά με τα υφάσματα παπουτσιών σε θερμοκρασία δωματίου.  Σύμφωνα με αυτές, ο ιός ζει σε συνθετικές επιφάνειες για «πέντε ημέρες ή περισσότερο».

Συνεπώς, όσοι δεν εργάζονται από το σπίτι και συνεχίζουν να μετακινούνται, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων, συνιστάται να χρησιμοποιούν ένα μόνο ζευγάρι παπουτσιών όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τα παπούτσια από ύφασμα, μαλακά υλικά και πλαστικό δέρμα πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο σε πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας. Τα δερμάτινα υποδήματα ή οι μπότες εργασίας βαρέως τύπου πρέπει να καθαρίζονται στο χέρι με απολυμαντικά μαντηλάκια.

πηγή

 

Απάντηση